Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
Ja tega sem mislil, pa nisem natančno napisal. Sklepam na podlagi opisov, ki jih je našla Metuljc:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Bezrazmernyi
http://tomatoeden.com/?31,bezrazmernyi
http://tatianastomatobase.com/wiki/Bezrazmernyi
http://tomatoeden.com/?31,bezrazmernyi
Mene pa zanima, kakšen okus bo imel Novogodnyi, ker piše, da si prizadevajo za čimboljši okus skladiščnih paradižnikov. Posadila ga bom v rastlinjak, da se bo čimdlje obdržal, potem pa potrgala nekaj zelenih plodov, da bom videla, koliko časa se bodo obdržali. Prej sem ga izbrala samo zaradi listov z dlačicami, niti nisem vedela, kakšne barve je.
JANEZ L je napisal/a: |
Lp! kdaj boste sadili v rastlinjake? Se poigravam z mislijo, na prihajajočo soboto... |
Jaz sem stiri dal ze v zemljo v rastlinjak prejsnji teden, Zdaj ze pocasi rasejo. Cakam, da drugi se nekoliko zrasejo, da jih presadim Pa tudi melancane sem ze. V nedeljo bom se kumare in bucke
jaz sem tukaj v Lj., 6.IV. posadila pod tunel 5x2 paradižnika, 3 sorte pelatov in golden fish visoke cca 7cm do vratu v pognojeno zemljo. dobro zalila, vmes in okoli položila lisnate bambusove vejice (kao ono zaščita čez noč ko je bolj mraz) in naročila naj se tunel ne odpira cca 10 dni. mgoče za zračenje ena stran, pa mogoče sploh ni nujno. rastline so že od majhnega uživale prostost od sredine marca naprej pod napuščem v I. in v aprilu tukaj v Lj. prav zanima me kako bo taka zgodnja umestitev v vrtno zemljo na gredico uspešna. lpvoda
PS: mogoče danes še dodam 2x2 papriki._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: mogoče danes še dodam 2x2 papriki._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Na našem koncu jih imam v rastlinjaku že od začetka aprila, danes jih je 10 šlo v zemljo.(tisti ki začenjajo cveteti) Lani sem jih okoli 15.4 imel že tudi zunaj, dobil jih je tudi sneg pa jim ni škodovalo. Samo pokril sem jih s kopreno. Naslednji teden jih nameravam tudi letos dati kakih 10 od zunaj v zemljo. Če bo možnost zmrzali jih bom pa poškropil z baldrijanom in upal na najboljše. Imajo sicer sončno lego hrbet jim greje tudi škarpa rastlinjaka, ki se čez dan lepo segreva ponoči pa toploto oddaja.
[img]
Nazadnje urejal/a platar 09 Apr 2017 19:50; skupaj popravljeno 1 krat
[img]
Nazadnje urejal/a platar 09 Apr 2017 19:50; skupaj popravljeno 1 krat
Plamenka je napisal/a: |
Mene pa zanima, kakšen okus bo imel Novogodnyi, ker piše, da si prizadevajo za čimboljši okus skladiščnih paradižnikov. Posadila ga bom v rastlinjak, da se bo čimdlje obdržal, potem pa potrgala nekaj zelenih plodov, da bom videla, koliko časa se bodo obdržali. Prej sem ga izbrala samo zaradi listov z dlačicami, niti nisem vedela, kakšne barve je. |
Moje opažanje je takšnole:kljub temu da skladiščne sorte sejem v zadnji rundi in bi res naj bile bolj pozne se mi to ne obnese.Ponavadi res rodijo malo kasneje ,ampak da bi jih pa prav skladiščila pa žal se ne obnese.Mogoče nimam primernega prostora,dovolj temnega in dovolj hladnega.Domača špajza je samo temna,žal ravno hladna ni.Kleti tudi nimam.
In še to sem opazila pri skladiščnih sortah da nimajo tako zelo specifičnega paradižnikovega okusa,tudi pulpa ni tako sočna.Malo že zakisa da da tisti občutek da ješ paradižnik,žal pa več ne.Skoraj so mi bolj všeč paradižniki ki jih poberem zelene pred zmrzaljo in potem zorim na okenski polici.
In mogoče še tole :vse te sorte ki so klasične rdeče in jih klasirajo kot solatni paradižnik za skladiščenje in je seme iz Rusije ali njej bližnjih držav se mi zdijo vsi enakega okusa.
Zdaj mogoče jim delam krivico in to je res samo moje skromno mnenje,ampak meni se zdijo vsi okusi zelo podobni,struktura prerezanega plodu ista itd ,..._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uh Notranjka, sem prav zares dolgo gledala tvoj ekstremno dolg seznam, pa sem opazila, da bi lahko še kako seme imela, da boš presegla številko 400, če ne 500
Ti bom z veseljem pomagala pri uresničitvi oz. podiranju rekordov
Jaz sem komaj danes pikirala paradižnike in čilije. Oni hudičev črvek od one mušice mi je pojedel vsaj 8 sort, tako da bom zdaj en dan ponovila vajo. Kot vidim, ste eni že pripravljeni na delo na vrtu
Ti bom z veseljem pomagala pri uresničitvi oz. podiranju rekordov
Jaz sem komaj danes pikirala paradižnike in čilije. Oni hudičev črvek od one mušice mi je pojedel vsaj 8 sort, tako da bom zdaj en dan ponovila vajo. Kot vidim, ste eni že pripravljeni na delo na vrtu