Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Hvala!
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Božanskega okusa je črna malina Black Juwel. Enkrat rodna, pri nas pri NM je to zadnja polovica julija. Neprimerljiva z rdečimi malinami, čeprav crtj-eve prve tri so pa res hvaležne, rodijo celo leto do slane._________________Lp, Živa
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Hvala obema, morda si pa še sama kako novo omislim Very Happy
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zdaj pa še malo drugače...

Zadnji mesec in pol sem bil zaradi drugih problemov le izjemoma na ranču, žal. To je bil hkrati čas izredno sušnega vremena na tem koncu, ki še traja (praktično že osem tednov) in tudi temperature so zdajle take, kot da gremo proti juniju, ne proti novembru.

(Za primerjavo - inkarnatka na njivi je bila sejana v prvem tednu septembra in je komajda kaj videti tu in tam, toliko da se vidi, da ni propadla - po moje so korenine OK, ker v globini vlaga je, vendar v višino pa ni šla sploh, če ne veš, kaj je bilo sejano, ne bi uganil.)

Vemo pa, da maline na splošno niso ravno ljubiteljice takih razmer - zaradi plitkih korenin itd.

No, kljub temu se v teh razmerah in ob moji ne-prisotnosti odlično drži prav Amira, ki sem jo doslej tolikokrat omenil kot posebej zahtevno glede oskrbe. Ima še dosti lepih velikih bunk, ki imajo tudi normalno poln okus.

Tako da zdaj ne smem več tako grdo govoriti o njej Smile

Da povrnem to lepo presenečenje, ji bom skušal naslednje leto vendarle nameniti več pozornosti, predvsem glede rezanja in vezanja, pa bova po moje ekstra zadovoljna oba.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ljubitelji malin in druge sadne drobnice, v kratkem nabavljam tole gnojilo, pa če vas zanima, se lahko pridružite - http://forum.gartlc.si/gartlc-about5355.html&highlight=
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Novinka, če hočeš Black juwel, ti lahko dam tri sadike. Ostalo sem oddala. Poganjki, ki so se povesili k tlom, so pognali korenine. O negi in rezu pa sem že pripela navodilo ge. Darinke Koron._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Hej, kako vam rastejo zadeve?

Pri nas sem tokrat pustil stara stebla - rezal na 1 m in pobral ven tisto, kar je suho ali bulasto.

Za prek tedna je napovedano -5 C, tako da ne vem, kolko bo ostalo od mladih poganjkov na teh starih steblih...

... Ampak zato pa imamo večkrat rodne - pride to, pride ono, maline se obrastejo in rodijo. Po moje odlična izbira za kreativne vremenske razmere, kot jih zadnja leta imamo, in ena redkih res zanesljivih sadnih vrst za tako situacijo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Meditacije na temo "če imamo dvakrat rodne maline, ali potem vseeno pozimi vse porezati ali ne".

Zakaj ne:

- očitno: ker če jih, potem bodo to enostavno enkrat rodne maline, saj bomo letošnjo rast odrezali, namesto da bi naslednje leto dala še eno rundo.

Zakaj da:

- zaradi lažjega vzdrževanja: čim je malo večja površina, postane zahtevno in predvsem zamudno selektivno izločati, kaj kdaj stran in kaj ne.

- lažje vzdrževanje II: stara stebla se razkošatijo bočno in naredijo veliko gnečo mladim novo zraslim steblom.

- zaradi akumulacije bolezni: ni samo teorija, letos sem prvič v mladem nasadu fasal rumene pike po spodnjih listih precej obsežno, startali pa so na starih steblih.

Glede na to je zame tam, kjer je malin lepa količina in skrb zanje ni s polnim delovnim časom, pametnejša izbira to, da se jih pozimi reže v celoti.

Kjer pa jih je par metrov in ni problem ročno prečistiti malo tako malo drugače, se je seveda lepo razveseliti konec maja prvih malin.

Pa je vseeno kaj prednosti v tem, da imamo dvakrat rodne maline, ki rodijo enkart, napram temu, da bi pač imeli enkrat rodne?

- Ja, ker bo mlada rast prinesla plod v istem letu in je zato vendarle manjši riziko bolezni, škodljivcev in vseh možnih destruktivnih dogodkov na poti do rezultata.

Če še komu prav pride.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi Darinka Koron priporoča rez dvakrat rodnih malin enako kot enkrat rodne ( pozimi do tal ),
predvsem zaradi preprečitve pojava malinove sušice.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

crtj je napisal/a:
Meditacije na temo "če imamo dvakrat rodne maline, ali potem vseeno pozimi vse porezati ali ne".

Zakaj ne:

- očitno: ker če jih, potem bodo to enostavno enkrat rodne maline, saj bomo letošnjo rast odrezali, namesto da bi naslednje leto dala še eno rundo.

Zakaj da:

- zaradi lažjega vzdrževanja: čim je malo večja površina, postane zahtevno in predvsem zamudno selektivno izločati, kaj kdaj stran in kaj ne.

- lažje vzdrževanje II: stara stebla se razkošatijo bočno in naredijo veliko gnečo mladim novo zraslim steblom.

- zaradi akumulacije bolezni: ni samo teorija, letos sem prvič v mladem nasadu fasal rumene pike po spodnjih listih precej obsežno, startali pa so na starih steblih.

Glede na to je zame tam, kjer je malin lepa količina in skrb zanje ni s polnim delovnim časom, pametnejša izbira to, da se jih pozimi reže v celoti.

Kjer pa jih je par metrov in ni problem ročno prečistiti malo tako malo drugače, se je seveda lepo razveseliti konec maja prvih malin.

Pa je vseeno kaj prednosti v tem, da imamo dvakrat rodne maline, ki rodijo enkart, napram temu, da bi pač imeli enkrat rodne?

- Ja, ker bo mlada rast prinesla plod v istem letu in je zato vendarle manjši riziko bolezni, škodljivcev in vseh možnih destruktivnih dogodkov na poti do rezultata.

Če še komu prav pride.

ne razumem čisto, kdaj pa rodi potem enorodna malina?_________________NM
Odgovori