Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sicer so se tudi moji Newbiscus hibiskusi prvo leto pretegnili na dva metra Cool (o višini smo kar nekaj umovali pred tremi leti na starem forumu), od takrat jih redno krajšam in dobim zelo goste, nizke grme.

Letos sem bil malo v dilemi kaj početi z hibiskusi v gredi, vendar sem se le odločil in jih vse skrajšal. Zdi se mi, da sem se pravilno odločil, vse kaže da bodo obstali na višini do enega metra. Kar mi zelo odgovarja, da ne bodo preko metrske ograje "kimali" Cool k sosedom.

Pa še današnja izkušnja:
včeraj sem vse prebrnjene lonce pustil na tleh, ker so obljubljali nevihto še ponoči. Če sem se kaj "sekiral", je bila bojazen da se bodo vrhovi paradižnika takoj zavili navzgor in potem ostane krivina, ki se ne poravna.
No ja, do danes zjutraj paradižniki še niso odreagirali, so pa hibiskusi, ki so zavili s popki za 90° navzgor in sedaj izgledajo prav hecno Cool , me prav zanima če se bodo poravnali nazaj Rolling Eyes .

Izkušnja za drugič

LP_________________mfranc
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Predvčerajšnji veter je (morda) prelomil tudi nekaj stebel našega hibiskusa. Danes so še listi dokaj normalni, tako da verjetno ni čisto usodno.

Sem pa včeraj porezal nekaj stranskih poganjkov in jih potaknil, kot to delam s sobnimi. Pustil sem enega do tri liste, vejice so pa ene 20 cm dolge - preveč? Potaknjeni so v neko mišung zemljo, pokriti s prozorno vrečko. Upam, da bo kaj...

Letos počasi počasi rasteta še dva lanska sejanca od muhe, sta majhna (pri čemer je pomagal tudi krt ali pa voluhar) in bosta drugo leto cvetela. Bi pa prosil za seme, če ga bo kdo imel letos. Lansko sejanje se je sfižilo, ker so bili preveč na hladnem, ostanek semen sem pa kar nonšalantno zakopal na vrtu letos, pa si mislil, bo kar bo in je en sejanček res ven pogledal in počasi raste. Zdaj pa ne vem, a ga dam v lonček, v boljšo zemljo, ker ga bo pote laje presaditi na stalno mesto, ali ga letos kar pustim na tem mestu. Saj pod zemljo verjetno ne bo naredil veliko, da se ga ne bi dalo normalno drugo leto izkopat oz. letos jeseni presaditi...
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Pozdravljen Greeny.

Podtaknjence jaz delam malo krajše. Čeprav so se mi najlepše ukoreninili tisti iz meseca junija. Daj jih v senco in ne preveč zalivati. Letos ko pa je vreme vse pomešalo pa nikoli ne veš kaj bo.
Sejem semena v lončke ko je nad 25 stopinj. Vsekakor bi hibiskus presadil v lonček v boljšo zemljo, drugače ti bo kar izginil ali pa boš pozabil nanj. Za menjave imam kar nekaj viškov sadik tako, da se zmeniva za jesen (mi kar napiši zs). Če bodo semena pa tudi ni problem. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Hvala, Darso. A ta sejanček naj potem obdržim čez zimo v kleti, na hladnem in suhem? Se pa priporočam za karkoli potem jeseni, hvala Smile .
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ja, jaz jih pustim v kleti na okenski polici, ne rabijo pa čez zimo veliko svetlobe. Tu pa tam malo zaliješ pa je. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
mfranc

Danes se mi je odprl prvi cvet Newbiscusa Red Sky, sem predolgo čakal da še malo poraste za fotografa, pred kako uro je že padel skupaj, posmojen od ljubega sončeca Rolling Eyes Cool .

mfranc

Danes pa dva cvetova na Fancy Eye

Do večera sigurno ne bosta zdržala, tale temperatura pa res ni prijazna do hibiskusov Sad .

Takole je zjutraj izgledal včerajšni rdeči ...

Sicer pa prvi cvetovi približno tri tedne kasneje kot lani.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Potonkin rumeni ima najbolj zgoščene cvetne popke, žal pa tudi najbolj krhka stebla. Upam, da ga bo podpora ob morebitnem neurju obdržala v enem kosu:

Njegova značilnost je, da ima zelo kratke čašne liste, zato se venčni pokažejo vsaj 14 dni preden se cvet zares odpre - da je še teže čakat Rolling Eyes .

Drugi so v podobni fazi, se pravi: še 14 dni ...
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Meni je polepšal dan ta.

Je bil všeč še nekomu.

Še vprašanje. Moji sejančki tega močvirca so vedno svetlejši .

Naslednji je tak.

Zadnji je še svetlejši. Jaz bi pa rad obratno.

Sem danes povišal kole okrog Darsojinega lepotca .

Dosegel je višino 215 cm.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

čudovit cvet in "šavje"! Very Happy
Odgovori