Stran 31 od 31

Objavljeno: Ne Jan 17, 2021 8:16 pm
Napisal/-a muha
- paradižnikov na ta način ne sejem - je pri nas spomladi premalo sonca
- solato sredi februarja, do vznika bo na toplem, potem gre ven ob južni zid, zavarovana s PE folijo čez gajbico.
- začimbe trajnice, ki prenesejo tudi našo zimo, lahko že seješ, bodo vzklile, ko pač bodo. Velja tudi za peteršilj, ognjič, enoletni šetraj.
- z začimbnicami, ki pri nas ne prezimijo, počakam vsaj do sredine marca.


Če imaš dovolj semena, vseeno nekaj posej prej, bo ena izkušnja več. Včasih kaj prijetno preseneti.

Objavljeno: Ne Jan 17, 2021 9:17 pm
Napisal/-a lpmami
Muha, si me spodbudila. V koritih na balkonu imam še nekaj nezasejanega prostora, pa bom poskusila s peteršiljem. Naj vzklije, ko pač vzklije, bo pa spomladi dobrodošel svež dodatek jedem.
A ga moram učinkovito zavarovati pred perjadjo, sicer bom od tega imela samo razkopano zemljo, razmetano še po tleh._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Po Jan 18, 2021 10:26 am
Napisal/-a živa
Muha, hvala.

solato sem dala kliti na toplo, potem bo šla na balkon v toplo gredo. Ravno tako bom naredila s čebulo. do vznika bo na toplem, kasneje tudi v gredo. Astre in suhe rože enako. Majaron in origano bom pustila na toplem, dokler ne bo ponoči nad 0 (še prej moram kupiti seme).
danes bom sejala solato, zgodnejšega zelja razen Ditmarja pa nimam, bom tega sejala.

Za paradižnik je rekla ena, da ga po presajanju v lončke prenese v plastenjak na vrt, ni ogrevan, sadike postanejo močne. Nič prenašanja ven in noter. to tudi mene mika._________________Lp, Živa

Objavljeno: Po Jan 18, 2021 12:21 pm
Napisal/-a brbr
Včeraj sem posejala v lončke: belušno zeleno, solato Canasta, zeleno kolerabico, por sem pa pozabila Embarassed Ga posejem danes.

Vse bo do vznika na toplem, potem pa bodo šle solate in kolerabice pod plastični pokrov na teraso. Belušno zeleno bom imela notri.

Za zgodnjo rabo sejem v korita tudi redečo redkvico ( jo bom konec tedna na dan za korenino). Lani sem jo sejala 3.2. in smo prve jedli 5.4.

Lani sem 21.1. v cv. korita sejala solato (Canasta, Ilenia, endivija Eminace). Korito sem prekrila s PVC folijo in dala pod plastićne pokrove na teraso. Ker je bilo lani bolj milo vreme, so prve rastlinice vzklile že 28.1. Endivije tako ne bom več pridelovala - je šla kasneje vsa takoj v cvet...

Že dve leti zapored sem kot zimsko sejala tudi paradižnike. Lani sem jih sejala 20.2. Posejala sem 13 sort, vsake po 6 semen. Kalili so zelo neenakomerno. Zapis o prvih rastlinicah imam z dne 18.3.. Končno stanje rastlinic (ob pikiranju) z dne 4.4. pa pravi, da je od 13 sort vzklilo 8 sort. Kaljivost pa je bila od 4 (dve sorti), 5 (4 sorte) do 6 (2 sorti) rastlinic na sorto.

Sorte so bile po večini brez "pedigreja". Nekaj pa je bilo priznanih sort. Te so kalile takole: Black Cherry: 6/6 (vendar je kaklil zelo pozno), Stupice:5/6, Jani: 4/6, Tasmanian Chocolate 5/6_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jan 18, 2021 12:25 pm
Napisal/-a muha
živa je napisal/a:


Za paradižnik je rekla ena, da ga po presajanju v lončke prenese v plastenjak na vrt, ni ogrevan, sadike postanejo močne. Nič prenašanja ven in noter. to tudi mene mika.

To počnem, a ga je treba vsakič, ko temperature zdrknejo blizu ničle, čez noč prenesti na toplo ali pa plastenjak ogrevati (s svečami ali čim drugim) in znižati strop (beri: tik nad gajbicami položiti dodatno folijo), da ne gre vsa toplota v obok. Marec in april imata lahko še kar nekaj mrzlih noči in juter. Paradižnik sicer prenese vse do ničle, v razvoju pa vseeno zakrkne. Dobro mu je tudi zavarovati noge, da zmanjšamo nihanje temperature zemlje. Gajbico najprej spodaj in ob straneh obložim s kartonom, čez dam folijo, najnjo 2 cm plast perlita ali palmine zemlje, da lahko vse skupaj zalivam od spodaj pa še korenine s tem privabim iz lončkov. Je kar projekt to, ja, a res odtehta, ker se prenašanje gajbic skrči na minimum.

In še posebej važno: v mrzlem obdobju in istočasno oblačnem vremenu se zaliva minimalno, bolje da rahlo uvenejo, kot da zgnijejo. Je pa potem treba biti pozoren na prvi sončni dan, ko naenkrat nastopi huda potreba po vodi.

Objavljeno: To Jan 24, 2023 10:33 am
Napisal/-a muha
Bomo letos kaj sejali?

PS: sedaj prodajajo alkoholni kis za uporabo v gospodinjstvu tudi v 3 litrskih okroglih plastenkah. Te so od sile uporabne pri zimskem sejanju. Priročne so, zlahka se jih prereže in dovolj so prozorne.

Objavljeno: To Jan 24, 2023 11:34 am
Napisal/-a brbr
Pri nas uporabljamo taiste, samo, da so od vina Embarassed . No, saj alkohol je alkohol, a ne..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Jan 27, 2024 10:12 am
Napisal/-a brbr
Pa odprimo letošnjo sezono...
Včeraj sem v cvetlične lonce na balkonu posejala peteršilj in ga pokrila z bombirano folijo. Solato sem pa pozabila posejati. Embarassed Bom ob naslednjem terminu.

Zdaj bi pa rada v lonce sejala še korenje (amsterdamsko), tako za malo crkljanja.
Muha, ti si ga nedavno tako vzgajala. Kdaj si ga sejala? Že jeseni, ne?_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Jan 27, 2024 10:18 am
Napisal/-a muha
Za zgodnje razvajanje svetujem Pariško, če ga boš le dobila. Ta je zgoden in je pri meni v koritu lepo naredil.

Onega drugega, običajnega, sem sejala v lonce k paprikam enkrat oktobra, spomladi je lepo začel, pridelka od njega pa kasneje ni bilo kaj prida. Nekaj malega je sicer bilo zgodnjega pridelka, vse ostalo se je potegnilo v dolžino in obstalo v premeru kakega centimetra. Mogoče bi bilo bolje, če bi ga do konca pustila v loncu in ga ne bi presadila (v grudi) na vrt.

Objavljeno: So Jan 27, 2024 10:28 am
Napisal/-a brbr
Hvala.
Saj ga mislim pustiti v loncu. Sem ga enkrat ali dvakrat že vzgajala takole, sejanega pozimi v lonce. Seveda zrastejo mali korenčki, primerni za prvo crkljanje nič drugega._________________naredimo svet lepši