Stran 4 od 65
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 3:51 pm
Napisal/-a Plamenka
Češnjevcem naj bi se pustilo 4 vrhove, večjim paradižnikom pa enega ali dva. Jaz pustim več vrhov, pa potrgam več listov, da je bolj zračno. Imam več pridelka.
Kimberly še nisem imela. Je nedeterminanten, torej se ga obtrguje. Determinantne, grmičaste pa se pusti pri miru.
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 3:57 pm
Napisal/-a Irenca
Hvala, Plamenka
Pa sem vendarle še kar zmedena
Ravno berem v temi o Kimberlyju, ki jo je odprl Matic, da je indeterminanten, tako kot praviš ti, Plamenka.
Na Ivčkini strani Tomatojunkie pa je Kimberly uvrščen med nizke.
Zato me mede. Ivčk, help
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 4:21 pm
Napisal/-a Plamenka
Ivčk je napisala, da je poldeterminanten in da se mu lahko pusti več vrhov. No, jaz delam po občutku, prav za Kimberly pa ti bodo povedali tisti, ki ga že imajo.
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 4:38 pm
Napisal/-a Irenca
Ja, pa res.
Uvrščen je sicer pod NIZKI oz. DETERMINANTNI (TULE), pri opisu sorte pa je na koncu napisano POL-DET.
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 5:29 pm
Napisal/-a Ivčk
Ivčk je napisal/a: |
Prekati so zelo pomembni pri določanju oz. ločevanju sort. So pa tudi dober pokazatelj velikosti plodu (manjši plodovi imajo praviloma manjše število prekatov), pri češnjevcih sta vedno samo dva prekata (razen pri podvojenih plodovih), pri slaldette paradižnikih sta dva do trije, pri beefsteakih pa jih je vedno veliko in so neenakomerno razporejeni.
So pa tudi pokazatelji sočnosti, manj prekatov ponavadi pomeni več gela in s tem več sočnosti, to pravilo ne velja le pri stuffer (votlih) in pa paste (pelati za mezge) paradižnikih...
Prekati pa ne igrajo nobene vloge pri tem, če je paradižnik dober ali ne, to je stvar sorte in seveda posameznikovega okusa |
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 5:45 pm
Napisal/-a Ivčk
Odgovorim zvečer, zdaj imam goste in samo hitro kukam sem
Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 11:05 pm
Napisal/-a Ivčk
Ivčk je napisal/a: |
Saladette (solatni, najprej pomisliš na grappolo paradižnike) paradižniki so velikosti golf žogice (malo manjši od kokošjega jaca) ali malenkost večji in si zaslužijo svojo temo, ker je takih sort veliko... Ker srednje veliki paradižniki so večji od saladette paradižnikov, saladette paradižniki pa so precej večji od češnjevcev...
NPR: Old Ivory Egg
Lime Green Salad
Goldene Koenigin
Tangella Sungella Jaune Flammee Bursztyn
Clear Pink Early Thai Pink Egg
Stupice Kimberly Bloody Butcher Matina
Black Ethiopian |
Ivčk je napisal/a: |
DTM (days to maturity) je številka, ki se začne šteti od dneva, ko so paradižniki posajni na prosto oz. na stalno mesto (torej, ko se začnejo korenine nemoteno razvijati, ker več niso utesnjene v lončkih). Pri tem se upošteva, da so sadike stare šest do osem tednov, kar je priporočena starost rastlin pri sajenju na stalno mesto... |
Objavljeno: Po Jun 10, 2013 10:56 am
Napisal/-a viktorh
Za začetek vse pozdravljam.
Se še malo lovim, iščem...
Vesel pa sem, ker se je vreme končno otoplilo in tudi paradižniki so zečeli lepše odganjati._________________Viktorh
Objavljeno: Po Jun 10, 2013 11:29 am
Napisal/-a nsns
Češnjevci so prvi spremenili barvo in končali kot dekoracija
Objavljeno: Po Jun 10, 2013 11:39 am
Napisal/-a Garden-ja
O, a že letošnji.
Moji niso še niti do kolen._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...