Stran 33 od 37

Objavljeno: Če Sep 06, 2018 6:32 pm
Napisal/-a Zelenc
Jest imam to preprosto rešeno. Gojim tri sorte čilijev - lemon drop, habanero in moruga. Prvi je za grickanje in vlaganje v kis, drugi za kuhanje omak, tretji pa za sušenje in namakanje v olivnem olju.

S tem sem čisto zadovoljen in je zame popolnoma dovolj.

Objavljeno: Če Sep 06, 2018 6:53 pm
Napisal/-a Plamenka
Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino.

Bolj kot dati v vitrino bi se ti jih splačalo prodati. Wink Že habaneri so mislim da okoli 20 evrov/kg, Carolina bi bila pa še več.

Objavljeno: Ne Sep 09, 2018 12:41 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe Laughing

So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem Smile_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Ne Sep 09, 2018 5:09 pm
Napisal/-a pajo
Žlehtnoba je napisal/a:
Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe Laughing

So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem Smile

Pri meni se nisi ustavil?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: Po Sep 10, 2018 12:11 am
Napisal/-a mfranc
miha je napisal/a:
v čem je težava ? ( se z leti navadiš na pekoče - prvi habanero sem jedel 3 ali 4 dni. sedaj jih za večerjo maznem 3-4 )

Plamenka je napisal/a:
Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino.


Te dni se je nekje razgovoril Čili Pipp, pionir čili pridelave in predelave pri nas. Prav občuduje nas Slovence, pravi, da smo svetovni prvaki v uživanju najbolj pasjih čilijev Wink .

Sam sem jih gojil, preden se je pojavil prvi namensko vzgojen "šampion v skovilih", Bhut Jolokia. Tudi sem ga takrat probal, pa mi ni bil všeč, kaj vem, kar nekak "lekarniški, razkužen" okus je imel.
Zato sem z njim tudi zaključil spremljanje nikoli dokončane dirke za Ginesovim rekordom.

Se mi zdi, da je stari, dobri "Mož iz Havane" še zadnji, kjer se da uživati tudi v raznih okusih, ne samo ..... hot Cool

Karolinco pa bom verjetno kar posušil, in si šele potem izmislil, kaj bom z njo._________________mfranc

Objavljeno: Sr Sep 12, 2018 11:57 pm
Napisal/-a pajo
Letos festivala v Ljubljani NE bo iz takih in drugačnih razlogov. Bo pa v soboto v Izoli napovedano zelo lepo vreme. Kdor je blizu in ima čas._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: So Sep 22, 2018 2:20 pm
Napisal/-a Plamenka
Današnja bera: Habanero El Remo, Chi Cien, Numex Suave Orange, Thunder Mountain Longhorn, Jalapeno Brown, Haes XX, Limon, Habanero Purple, Habanero Ebony Giant, Brazilian Starfish, Trinidad Parfem, Numex Orange, Lemon, Pumpkin.

Čeprav se je danes ohladilo, nas ne bo zeblo. Sušilnik za čilije dela, za kosilo bo za prilogo pečen Thunder Mountain Longhorn, popoldne pa se bodo delale omakce. Wink


Objavljeno: Po Sep 24, 2018 1:05 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Zanimiva opažanja - pa na srečo živimo v demokraciji (kao), sicer bi me nekateri posamezniki osveščene (ozaveščene) Gartlc družbe dali na razpelo Very Happy

- Hab. chocolate oziroma neko verzijo le-tega je imel zgolj en posameznik, vsi ostali so imeli hibride (očitno se mi je lani zgonil s 7 pot apocalypse);

- Lemon drop moj absolutni favorit tega leta in nasploh; po okusu, rodnosti, ni da ni, "MY PRECIOUS" Cool ;

- nedaleč za njim stopicata Aji mango in Habanero submarine. T. M. Longhorn se bo odlično izkazal za Peperoncino (posušen ima po mojem mnenju izvrstno aromo, nima nuklearnih posledic);

- Purple Prince (Capiscum anuum) najbolj stabilna izmed posajenih sort (semena vlečem že od samega začetka, ko sem dobil sadiko, od tedaj zgolj in samo lastna semena od aktualne rastline za vsako naslednje leto) - me še ni pustil na cedilu oz. na grmu še nisem videl kakih vesoljčkov namesto dejanskih princev;

- letina precej obilna, bom pa najverjetneje kak grm spodkopal pa ga dal v teglc zaradi bližajočih se sumljivo nizkih temperatur v prihodnjih dneh._________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Po Sep 24, 2018 2:24 pm
Napisal/-a mfranc
Lep "pejsaž" Plamenka up - manjkajo samo še indigo čiliji Wink . Ne vem, kaj še čakajo gojitelji, plavi čiliji bi prav pasali zraven.

Kakšen pa je bil Haes XX? Naj bi bil mil, pri nas pa je nesramno zažigal, nič ni bilo z grickanjem pred TV-jem Laughing ._________________mfranc

Objavljeno: Po Sep 24, 2018 2:36 pm
Napisal/-a Plamenka
Hvala, MFranc! Wink No, svoja zelena dva - H. Green in Trinidad Scorpion Green bi morala še dodati zraven, a sta bila že prej pobrana, pa White Habanero sem pobrala šele po slikanju - pa bi bila paleta popolna. Wink Indigo čilijev pa res še ni, prav čudno. Rolling Eyes Very Happy
HaesXX je šel v omako, ki je zelo zelo dobra in prav nič pekoča. Je pa brez semen. Z njimi bi mogoče malce pekla. Tudi tisti, ki sem ga poskusila svežega, ni pekel. Sem mu pa prej semena odstranila. Vsekakor bo ta sorta pri meni tudi naslednje leto. Mogoče si imel smolo in si naletel na pekočega.