Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Elstar, hvala, še danes se lotim tega._________________go with your instinct to live as you want
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Žlehtnoba je napisal/a:
Potreboval bi en nasvet, in sicer glede velikosti loncev, v katere nameravam presaditi par lepih poganjkov, ki odganjajo iz korenin (znana "nadloga" pri slivah).

Torej v lonce bi dal par poganjkov in če se bodo prijeli, jih bom z veseljem dal naprej potencialnim interesentom, da jih jeseni presadijo na stalno mesto. Sedaj pa me zanima, koliko litrski lonci bi bili primerni za ustrezen razvoj poganjkov. Povprečno so veliki kakih 50 cm, ki jih pa nameravam nekoliko skrajšati.

Ali gre za poganjke iz češplje, ki je bila cepljena ali za poganjke iz češplje ki je sejnec?_________________lp
Žlehtnoba

Kolikor je meni znano, gre za sejanko. Upam, da res Embarassed_________________go with your instinct to live as you want
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Slive letos bodo (če bo vse OK)

Čačanska lepotica_________________lp
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če jih bo preveč, z veseljem pridem pomagat obirat ! Wink

Ja, Čačanska lepotica tudi pri meni kaže znake zanesljivosti in dobre rodnosti.
Letos še ne bo ravno veliko sliv, ker gre pač še za relativno mlado drevo. Naleta češpljeve grizlice sem se letos ubranil.

Topfirst pa bo tudi letos zatajila in bo sliv le za vzorec. Spet je večina plodičev odpadla.
Tokrat ne zaradi grizlice, ampak so porumeneli, se malo zmehčali in padli dol.
Sumim tisto mrzlo vreme na začetku maja. Sicer ni bilo minusa, bilo je pa blizu. No, morda tudi kaj drugega, ne vem ...
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

pozdravljeni, na slivi in ringloju so novi listi vecinoma deformirani.

to gre verjetno za kaksno vrsto uši?

je se vedno najbolje s curkom vode pod liste iti, ali priporocate kaksna neem olja in podobno?

LP
Žlehtnoba

Mnja, enak problem pri meni z izjemo deformiranih listov. Sem šel pozno zvečer z Neemom pošpricat, pa da vidimo Rolling Eyes

Mi je pa uspelo ukoreniniti par poganjkov te cepke - nekje v tej temi (lansko leto) sem objavil tudi sliko - spominja na Rhein Gold, a kaj, ko uradnega podatka nimam. Po (ne)uradnih podatkih menda ne gre za cepljenko. Takle mam; včasih niso veliko dajali na to, kaj je posajenega... Sad_________________go with your instinct to live as you want
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

V Hoferju sem kupil slive sorte metis. Kako so to dobre slive. Enkrat ali dvakrat večje kot moje domače (5 cm premera), in sočne in sladke z rdečo mesno sredico. Čisto navdušen nad okusom. So pa uvožene iz Španije.

Me zanima, če se da to sorto dobiti in saditi pri nas? Raste v našem podnebju? Kdo ve? Po internetu sem na hitro poguglu v slovenščini, pa nisem nič našel.
https://www.google.com/search?tbm=isch&q=metis%20pflaumen#imgdii=Z48XdOsMPk-kuM:&imgrc=HlYhsJO68slflM:
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kot kaže, je to križanec sliva/marelica (plumcot) in je dejansko nabor kultivarjev, 4 so pod to streho in po mojem vtisu se gojijo samo komercialno, ne nudijo se za ljubiteljsko vzgojo.

http://www.star-fruits.com/research-and-development-programs/projet-japanese-plum/?lang=en

https://www.metis-fruits.com/en/origins.html

Mogoče so po okusu blizu kakšni člani Zaigerjeve linije - Flavor grenade etc...

https://www.davewilson.com/product-information-general/zaiger-fruit#Pluot

... ki pa sem jih mislim da celo občasno zasledil v ponudbi na Hrvaškem (nimam zdajle takoj linka).
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kako je v teh primerih s pečkami?

Ali pa z izjavami ob nakupu... Wink ?
Odgovori