Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Češnjevcem naj bi se pustilo 4 vrhove, večjim paradižnikom pa enega ali dva. Jaz pustim več vrhov, pa potrgam več listov, da je bolj zračno. Imam več pridelka.
Kimberly še nisem imela. Je nedeterminanten, torej se ga obtrguje. Determinantne, grmičaste pa se pusti pri miru.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Hvala, Plamenka Smile

Pa sem vendarle še kar zmedena Confused
Ravno berem v temi o Kimberlyju, ki jo je odprl Matic, da je indeterminanten, tako kot praviš ti, Plamenka.
Na Ivčkini strani Tomatojunkie pa je Kimberly uvrščen med nizke.
Zato me mede. Ivčk, help Question
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ivčk je napisala, da je poldeterminanten in da se mu lahko pusti več vrhov. No, jaz delam po občutku, prav za Kimberly pa ti bodo povedali tisti, ki ga že imajo.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ja, pa res. Smile

Uvrščen je sicer pod NIZKI oz. DETERMINANTNI (TULE), pri opisu sorte pa je na koncu napisano POL-DET. Wink
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ivčk je napisal/a:
Prekati so zelo pomembni pri določanju oz. ločevanju sort. So pa tudi dober pokazatelj velikosti plodu (manjši plodovi imajo praviloma manjše število prekatov), pri češnjevcih sta vedno samo dva prekata (razen pri podvojenih plodovih), pri slaldette paradižnikih sta dva do trije, pri beefsteakih pa jih je vedno veliko in so neenakomerno razporejeni.

So pa tudi pokazatelji sočnosti, manj prekatov ponavadi pomeni več gela in s tem več sočnosti, to pravilo ne velja le pri stuffer (votlih) in pa paste (pelati za mezge) paradižnikih...

Prekati pa ne igrajo nobene vloge pri tem, če je paradižnik dober ali ne, to je stvar sorte in seveda posameznikovega okusa Wink
Ivčk

Odgovorim zvečer, zdaj imam goste in samo hitro kukam sem
Ivčk

Ivčk je napisal/a:
Saladette (solatni, najprej pomisliš na grappolo paradižnike) paradižniki so velikosti golf žogice (malo manjši od kokošjega jaca) ali malenkost večji in si zaslužijo svojo temo, ker je takih sort veliko...
Ker srednje veliki paradižniki so večji od saladette paradižnikov, saladette paradižniki pa so precej večji od češnjevcev...

NPR:
Old Ivory Egg

Lime Green Salad

Goldene Koenigin

Tangella
Sungella
Jaune Flammee
Bursztyn

Clear Pink Early
Thai Pink Egg

Stupice
Kimberly
Bloody Butcher
Matina

Black Ethiopian

Ivčk je napisal/a:
DTM (days to maturity) je številka, ki se začne šteti od dneva, ko so paradižniki posajni na prosto oz. na stalno mesto (torej, ko se začnejo korenine nemoteno razvijati, ker več niso utesnjene v lončkih). Pri tem se upošteva, da so sadike stare šest do osem tednov, kar je priporočena starost rastlin pri sajenju na stalno mesto...
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Za začetek vse pozdravljam.
Se še malo lovim, iščem...
Vesel pa sem, ker se je vreme končno otoplilo in tudi paradižniki so zečeli lepše odganjati._________________Viktorh
nsns

Odgovor Napisal/-a nsns »

Češnjevci so prvi spremenili barvo in končali kot dekoracija

Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

O, a že letošnji. Shocked
Moji niso še niti do kolen._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Odgovori