Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Včeraj sem z jabolki v svojem sadovnjaku zaključil, obrane so vse, sem kar zadovoljen, razen z jonatanom, ki je letos zelo slabo obrodil.
Kot zanimivost pa vam želim prikazati razliko nazadnje obrane sorte Majda, med plodovi stare jablane in precepljenim belim estrahanom z cepiči iz te stare Majde. Debelejši zgornji plodovi (deb. cca 7~8 cm) so rezultat precepljenja, spodnji drobnejši pa iz originalnega drevesa. Dolgo sploh nisem vedel, kaj bo po precepljenju ratalo, ker sem, zdaj to vem, po pomoti zamenjal cepiče, ampak zdaj sem pa skoraj stoodstotno prepričan, da je to Majda. Vesel bi bil potrditve moje ugotovitve.
In spodaj še krošnji starega drevesa Majde in krošnja precepljenega drevesa s cepiči Majde.
_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Kot zanimivost pa vam želim prikazati razliko nazadnje obrane sorte Majda, med plodovi stare jablane in precepljenim belim estrahanom z cepiči iz te stare Majde. Debelejši zgornji plodovi (deb. cca 7~8 cm) so rezultat precepljenja, spodnji drobnejši pa iz originalnega drevesa. Dolgo sploh nisem vedel, kaj bo po precepljenju ratalo, ker sem, zdaj to vem, po pomoti zamenjal cepiče, ampak zdaj sem pa skoraj stoodstotno prepričan, da je to Majda. Vesel bi bil potrditve moje ugotovitve.
In spodaj še krošnji starega drevesa Majde in krošnja precepljenega drevesa s cepiči Majde.
_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Babaco hvala za odgovor, pri meni ostaja v kleti čez zimo zelo dolgo sveža in sočna, ta okus mi zelo ugaja, res pa je takoj po obiranju taka, kot da še ni zrela._________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Je kdo mogoče kje videl sorto jablane Evelina? Zgleda, da je precej nova sorta (stara manj kot 10 let) in jo je skoraj nemogoče najti v slovenskih drevesnicah.
Morda kdo, ki se malce bolj spozna na okus plodov lahko predlaga podobno sorto? Sorodna naj bi bila Zlatemu delišesu in stari angleški sorti Cox
LP
Dejan
Morda kdo, ki se malce bolj spozna na okus plodov lahko predlaga podobno sorto? Sorodna naj bi bila Zlatemu delišesu in stari angleški sorti Cox
LP
Dejan
ima kdo izkušnje z rdečim delišesom? Prebral sem, da je meso sladko, čvrsto in precej okusno.
A je tudi občutljiv na škrlup kot zlati delišes?
Katere sorte, ki niso tako občutljive na bolezni najdlje zdržijo v navadni kleti (ne v hladilnici)? Iz sort, ki jih imam je idared zmagovalec. Ni pa žal nekaj extra glede okusa, arome...l
Letos so rodili na novo posajeni fuji,fuji kiku 8, goldrush, merkur, braeburn,... pa da vidimo kako bomo zadovoljni...
Nabavil sem tudi relindo, vendar mi je dozorela že avgusta:? . Ves presenečen sem poklical v drevesnico in ugotovil, da so se zmotili. Dobil sem poletno sorto
A je tudi občutljiv na škrlup kot zlati delišes?
Katere sorte, ki niso tako občutljive na bolezni najdlje zdržijo v navadni kleti (ne v hladilnici)? Iz sort, ki jih imam je idared zmagovalec. Ni pa žal nekaj extra glede okusa, arome...l
Letos so rodili na novo posajeni fuji,fuji kiku 8, goldrush, merkur, braeburn,... pa da vidimo kako bomo zadovoljni...
Nabavil sem tudi relindo, vendar mi je dozorela že avgusta:? . Ves presenečen sem poklical v drevesnico in ugotovil, da so se zmotili. Dobil sem poletno sorto
Fuji mi zdrži do marca - takrat ga žal do konca pojemo
Breaburn zdrži malo manj - ni tako trpežen.
Enako zdrži mošancelj.
Je pa moja klet bolj polktet, ker so tla samo 60-70 cm pod nivojem zemljišča (visoko pritličje), kar ima za posledico relativno visoke temperature oktobra in novembra. Klet je tudi popolnoma suha, tako da jabolka izgubljajo tekočino - venejo.
V garaži imam star hladilnik, v katerega dam jeseni kakih 40 kg jabolk, ki zato zdržijo zelo dolgo, npr. fantazija do koncs decembra, enako gala,...
Bi pa prosil, če kdo napiše kaj izkušenj o sorti Merkur, ker bi jo rad posadil._________________lp
Breaburn zdrži malo manj - ni tako trpežen.
Enako zdrži mošancelj.
Je pa moja klet bolj polktet, ker so tla samo 60-70 cm pod nivojem zemljišča (visoko pritličje), kar ima za posledico relativno visoke temperature oktobra in novembra. Klet je tudi popolnoma suha, tako da jabolka izgubljajo tekočino - venejo.
V garaži imam star hladilnik, v katerega dam jeseni kakih 40 kg jabolk, ki zato zdržijo zelo dolgo, npr. fantazija do koncs decembra, enako gala,...
Bi pa prosil, če kdo napiše kaj izkušenj o sorti Merkur, ker bi jo rad posadil._________________lp
2 leti nazaj sem sadil topaz. Kazal je lepo, lani je dal eno jabolko, ostalo sem snel. Letos pomladi ni startal s pravo močjo, celo leto je bi nekako na pol droga.
Zdaj (šele zdaj...) sem dobro pogledal in opazil, da je neko podlo bitje posnelo skorjo v višini 4-5 cm, po obsegu pa ene 3/4. Torej se sokovi niso mogli normalno pretakati in rezultat je bil že omenjeni na pol droga.
Topaz mi je zelo všeč, vendar imamo precej tudi drugih jabolk. Tako da ni konec sveta, če dam notri novega.
Ali pa vseeno obstaja kakšna hitra McGyver varianta za pomoč in normalno rast dalje?
Zdaj (šele zdaj...) sem dobro pogledal in opazil, da je neko podlo bitje posnelo skorjo v višini 4-5 cm, po obsegu pa ene 3/4. Torej se sokovi niso mogli normalno pretakati in rezultat je bil že omenjeni na pol droga.
Topaz mi je zelo všeč, vendar imamo precej tudi drugih jabolk. Tako da ni konec sveta, če dam notri novega.
Ali pa vseeno obstaja kakšna hitra McGyver varianta za pomoč in normalno rast dalje?
crtj je napisal/a: |
.... da je neko podlo bitje posnelo skorjo v višini 4-5 cm, po obsegu pa ene 3/4. ..... |
... rit razvajena, le toliko, da malo popacka in gre dalje .... bi rekli, a ne.
Pri meni se je letos pojavila podobna situacija, le da ga je "obglodalo" na razdalji cca 30cm. Jabolče je životarilo.
Ukrepal ne bom nič. Računam, (upam) da bo tisti centimeterski pašček živega v kakšnem letu nadoknadil "odžrto".
Drugače se pa v takšnih primerih s cepljenjem naredi "most", ko se vmesti vejico za povezavo. Vendar le za "zimske" primere, tekom leta pa možnosti cepljenja ni toliko.