Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Haroo Shania je napisal/a:
Smile
Zelenc, gojiš to vrsto tudi sam?
Četos prvič nekaj sadik, bom videl kako se obnesejo...
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Majro je napisal/a:
Ker teče debata ravno o Habanerotih, bi vprašal ali ima kdo odvečno seme White Habanera, oz Peruvian White Habanera. Bi se lepo priporočal zanj Smile
Imam par semen white Habanero - pošlji ZS.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Uf, vidim da ste že skoraj vsi začeli z letošnjo vzgojo. Jaz štartam drug teden, pa še v nabavo lončkov ter zemlje bo treba it prej. Za sejanje in pikiranje bom nabavil Asef zemljo za sejanje in pikiranje. Kakšen substrat se pa kaj priporoča za nadaljno vzgojo? Menda je precej hvaljen substrat od Neuhaus N8. Še kakšni drugi predlogi mogoče? Question

Letos se bo jedlo:

Jalapeno
Jalapeno TAM
Jalapeno Conchos
Queen Laury
Peter Pepper Red
Rocotillo
Trinidad Scorpion Moruga Yellow
Pimenta da Neyde
Bishops Crown
Ancho Poblano
Cascabella
Billy Goat
Habanero red
Pimiento de Padron
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

@Trocki, moje ugotovitve so, da se pri substratu (tako setvenem, kot pri onem za presajanje in kasnejše gojenje) res ni potrebno
kaj pretirano finančno "razmetavati". Dober je čisto vsak, če je v njem dovolj šote za zračnost ter zadrževanje vlage
in ne vsebuje preveč odpadkov (slaba reciklaža!). To lahko že na otip preizkusimo. Jaz mu za povečanje zračnosti dodajam še nariban odpadni stiropor.
Trgovci nam seveda ponujajo "sve i svašta" - biznis je biznis. Izbiramo lahko med namenskimi substrati za to pa namenskimi substrati za ono,
a čiliji ne rastejo čisto nič bolje, če jih posadimo v najdražjega oziroma čisto nič slabše, če jim privoščimo zgolj kakšnega "cenenega".
Le v denarnici se pozna... Še posebej pri večjih količinah. Wink

LP
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Po pravici povem, da nič ne gnojim dokler ne gre v zemljo na vrt. Embarassed Na vrtu je pa kurji gnoj in konec vsega gnojenja dokler sadik v jeseni ne zmečem na kompost._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Spiridon je napisal/a:
Če smem vprašati, kateri termostat uporabljate za vzdrževanje temperature in za koliko stopinj vam niha temperatura med delovanjem?

Hecno, termostata še nisem uporabil, mečkač Wink - ko sem imel čas, to nisem naredil, ko pa sem dobil z zamudo seme, ni bilo časa za testne zagone. Pri termostatu moram še zamenjati en vtikač, da bo kompatibilen z vtikačem na matu.
Termostat sem navedel v temi kalilniki, podatkov sem našel preveč Cool - naj bi preklapljal na 1 °C, 0,5 in celo 0,1 °C. Verjetno bo najbolj točen podatek na 1 °C._________________mfranc
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

mfranc tega ne rabi. Vse ima v malem prstu._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Spiridon je napisal/a:
Izbiramo lahko med namenskimi substrati za to pa namenskimi substrati za ono, a čiliji ne rastejo čisto nič bolje, če jih posadimo v najdražjega oziroma čisto nič slabše, če jim privoščimo zgolj kakšnega "cenenega".
LP

Potem pa bom vzel nekaj v srednjem cenovnem razredu in za plodovke, noter bom umešal nekaj perlita, vermikulit, konjski gnoj in to bo to.
Čeprav sem že nekajkrat zasledil težave pri rasti rastlin posejanih v kake cenene substrate. Se mi zdi da prav na tem forumu. Question
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Splača se kupiti dober substrat. Jaz uporabljam Potground H, ki naj bi bil enak, kot Neuhaus N8 in mi lepo rastejo v njem. Sejančke posadim direktno vanj, za končne lonce mu pa dodam Perlit, organsko gnojilo, mogoče nekaj bokashija...Prva letanisem toliko pazila, v kakšen substrat sejem in kasneje sadim in je bil rezultat precej slabši.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

mfranc je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:
Če smem vprašati, kateri termostat uporabljate za vzdrževanje temperature in za koliko stopinj vam niha temperatura med delovanjem?

Hecno, termostata še nisem uporabil, mečkač Wink - ko sem imel čas, to nisem naredil, ko pa sem dobil z zamudo seme, ni bilo časa za testne zagone. Pri termostatu moram še zamenjati en vtikač, da bo kompatibilen z vtikačem na matu.
Termostat sem navedel v temi kalilniki, podatkov sem našel preveč Cool - naj bi preklapljal na 1 °C, 0,5 in celo 0,1 °C. Verjetno bo najbolj točen podatek na 1 °C.

Vprašal sem zato, ker ste tri strani nazaj napisali, da ste zvečer čisto malo dvignili temperaturo s 26° na 28°C... Confused
Trocki je napisal/a:
Potem pa bom vzel nekaj v srednjem cenovnem razredu in za plodovke, noter bom umešal nekaj perlita, vermikulit, konjski gnoj in to bo to.
Čeprav sem že nekajkrat zasledil težave pri rasti rastlin posejanih v kake cenene substrate. Se mi zdi da prav na tem forumu. Question

Gnoja (konjskega) jaz ne bi mešal v substrat. Zna biti premočno. Mogoče pri končni zasaditvi kakšno pest komposta pod rastlino, to pa je tudi vse.
Plamenka je napisal/a:
Splača se kupiti dober substrat. Jaz uporabljam Potground H, ki naj bi bil enak, kot Neuhaus N8 in mi lepo rastejo v njem. Sejančke posadim direktno vanj, za končne lonce mu pa dodam Perlit, organsko gnojilo, mogoče nekaj bokashija...Prva letanisem toliko pazila, v kakšen substrat sejem in kasneje sadim in je bil rezultat precej slabši.

Vsak ima pač svoje izkušnje, razmišljanja, spoznanja... Tudi sam sem na začetku sejal v poseben substrat za sejanje, presajal v namenski substrat za paradižnik...
Ko pa mi je obojega zmanjkalo (in se mi ni ljubilo iti v trgovino) sem čilije posejal v navaden substrat za balkonsko cvetje. Vse je vzklilo in ko sem
jih potem tudi presadil v isti substrat, so rasli ter rodili, da jih je bilo veselje gledati. Seveda pa je pri tem pomembno razkuževanje pred setvijo, zalivanje, gnojenje...
Brez vsega tega je sigurno bolj klavrno. Wink
Resnici na ljubo moram priznati, da vsakega substrata tudi jaz ne bi uporabil za čilije. Lani sem v Baumaxu kupil nek univerzalen avstrijski
substrat in ko sem odprl vrečo, je tako zasmrdelo po kanalizaciji, da je bilo groza. Kdo bi vedel kaj vse so namešali vanj, a po vonju sodeč,
zagotovo tudi kanalizacijsko goščo. Dobro, za rože bi bil dober, za plodovke namenjene uživanju pa niti pod razno! Ne da bi me toliko motile
fekalije, temveč sum na prisotnost težkih kovin in drugih zdravju škodljivih snovi. Evil or Very Mad

LP
Odgovori