Stran 33 od 38
Objavljeno: So Dec 15, 2018 12:25 pm
Napisal/-a mfranc
Majster, nič nisem gnojil, moj mali gruntek je že cel precej pregnojen, oziroma večina je bogata, humusna zemlja. Seveda sem tudi razmišljal v smer, kaj bi bilo, če bi kaki gnojil. Vendar sem pri gnojenju sadja zelo zadržan, ravno iz zgoraj navedenega stanja vrtne zemlje. Pa plodovi so bili čisto primerno debeli, večina so imeli preko 300 g, povprečje je bilo verjetno malo pod to težo.
Hmm, Novatec Classic 12+8+16 (+3Mg+10S) pa ne bi upal uporabiti, moti me količina dušika, se mi zdi, da ni namenjen gnojenju sadja? Sploh v kombinaciji z humusno zemljo, je jeseni hitro preveč dušika, posledica pa nedozorel les ....
Sem pa pred desetletji, ko sem gojil kar precej (glede na velikost vrta) sadnih dreves, z uspehom gnojil jeseni z dobro uležanim gnojem. Mešanico goveji + konjski gnoj. Kar na debelo sem ga potrosil po celi povšini sadovnjaka. Takšno gnojenje sledi filozofiji naravnega procesa na vrtu. Spomladi sem ostanke gnoja, približno polovica ga je ostalo, vrgel na kompost, ostalo je sprhnelo, in se "zalezlo" v zemljo, tudi s pomočjo deževnikov. Sadje, večinoma jabolka pa debelo, zdravo in zelo aromatično._________________mfranc
Objavljeno: Ne Dec 16, 2018 10:23 am
Napisal/-a vinkoz
mfranc je napisal/a: |
vinkoz je napisal/a: | Letos sem v sušenje dobil od sorodstva za poizkus kaki, ki ga kljub mojemu znanju nisem kader uvrstit. Ni ne tipo, fuyi, ne yiro, da ne naštevam dalje, stvar me je očitno presenetila. To, kot avto STARODOBNIK. Zato sem izkoristil znance v pokušino,in glej, vsi potrdili moja opažanja. |
Kakšna opažanja pa si imel, Vinko?
vinkoz je napisal/a: | Seveda je potrebno vzeti še nekaj . Mislim, da je odvisno glede okusa vzeti v zakup tudi teren oz. sestavo zemlje, kje določeno drevo raste. V razmislek vino REFOŠK- TERAN, ista trta, drugi okoliš. lp |
Absolutno verjamem da tudi zemlja vpliva na okus. S tem, da je pri meni vedno ista zemlja, lahko bi rekel konstanta. |
mFranc.
Od bolj znanih sort sem sušil TIPO.
Vse ostale sorte so po vsej verjetnosti starejše od mene. Najbolj me je zanimala prisotnost sladkorja po sušenju glede okusa, pa tudi ostalo, kot to da sem plodove lupil,pa z olupkom vred razrez , razrez na krhlje in tudi na rezine debeline 8 mm.
Paradni konj je bil po okusu kaki iz ožje periferije Gorice, kateri je prednjačil pred krhlji iz Soškega območja,Vipavskega in Briškega.
Kljub temu, da sem delno zakopal bojno sekiro glede cepljenj, se ponovno pokaže potreba po brušenju noža za cepljenje naslednjo pomlad. To je tisti kaki, pa kakšna češnja te preseneti, katere plodovi so večji od sorte Carmen. Ne nazadnje te še presenetijo s plodovi stare hruške iz visokogorja ( Soška dolina ) in info, ko nekdo ( Beri znanka) gleda skozi okno vikenda medveda, kako se naslanja in s šapami otresa hruške iz drevesa,ki je staro več kot 70 let.Očitno dobro ločijo hruške po okusu.
lp. Vinkoz
Objavljeno: Po Dec 17, 2018 3:26 pm
Napisal/-a mfranc
Objavljeno: Po Dec 17, 2018 4:50 pm
Napisal/-a mravlja
vinkoz je napisal/a: |
... Paradni konj je bil po okusu kaki iz ožje periferije Gorice, kateri je prednjačil pred krhlji iz Soškega območja,Vipavskega in Briškega. ... |
Vinkoz, si zapisal vrstni red po okusu? Se mi zdi zanimivo, da bi kaki ob hladni Soči bil po okusu boljši, kot kaki sončnih Brd.
Verjetno pa je veliko odvisno tudi od sorte.
Objavljeno: To Dec 25, 2018 12:14 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Dve semeni od šestih, ki sem jih prejel po pošti, sem "reskiral" in posadil takoj.
Sedaj, po enem mesecu in pol, ni videti, da bi se kaj dogajalo. Bo očitno res treba počakat do konca januarja za naslednjo testno setev. Morda bo res pa potem kalilo ...
Objavljeno: So Jul 06, 2019 4:56 pm
Napisal/-a Majster
Pozdravljeni,
Meni je uspelo uspešno cepiti hibrida in "američana" na D. kaki sejance
Enkrat sredi aprila sem cepil in nato dolgo časa nič. Potem je pred nekaj tedni začelo noro poganjati in takrat sem se zelo razveselil, saj je bilo to moje prvo uspešno cepljenje
Uspešnost je skoraj 100%, 5/6 se mi je prijelo, od tega 2 Valene Beauty in 3 NBT hibridi. Za foro sem cepil tudi na kaki Vanilijo, na katerem se je cepič tudi prijel, vendar veliko kasneje.
Letos sem dobil iz Madžarske cel kup D. virginiana semen, ki sem jih posadil in so uspešno vzklila, tako da bom drugo leto poskusil s cepljenjem še na to podlago.
Problem D. kaki podlage bo zagotovo majhna odpornost nizkih temperatur (> -15°C). Jaz pa sem nabavil hibrida in američana ravno zato, ker si želim boljšo odpornost proti nizkim temperaturam.
Je pa res, da je pri nas bila letošnja zima zelo mila (nikoli pod -10°C) in je kaki Vanilija preživel brez pozebe.
Objavljeno: Ne Jul 07, 2019 1:41 am
Napisal/-a turnogo
Pri nas je bilo letos max. -6 st. C in lani - 12 st. C, pa so vsi kakiji preživeli brez poškodb._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Objavljeno: Po Jul 08, 2019 12:49 am
Napisal/-a Optimist
@Majster, Virginia raste zellllooo počasi in dvomim da boš lahko drugo leto že cepil...
Kje na Madžarskem si kupil semena? Maš kako slikco le teh?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: To Jul 09, 2019 8:11 pm
Napisal/-a Majster
@Optimist
Od tegale sem kupil preko 30 semen: eBay.
Pravi sicer, da se ne smejo posušiti, vendar jaz sem svoje D. kaki semena posušil in predno sem posadil, sem jih dal v vodo, da so se fino napili. Mogoče bi bila dobra še statifikacija (nek čas v hladnem okolju) za večjo kaljivost.
D. virginiana pa izgledajo takole. Sem polovico semen posadil v vrt katerega redno gnojimo, tako da možno, da bodo hitreje rastli
Druga polovica je v lončkih, vendar veliko slabše raste.
Objavljeno: To Jul 09, 2019 11:52 pm
Napisal/-a Optimist
Jaz sem jih nabavil 300 na češkem pa tud edn ni sklil..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....