Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2013
Ivčk je napisal/a: |
Prekati so zelo pomembni pri določanju oz. ločevanju sort. So pa tudi dober pokazatelj velikosti plodu (manjši plodovi imajo praviloma manjše število prekatov), pri češnjevcih sta vedno samo dva prekata (razen pri podvojenih plodovih), pri slaldette paradižnikih sta dva do trije, pri beefsteakih pa jih je vedno veliko in so neenakomerno razporejeni. So pa tudi pokazatelji sočnosti, manj prekatov ponavadi pomeni več gela in s tem več sočnosti, to pravilo ne velja le pri stuffer (votlih) in pa paste (pelati za mezge) paradižnikih... Prekati pa ne igrajo nobene vloge pri tem, če je paradižnik dober ali ne, to je stvar sorte in seveda posameznikovega okusa |
Ivčk je napisal/a: |
Saladette (solatni, najprej pomisliš na grappolo paradižnike) paradižniki so velikosti golf žogice (malo manjši od kokošjega jaca) ali malenkost večji in si zaslužijo svojo temo, ker je takih sort veliko... Ker srednje veliki paradižniki so večji od saladette paradižnikov, saladette paradižniki pa so precej večji od češnjevcev... NPR: Old Ivory Egg Lime Green Salad Goldene Koenigin Tangella Sungella Jaune Flammee Bursztyn Clear Pink Early Thai Pink Egg Stupice Kimberly Bloody Butcher Matina Black Ethiopian |
Ivčk je napisal/a: |
DTM (days to maturity) je številka, ki se začne šteti od dneva, ko so paradižniki posajni na prosto oz. na stalno mesto (torej, ko se začnejo korenine nemoteno razvijati, ker več niso utesnjene v lončkih). Pri tem se upošteva, da so sadike stare šest do osem tednov, kar je priporočena starost rastlin pri sajenju na stalno mesto... |