Aronija, kultivar Amit -- menda Mičurinova poskusna, hibrid, dejansko sorbaronia. Velika zadeva, ranga 3 x 3 m. Jagode menda povsem primerljive kot pri "navadnih", le da so malo večje. Je poskusil kdo?
No, potem bom pa jaz Tri leta jo že kupujem - poleti ogledujem, jeseni zamudim, zdaj je pa ratalo.
BAJE naj bi bili plodovi lepo okusni z grma, bolj kot pri sicer razširjenih kultivarjih.
... Zdaj sicer berem, da naj bi vsi vzhodno-evropski kultivarji bili iz veje mitschurinii - torej tudi popularna Vikingin Nero in bi se torej Amit od njiju razlikovala kvečjemu po tem, da zraste večja. Poročam čez 3 leta ...
Ej, Mičurin je bil "majster", pogosto se ga najde. Mi je pa stara razporeditev kultivarjev aronij bolj smiselna, nova A. prunifolia kar izpušča. Kar se okusa tiče - po mojih izkušnjah imajo A. prunifolia (Aron, Nero) rahlo bolj sprejemljiv okus kot A. melanocarpa, A. melanocarpa Viking in A. mitchurinii (napisano po starih oznakah) - vse pa so dokaj trpke. Sam iščem še enega Aron-a.
Naj zapišem še to - lansko leto se je (prvič v enajstih letih) zgodilo, da je del cvetov na aronijah pomrznil, pridelka je bilo občutno manj.Nazadnje urejal/a mravlja 02 Feb 2020 00:31; skupaj popravljeno 1 krat
... Zdaj sicer berem, da naj bi vsi vzhodno-evropski kultivarji bili iz veje mitschurinii - torej tudi popularna Vikingin Nero in bi se torej Amit od njiju razlikovala kvečjemu po tem, da zraste večja. Poročam čez 3 leta ...
Imel sem Viking, ki sem ga zamenjal z Nero; zaradi manjših grmov. Problem mini vrtička. Čeprav naj bi Nero imel samo malo manjše plodove kot Viking, se v praksi človek naveliča drobnejših plodov. Vidim da je nekako velikost plodov sorazmerna z velikostjo grma. Če bi imel prostor, bi imel raje debelejše sorte ...._________________mfranc
imam vikink in sem zadovoljen, pravkar sem se vrnil z vrta kjer sem porezal aronijo. pred leti sem iskal potaknjece, danes pa sem odvrgel za eno plantažo.
Imam en grm aronije 4 leta star. Predlanskim so mi vse obrali ptiči. Lansko leto je bil kar lep pridelek, ker je bil grm zaščiten. Ali naj kaj redčim ali kaj špricam, da kaj ne zamudim.