Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gnojenje vrtnic

Moderator: Melona

pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Jaz pa sem si naredila naravno gnojilo za vrtnice-zbirala sem lupine od jajc,olupke od banan,filter z kavno usedlino,filtre od caja,in sem pocakala da to razpade in pognojila vrtnice.Vrtnice so se ful razrasle in se usive niso bile.Res pa da to gnojilo konkretno smrdi.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Sem prebrala ta prispevek, pa sem malo zmedena Confused A se gnoji jeseni ali pozno pozimi? A ni Garden-ja na začetku navajala, dagnoji pozno pozimi? Kdaj bi to bilo?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ko je pri Gardeniji zima je pri nas običajno že sneg in -10 ali več.
Splošno velja,tudi za vrtnice,da gnojimo pozno jeseni,ko je rastlina že v mirovanju.In še,čim kasneja,ampak ne na zmrznjeno zemljo._________________Narava vse povrne!
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Pri nas še ni sledu o mirovanju vrtnic, še odganjajo in cvetijo. Torej še čakam z gnojenjem...._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Tako kot je napisal ferdo - ko je rastlina v mirovanju ceprav... v nasi klimi nekatere niso nikoli tako da je vse skupaj odvisno od klime._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Zanima me, če obstaja kakšno gnojilo, ki vsebuje večjo količino magnezija in železa.
Pri nas so tla apnenčasta in brez magnezija tudi železo ne bo dovolj.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ne verjamem,da pri vas primankuje magnezija.Ves Kras in Notranjska
je na dolomitu tj.mešanica apnenca in magnezija (CaCO3+MgCO3).
Pognoji z uležanim hlevskim gnojem ali z NPK z večjim deležem fosforja
in kalija ter dodatkom žvepla._________________Narava vse povrne!
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

Tam na začetku teme je Garden-ja napisala da je bilo gnojilo za vrtnice iz Hoferja kar učinkovito in ker sem ravno danes stikala tam in videla da ga spet prodajajo me zanima tole: Je za gnojenje zdaj že prepozno in če bi gnojila zdaj, kaj gre lahko narobe?

Vidim da tudi druge muči kdaj je primeren čas, zato prosim, poznavalci in izkušeni rožarji na pomoč!

https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba/posebna-ponudba-od-cetrtka-3-3-2016/produktdetailseite/ps/p/gardenline-specializirano-gnojilo-25-kg-1/

Tole je to gnojilo, cena za 1 kg pa 2,49€....meni se zdi zelo poceni._________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Gnojila ne poznam, je pa res poceni. Na embalaži kaj piše, kdaj gnojiti?

Sama ob sajenju nove vrtnice zemlji okrog korenin dodam tole http://www.agronet.si/izdelek/32534/plantella-formula-365 . Potem pa pri meni gospodične ne dobijo drugega kot kompost vsako jesen, ko jih z njim obsujem. Pomladi ga zanje običajno že zmanjka, ker ga porabim na zelenjavnem vrtu. Preko zime k vrtnicam nosim pepel bukovih drv. Zelo redko, ker se pogosteje pač ne spomnim, se pravi morda enkrat ali dvakrat v letu, pride k vsaki kavna usedlina iz džezve. Ende.

Tako počnem, ne pomeni, da je tako prav. Več kot toliko se mi ne da.
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

Ojla, Melona,

nisem gledala tako natančno, tako da ne vem, če kaj piše kdaj gnojimo, me pa predvsem zanima,ali je lahko kaj narobe, če gnojim zdaj? Ker jaz sem se do sedaj res mačehovsko obnašala do svojih vrtnic, gnojia sem jih samo s koprivami.
Glede na to, da zgoraj Garden-ja pravi, da so po tem gnojilu vrtnice bujno cvetele, bi jaz tudi.... hočem_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Odgovori