Arnica montana - arnika

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Plamenka, tole bo oranžna škržolica ali Hieracium aurantiacum.

Trajnica in v naravi precej vzdržna rastlina. V italiji precej priljubljen rod, kjer je na voljo veliko sort. Nekatere so prav lepe sivo-citronsko rumene kombinacije.

Slikan primerek sorte je pa prav "balkansko" normiranih karakteristik. Važno, da je cvetje žareče in da "žge" v oči. Idealna pa bo, ko jo bodo iznajdli rdeče barve.... ,in tisti srečnež bo nacionalni heroj med vrtičkarji. .... Se oproščam zaradi mičkenega izpada, ampak mi še vedno kdaj pa kdaj odzvanja ''nekaj v rdeči barvi bi imeli, da bo bolj živahno...''

Ali se kdaj sama zaseje?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Optimist je napisal/a:

Super fotka! Točno se vidi, da praktično golo steblo izrašča iz listne rozete pri tleh , da ima en sam ali kvečjemu dva cveta in da ima cvetne lističe zelo redko posejane. Kmalu se tudi pričnejo kriviti navzdol. Tako je hranil moj spomin. Poleg tega ima tudi značilen vonj. Kdor jo enkrat sreča v naravi in povoha, ne bo več imel težav s prepoznavanjem.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če smem dodati, ima eno ali dve socvetji in jezičaste cvetove redko posejane.........tako bo korektno, saj je arnika nebinovka in ima jezičaste in cevaste cvetove, združene v socvetje, košek.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Bom naslednjič fotkič s seboj vzel, pa poskusil kakšno lepšo fotko posneti._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Morda, za nas laike, kako ločiti med arniko in primožkom in ostalimi podobnimi? Obstaja kaka markantna razlika? Ker sem bila ta teden v visokogorju in so bili travniki polni teh cvetov, pa si nisem drznila nabirat. Prvič zato, ker nisem imela dolgotrajnega dostopa do neta, da bi se prepričala, drugič pa, ker je v dnevu, namenjenemu za nabiranje, ves dan deževalo... Embarassed_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Dva razpoznavna znaka sem našla. Ko zmečkamo cvet, nam prste obarva rdečo, in cvetni lističi niso enakomerno dolgi niti enakomerno razporejeni._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

bobolino je napisal/a:
Dva razpoznavna znaka sem našla. Ko zmečkamo cvet, nam prste obarva rdečo, in cvetni lističi niso enakomerno dolgi niti enakomerno razporejeni.

Tole je pomembno tudi zame, saj videvam veliko primožkov pa tudi ne vem, če ni arnika._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

bobolino je napisal/a:
Dva razpoznavna znaka sem našla. Ko zmečkamo cvet, nam prste obarva rdečo, in cvetni lističi niso enakomerno dolgi niti enakomerno razporejeni.

To niuso cvetni lositiči, to so jezičasti cvetovi. In, enkrat v živo vidiš primožek in arniko in ti je do smrti jasno, kaj je kaj. Naapisati se da znake brez težav, ampak, če ne poznate botanične terminologije, vam bodo malo pomagali. No, arnika zanesljivo raste na ksilih tleh, primožek ne, ampak, spet, če ne poznaš značilnih rastlin kislih tal, ti to ne pomaga veliko.
Skratka, najprej bodite prepričane, potem se pa še zavedajte, kako zelo je arnika ogrožena in jo nabirajte zmerno., Je pa ognjič dostojna zamenjava za arniko, v smislu zdravilnsoti, mislim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

bobolino in lp mami: dobro si oglejta gornjo Optimistovo fotografijo . Če rastlina ne izgleda tako, ni arnika.

Tole je pa primožek - posebej bodita pozorni na steblo http://www.zaplana.net/eiTemplate.asp?rq=http%3A//www.zaplana.net/flowers/asteraceae/BuphthalmumSalicifolium%28Primozek%29/T_0-1034_IMG.JPG
Odgovori