Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jagodnjak - Fragaria

krt

Odgovor Napisal/-a krt »

Tudi jaz sem si želel večkrat rodne in sem se precej pozanimal. Potem sem vzel nekaj sadik sort Albion in Mara des bois, ki naj bi imeli najboljši okus. Res sta bistveno boljšega okusa od raznih Irm, je pa res, da se nočeta kaj dosti razmnoževati, še posebej starejše sadike ne. Tudi ukoreninjajo se slabše, zato jih imam vedno manj namesto vedno več. Pa še suša jih pogosto precej muči in nimata veliko plodov. Ampak za veselje je pa že, da imamo tudi jeseni nekaj dobrih domačih jagod.
Za najest, za v skrinjo in za marmelade, če ni suše, je pa še vedno najboljša neka stara enkrat rodna sorta, ki jo imamo že 30 let. Samo redno jih je treba pomlajevat in selit na nove lokacije. Čeprav me zanima, če so novejše enkrat rodne sorte res boljše - te, ki sem jih sem in tja kupil, niso bile.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sama imam tudi staro sorto že več kot 20 let, ki naredi bum maja, mehki plodovi, veliko gnijejo (nič ne škropim). Vmes sadila večkrat rodne, pa nič od njih. Je pa zanimivo to, da sem tri leta nazaj presadila mlade na čisto drug konec, prvič orali in ni kaj prida od njih, spodaj rovi. Lani sem jih pokrila proti zmrzali, nič dobila. Tiste, ki so na istem mestu že 12 let in jih prerašča trava, tiste so bile lepe. Neoplete, ampak lepe.

No, podarjene večkrat rodne so odlične, ker so velike in čvrste, res delajo do zmrzali, žal imam par sadik, ki jih razmnožujem zelooo počasi. Ko bi vedela ime, jih takoj kupim veliko. Žal lastniki ne vedo, ker so šli v vrtnarijo pred leti in rekli, da želijo celoletne._________________Lp, Živa
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Živjo, ja jaz še vedno razmišljam o teh jagodah.
Z očetom sva sklenila, da bi morda res lahko zamenjali te, ki trenutno trpijo na vrtičku. Berem, da jih ni priporočljivo saditi na gredico, kjer je bil prej paradižnik, naša trenutna gredica z jagodami bi se pa širila ravno v to smer. Ima kdo kako izkušnjo? Tudi če zemljo konkretno obogatim s kompostom ne bi šlo? Od enkrat rodnih imajo pa samo Elsanto. Nimam pojma, kako se obnesejo, a morda bo karkoli bolje od tega kar je zdaj Very Happy
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Mnja, sem opazil, da je sorta Clary izginila iz ponudbe. Prav to sem preferiral zase.

Sem potem kontaktiral tega strica:
https://www.sadike-jagod.si/Default.aspx?tag=1&gid=1

Mi je pojasnil, da pripravijo tudi manjša naročila za vrtičkarje ( npr. 20 ali 30 sadik).

Napišeš na elektronsko pošto želje, pa bodo pripravili, menda enkrat po 12. marcu.
Prej ne bodo prodajali za celince, ker je premrzla zemlja.
Od enkrat rodnih naj bi imeli le Clery ter morda Elsanto, drugače pa menda večina vrtičkarjev želi večkrat rodne ...
Andrej Banko

14 dni posajenju je videti, da so se vse sadike prijele in lepo napredujejo.
Ob robovih Clery, na sredini pa San Andreas.

------------
živa

perfekcionistično.

Kako boš zalival? imaš spodaj cevi?_________________Lp, Živa
Andrej Banko

Ne, nimam tako profesionalistično.
Zaenkrat bom kar s kanglo zalival.
živa

Pri nas jagode začenjajo zoreti. prve smo jedli 1.5., za vikend nabrala 2 posodi po 1,6 l. Se je začelo._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, pridem rabutat..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nič rabutat, svoje gojit Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori