Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2018

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Po slabih dveh tednih (ampak res "slabih", delal sem 21. se mi zdi), je zmanjkalo mehurčkov. Zgleda, da bo padla 1. letošnja omakca. Bomo videli, kako bo eksperiment uspel.

Sicer pa, če bi obstajala rubrika "Naši uporabniki priporočajo", bi stavil na Lemon drop. Oba grmička (sicer čez palec komaj kaj višja od 60cm) res polna, plodovi že na pogled lepi, rahlo narebreni (ne tako kot recimo pri habaneru, katerega plodovom sodelavc pravi "ta zmečkani"), okus pa bombastičen. Ravno prav te šavsne v jezik, limona mi pa kar ne gre in ne gre iz glave. Very Happy

Če bo 1. eksp. uspel, sledi drugi, heheh_________________go with your instinct to live as you want
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Načeloma mehurčki delajo od 6 do 9 mesecev ali še dlje. Za tako hitro še nisem slišal priznam. In nima smisla, da že delaš omako. Raje dobro do dna premešaj pa boš videl. Naredi uslugo pa vse skupaj slikaj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Žlehtnoba

Velja, ko pridem domov...

Je pa tudi res, da je bila količina "eksperimentalna" - če si predstavljaš, je bilo v litrskem kozarcu vsega skupaj za dobro polovico robe. Prejšnje dni, ko sem klonkal (ne po živalsko sicer), je v drugem kozarcu "vrelo", danes zjutraj pa mehurček in basta._________________go with your instinct to live as you want
pajo

Količina nima veze pri tem. Mislim , da se ne motim. Čakal pa sem , da nekdo kaj več zapiše o vsej zadevi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Žlehtnoba

Evo, tole sem prej poslikal:

Ne vem, plesnivo še ni, itak bo pa nos po odprtju povedal, al je za stran al za skuhat...

Na tem mestu en medklic za vse tiste, ki delate omake: kako shranjujete plodove do same kuhe? Vemo, da plodovi različno zorijo, eni prej, drugi kasneje in nastane dilema, kako shraniti sveže utrgane plodove, medtem ko čakamo na tiste, ki bodo šele dozoreli. Jaz recimo jih dam v hladilnik, ampak tako zdržijo kvečjemu en teden, potem se začnejo mehčati itd... Nekje tu sem prebral, da jih eni zamrzujete - kako se to obnese po odtaljevanju? Se mi zdi, da bi bilo vse vodeno... Question

No, pa naj bo za lahko noč eno tihožitje Smile

_________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto.
pajo

Žlehtnoba je napisal/a:
Evo, tole sem prej poslikal:

Ne vem, plesnivo še ni, itak bo pa nos po odprtju povedal, al je za stran al za skuhat...

Na tem mestu en medklic za vse tiste, ki delate omake: kako shranjujete plodove do same kuhe? Vemo, da plodovi različno zorijo, eni prej, drugi kasneje in nastane dilema, kako shraniti sveže utrgane plodove, medtem ko čakamo na tiste, ki bodo šele dozoreli. Jaz recimo jih dam v hladilnik, ampak tako zdržijo kvečjemu en teden, potem se začnejo mehčati itd... Nekje tu sem prebral, da jih eni zamrzujete - kako se to obnese po odtaljevanju? Se mi zdi, da bi bilo vse vodeno... Question

No, pa naj bo za lahko noč eno tihožitje Smile

Zamrzni tako ali drugače. Pri fermentiranju obstojajo nepisana pravila, ki se jih je treba držati. Če boš delal po svoje ni problema. Lahko, da bo tudi v redu. Samo ruleto sam nerad igram ne glede na količino._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto.

? - verjetno "žlehtnoba" ? ... (ali pa sem bil mogoče kdaj "žleht"? ;-)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

In kaj delate iz takšnih hudobcev?

_________________mfranc
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

metuljc je napisal/a:

Je treba kaj toplotno obdelat ali v vrečko in direktno v zmrzovalnik?
Odgovori