Stran 32 od 49

Objavljeno: Po Jul 22, 2019 9:20 pm
Napisal/-a Boštjan
crtj, s tvojih linkov vidim, da poleg Kalifornije to gojijo še v Franciji, Španiji in Italiji, najvertneje v južnejših koncih. Torej ta sorta uspeva v bolj toplih krajih. Jedel sem pa Metis oxy sorto. Torej, če je to križanec med slivo in marelico in glede na to, da so jo najprej vzgojili v Kaliforniji kjer imajo bolj milejše podnebje, ni to za naše mrzle zime, da bi na travnik posadil, razen mogoče če raste čisto zraven hiše kot marelice. Na Primorskem pa bi verjetno dobro uspevala.

Kar se tiče pa pečk, imam jih šest. Samo, če to posadim bo potrebno cepiti, jaz se pa na cepljenje zaenkrat ne spoznam, pa tudi ne vem kje bi dobil cepiče iste sorte.

Naj gre en Primorc v Italijo iskat zadevo. Smile

Objavljeno: Po Jul 22, 2019 11:30 pm
Napisal/-a mravlja
Boštjan, iz pečke slive, po mojih izkušnjah, dobiš drevesce s skoraj enakimi plodovi - in zato tudi vprašujem, kaj bi v tem primeru nastalo.
Če imaš možnost in če te zanima, posadi pečke v lonec s substratom. Mogoče dobiš tudi iz takih, necepljenih drevesc, čez par let presenetljivo dober rezultat - (in nam, seveda, rezultat sporočiš ... Wink ).

Objavljeno: Sr Avg 07, 2019 12:16 am
Napisal/-a ck
Čačanska lepotica tik pred prvim obiranjem.

Knedlni letos BODO. Marmelada tudi.







Tudi Wnagenheimova dobro kaže. Bo pa treba počakati še kake 2-3 tedne.



Tudi domača češplja je letos dše kar dobro obrodila. Rabijo pa še kašen mesec in pol._________________lp

Objavljeno: Sr Avg 07, 2019 12:54 am
Napisal/-a mravlja
ck , lep nabor imaš. Jih kaj obrezuješ... - koncem zime, po obiranju... ?

Objavljeno: Sr Avg 07, 2019 12:59 am
Napisal/-a ck
Obrezujem jih spomladi in poleti.

Imam tudi čačansko rano, ki smo jo pa že pojedli. Jih niti ni bilo veliko, ker je še dokaj "mlada". Čačanska rana namreč zarodi malce bolj pozno._________________lp

Objavljeno: Sr Avg 07, 2019 9:32 am
Napisal/-a mravlja
Torej obakrat. Hvala.

Objavljeno: Pe Avg 16, 2019 12:04 am
Napisal/-a ck
Malo smo pekli češple.



_________________lp

Objavljeno: Pe Avg 16, 2019 2:30 am
Napisal/-a aladin
zakaj toliko sladkorja?

Objavljeno: Pe Avg 16, 2019 4:33 pm
Napisal/-a ck
aladin je napisal/a:
zakaj toliko sladkorja?


Da je dovolj sladko. Very Happy Smile

Dal sem 25 dag sladkorja na 1 kg očiščenih sliv, tako je v pekaču skupaj 4 kg očiščenih sliv in 1 kg sladkorja. Del sladkorja najprej potresem na dno, potem dodam slive. Temu sledi ostali sladkor ni nato mešanje preden malo odstojijo.

Malo preden končam s peko vedno poizkusim in po potrebi dodam kaj sladkorja (enako kot pri kuhanju marmelade), pa je bilo Ok._________________lp

Objavljeno: Pe Avg 16, 2019 5:45 pm
Napisal/-a muha
Kako porabiš pečene slive? Kot shranke za zimo ali jih pojeste sproti?