Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Evo, Metuljc, pa si me naučila nekaj novega, hvala!
Res je moj dren ena uboga žverca, še vedno v vedru in večkrat trpi sušo. A potem imam še upanje, da bo po presaditvi bolj obrodil?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Seveda. Se mi zdi, da dren zelo dobro prenaša pomanjkanje in sušo - nič slabše kot figa.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

lpmami je napisal/a:
Evo, Metuljc, pa si me naučila nekaj novega, hvala!
Res je moj dren ena uboga žverca, še vedno v vedru in večkrat trpi sušo. A potem imam še upanje, da 66bo po presaditvi bolj obrodil?

Ga že od 2018 mučiš v vedru.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Dajmar, razmere, ki jih ne morem spremeniti, žal._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Precej lažje in tudi bolj zdravo je presajanje večjega večletnega drevesca iz lonca na stalno lokacijo, kot presajanje iz "zemlje v zemljo".
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

lpmami, sok sem delala na hladno. Se pravi ga bo treba zelo hitro popiti. Drnulj sem nabrala za eno polno košaro in moram reč, da ne vem koliko soka je prišlo ven. Sem ga, kar zlila v eno posodo in ga imam v hladilniku. Drnuljev sok je odličen za odžejati. Najtežje je drnulje razkoščičiti, dost zoprna reč. Jaz, ko to počnem imam vedno rokavice, ker drnulje ti razžrejo roke (kislina). In res je, da imajo zelo veliko koščico. Letos so drnulje prekrasne (velike in debele) zaradi deževnega poletja. Ne pomnim, da bi bile kdaj tako lepe. Na primorskem se drnulje sušijo zaradi suše že med zorenjem in pol imam bolj malo od njih, ker so suhe, majhne in drobne. Letos je svetla izjema, ko so bile drnulje res lepe.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

mravlja je napisal/a:
Seveda. Se mi zdi, da dren zelo dobro prenaša pomanjkanje in sušo - nič slabše kot figa.

Drnulje so zagotovo zelo trpežne. Ampak ne vem, če ravno dobro prenašajo sušo, ker kot sem že povedala, na primorskem se drnulje sušijo že med zorenjem in to zaradi suše in pol so drnulje suhe, drobne in majhne in imam bolj malo od njih. Letos so pa prvič prav lepe in to zaradi bolj deževnega poletja.

Slika
mravlja

Drevo - dren - je trpežno, plodove pa vsako drevo rodi v okviru zmožnosti, ki jih nudi čas, kraj, vreme ...

Me veseli, da je letos na vašem koncu lepa bera drnulj. Torej je bilo letošnjega dežja vseeno za nekaj dobro.
Jih ptiči kaj "obirajo"?
Uporabniški avatar
Seasmoon

Opažam, da ptice ne marajo preveč drnulj. Malo je obkljuvanih.

Slika
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem okuliral nekaj triletnih sejance navadnega rumenega drena z očesi szafer drena.
Nazadnje urejal/a Dajmar 28 Okt 2023 16:06; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori