Danes sem opazil invazijo zlatih minic na aronijah. Grem pogledat še k lovorikovcu. Tam jim bom dovolil da se nažirajo, na aroniji jim bom prepovedal aktivnosti.
Danes sem opazil invazijo zlatih minic na aronijah. Grem pogledat še k lovorikovcu. Tam jim bom dovolil da se nažirajo, na aroniji jim bom prepovedal aktivnosti.
Bo smrtno nevarno
Kako pa jih bos pregnal iz aronije?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Apple a day keeps the doctor away.
Mah, jutri bojo še na opazovanju - in preganjanju . Popoldan sem pogledal še na hudo cvetoč lovorikovec, pa jih ni bilo. Možno da zaradi tega, ker je bil v senci, minice pa ljubijo sonce. Preverim jutri dopoldan. Danes sem jih na aronijah nekaj fizično eliminiral. Jutri še preverim in ev. nabavim Bio Plantella Thymi. Ne vem ali je to insekticid, ali repelent ....
Našim aronijam se je letos odpulilo... Vsi (odrasli, debel les) grmi so priklonjeni do tal, popolnoma ovešeni, bunke debele... Ni mi čisto jasno, kako bomo porabili toliko robe. Ptice bodo vesele.
Lani in predlani sem naredila marmelado iz aronije, čilija in banane. Pa tudi samo iz aronije bi bila dobra. Imam pa samo en grmiček, zato nimam problemov s porabo. Če bi je imela več, bi delala sok, ki je zelo zdravilen. Menda pa se ga ne sme spiti več kot 1dl na dan. Priporočajo 2x dnevno po 0,3dl.
Jaz jih namočim v sadjevcu. Večino pa skuham v sokovniku. Nastane bolj sirup kot sok. Tak si tega zmesam zjutraj na tešče z dva dcl vode in je užiten ;)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Sok aronije uporabljam mešan z jabolčnim, ker mi je od čiste aronije slabo :( Prav stisne in zaboli v želodcu. Nenavadno, ker imam želodec sicer precej trpežen.
Marmelado pa smo ponavadi delali aronija + limona in je kisla nota nekako uravnotežila aronijino "zemljasto" do tega, da je bila mešanica zelo OK.
Parni,še prej pa jo pustim v zamrzovalniku en čas. Kot rečeno ga 0,3 soka zmešam z 2 dcl vode. Nikjer ne piše da moraš čistega zaužit. Od začetka sem ga tudi jaz čistega pil in se mi je pogrezalo tja do Ljubljane, zdaj je OK_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....