Perilla frutescens - perila, črna kopriva

Odgovori
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

.... je hudo aromatična, drži Smile njena semena so sestavina "7 začimb" (seven spices).
Zato jo imam namen dati tudi v sol za jelo in kopanje. Me zanima, kako se bo barva obdržala/odrazila v soli.

Je proti-vnetna, anti-bakterijska, proti krčem, ima veliko anti-oksidantov, .... in se smatra adaptogen - deluje na več organov hkrati in je varna za daljše uživanje.

juglans - glej da ne boš pozabil poslikati in napisati kar boš zvaril Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tiana: mlado perilo sem dodajala špinači, ko je bilo te še premalo, perila mi je pa na vrtu rasla kot plevel. Liste sem sušila za čaj. Meni se ni zdelo, da bi imela kaj močan okus. Nič kaj močnejši od pekočih kopriv.
Tiana
Prispevkov: 1106
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Letos jo je bilo res povsod veliko (lani je semenila na onem mojem rožnem kupu zemlje). Ker smo jeseni prestavljali zemljo se je zasejala čisto povsod. Na zelenici sem jo enostavno pokosila in je bil mir. Tole na zeliščni gredici in še ene par sem jih pustila. Upam, da bom letos bolj pridna in bom dejansko uspela vsaj jo posušiti za čaj, če že nič drugega.

Odgovori