Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kuštra

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zanimiva je tale Russeliana.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Lepo Melona. Russeliana ali Himmelsauge na HMF nekje piše, da se prodaja tudi pod tem drugim imenom. Res je enaka kot Himmelsauge, tako da če nista isti, res ne vem kaj imam jaz. Je pa res krasen grm._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
geisha

Odgovor Napisal/-a geisha »

O tudi pri tebi Melona postaja vse bolj košato Very Happy ._________________LP
E.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Uf, kake prekrasne sorte vrtnic imaš, prelepo!_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hm, Poezija, to pa je zmeda. Za Geschwindovo Himmelsauge iz 1893, Hybrid Setigera, so navedena še imena Francesco Dona in Heaven's Eye. Dosegla naj bi do treh metrov.

Za hib. mnogocvetnico Russeliano neznanega ''očeta'' izpred 1826 so še imena Cottage Rose, Grevillei scarlet, "Old Spanish Rose", Russell's Cottage Rose in Scarlet Grevillei. Dosegla naj bi dobrih šest metrov. Po nekaterih navedbah je to ista vrtnica kot Sinclairjeva Hybrid Sempervirens Russeliana rubra pallida izpred 1826, tudi z imeni Rosa sempervirens Russelliana, R. sempervirens var. Russelliana Hort. Tako pravi tudi Ewa, pri kateri sem jo naročila. Vendar nekateri drugi viri trdijo, da gre za različni vrtnici, ki se razlikujeta po listih in trnih na steblu.

Tule http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Kletterrosen/Rambler/Purpur-Violett/artikel_844_Himmelsauge.html pa je pri opisu za Himmelsauge navedeno ''identisch mit Russeliana''. Ampak mi ne štima z letnico in žlahtniteljem, ker za Himmelsauge navajajo Geschwinda in 1895, pri Russelianah pa je enkrat neznani, drugič Sinclair, obakrat pa pred 1826.

Trenutno torej vem samo, da nič ne vem. Razen tega, da je ena posebnica in mi je ta starajoči cvet prava šema. Koliko je stara tvoja in ali se cvetovi na podoben način starajo?

Se pa lahko tolaživa, da nisva edini s tem problemom https://www.facebook.com/media/set/?set=a.181165485332163.37857.100750930040286&type=3.

Tudi tule punce ugotavljajo, da je razlika v višini med Himmelsauge in Russeliano http://www.mein-schoener-garten.de/jforum/posts/list/4802682.page (nemško=.
TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Jaz nisem šla gledat vse te podatke,vendar po izgledu, glede na moj Himmelsauge,bi rekla, da sta to dve različni vrtnici,čeprav sem tudi jaz zasledila na netu, da ju enačijo Confused
Uporabniški avatar
Melona

Abraham Darby; nekaj žre njegove cvetove.

Amber Queen

Angela

Blanche Moreau je takle nizek grmiček, iz njega pa štrlijo štiri meter in pol dolge veje. Nekaj cvetov se je v dežju zlepilo.

Bleu magenta, druge polovice ne morem zajeti

Bobby James

Boule de Neige; gospod Virag je rekel, naj ne računam nanjo, ker je bila tako uboga sadikica. Crkljam jo jaz, greje jo timijan, naročje ji nudijo zajčki.

Catherine Guillot, posajena jeseni

Leda, drugi poskus, tokrat prava, upam.

Tudi Marco Polo ima nekega nepridiprava v cvetu.

NN iz Hofra se ne da.

Prešeren, čedalje ljubši mi je.

Veilchenblau

Bouquet Parfait, sajena jeseni

Nazadnje urejal/a Melona 06 Jun 2015 07:56; skupaj popravljeno 1 krat
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Super ste!
A je to samo ena sadika Veilchenblau ali jih je več? Res je ogromna._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Uporabniški avatar
Melona

Samo ena je, res se ji mudi rasti.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Melona, neverjetno že imaš. Tako velike plahte in tako lepe. A jim poješ ali kaj, da ti tako hitijo. Prelepo._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori