Svinjsko drag, ja, ampak očitno je to tržna vrednost.
Lahko, da ga bo imel še kdo v ponudbi semen, vendar dvomim, da ceneje. Kiepenkerl ga ima v katalogu ( Riesenknoblauch - Elefantenknoblauch ) po 3,49 vrečka a piše, da je razprodan.
Kot semenski material se ga še vseeno splača kupiti in ga potem počasi razmnožiti doma. Svetujem sajenje v kvalitetno vrtno zemljo. Jaz sem ga trenirala po sistemu "osel in slama" s temu primernimi rezultati. Komaj za domače seme za naprej.
V dar smo dobili zelo velike, lepe glavice česna. Saj ne vem če je slonji , sem pa dobil impulz, da pogledam tule.
Malo brkljam po tekstih, pa ne najdem - mene bi zanimalo predvsem če je manj občutljiv za mokro zemljo kot navadni? Na morostu se mi česen ni preveč obnesel in sem ga že pred desetletji črtal iz pridelave .... .
Naj bi res bil - tako pišejo v članku - glej drugi link v uvodnem prispevku.
Če mu škotska vlaga ustreza, bi mu verjetno tudi marost.
and is more resistant to wet conditions. Indeed, it grows better in moist, well drained soil. It grows very well in the Glasgow Area where there is plenty of regular moisture but it apparently does not do so well in the drier Eastern areas of Scotland.
Aha, že vidim, da moram malo pobrskati po spletu. Ga hvalijo, da ga je preprosto saditi, ampak da je tudi malo nepredvidljiv. Izgleda da je občutljiv na sušo, in dela dobro v vlažni, ampak dobro odcedni zemlji. Hmm, kako jim pa dela na primorskem? .
mfranc, naš domač, tisti, ki je prišel iz Primorske (od Nadine) je že desetletja ali celo stoletja prilagojen tudi na primorske razmere
Je pa ena posebnost. Če ostane v zemlji, je te dni že zunaj - pri meni sta dva visoka že skoraj 10 cm. In na Primorskem lahko nabere dovolj zaloge čez zimo. To, da ga pozimi potlači sneg, mu, ocenjujem, ne škodi preveč.
Tudi jaz sem ga sadila na zeliščno gredo in pa okoli stebričastih jablan. Med zelišči in pri jablani je dobro uspel, čeprav je na obeh lokacijah zemlja raje suha kot ne. V najhujši suši sem oboje zalivala. Na negnojeni sušni brežini je životaril od jeseni do pozne pomladi. Ob prvi suši je nadzemnega dela zmanjkalo.
mfranc, velja poskusiti. Svarijo pa, da v skladišču ni tako obstojen, kot običajni česen. Temu bi se dalo odpomoči, če bi ga kopali za sprotno potrebo. To bom preizkusila, ko ga bom imela dovolj, da bo kaj tudi za v lonec.