Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Kochovo ptičje mleko.(Ornithogalum kochii)_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole ptičje mleko smo poznali že kot otroci - verjetno ga je precej rastlo okrog po travnikih. Lani je pa na eni gredi pognala meni neznana rastlina, zanimive rasti, krepka, pa sem jo pustila. Bilo je ptičje mleko, z lepimi cvetki._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
stara postaja

Tista trava je najbrž stoklasa._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala!
Sem malo pobrskala okoli stoklas, pa jih je toliko, da sem odnehala.
Zapomnila si bom: ena lepa travica, verjetno ena stoklasa Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Verjetno je Anisantha sterilis (včasih je bil Bromus sterilis - jalova stoklasa). Trenutno res višek cvetenja.

Ruby, za ta drugo pa nimam pojma. Ko bodo cvetovi, bo pa sigurno kdo poznal Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Torej: jalova stoklasa, v vrtu lahko nadležen plevel, sicer pa (zame) lepa, elegantna, nežna travica na poti na Šmarjetno Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ruby je napisal/a:

Še eno imam; samo bi verjetno morala počakat, da zacveti. Ta je malo nižja, cca 15 cm in baje cveti rumeno in sicer tako dolgo v zimo, ko že nič drugega ne cveti... Pojma pa nimam kdaj začne cveteti. Bom poslikala še takrat. Trenutno pa izgleda takole:

V tejle fazi je podoben mojemu šopku helenija
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

stara postaja je napisal/a:
Kochovo ptičje mleko.(Ornithogalum kochii)

Hvala, včeraj sem jo presadil s travnika domov, izdatno zalil in danes je zadovoljna, lepo pokončna in nič ovenela. Čebulice pa so bile precej globoko v zemlji, cca 25 cm.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Robertino je napisal/a:
Tole sem danes izkopal na travniku tik ob glavni cesti.

[img]http://shrani.si/f/O/BL/2z0YBN95/ro za-150510-m.jpg[/img]

Glede na razširjenost vrste Kochovo ptičje mleko v Sloveniji, se s predhodniki ne morem strinjati. Vrsta je razširjena na Primorskem, z redkimi nahajališči med Celjem in Laškim ter le dvema v vzhodni Sloveniji. Na Gorenjskem sploh ne raste. Najverjetneje gre za vrsto kobulasto ptičje mleko (O. umbellatum).
stara postaja

Metuljc, hvala za poduk, si bom vzela čas in odkopala moje ptičje mleko, da vidim, kaj imam Surprised !_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori