Stran 33 od 84
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 4:42 pm
Napisal/-a copatka
Dobila sem nasvet, naj fižolu čim bolj potrgam liste, da bo prej dozorel. Ali kdo dela to? Se res obnese? Lani mi namreč sploh ni uspel dozoreti, letos imam pa bolj zgodnje sorte in mu boljše kaže ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 6:57 pm
Napisal/-a metuljc
copatka je napisal/a: |
Dobila sem nasvet, naj fižolu čim bolj potrgam liste, da bo prej dozorel. |
Takole prisilno zorenje ne more biti kaj prida. Fižol po mojem mnenju nima kaj veliko zalog hranil v steblu in koreninah, torej ne more polniti s škrobom in drugimi zalogami semen. Ker nima več zelenih delov, ni več fotosinteze in s tem glukoza, ki bi jo lahko porabil za polnjenje zalog.
Logičen sklep: semena so nujno prikrajšana za tisto, kar je nam v njih bistveno.
Moje mnenje je tako: če so stroki (in zrna v njih), vsaj večina, dosegli končno velikost in čaka stroke le še sušenje, bi se strinjala s trganjem listov (čeprav v tem ne vidim smisla), sicer nikakor.
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 9:12 pm
Napisal/-a brbr
Copatka, jaz tega ne počnem in tudi nikoli nisem slišala/čitala kaj takega, čeprav se zapičim v vsako branje, ki govori o fižolih.
Pozno jeseni, ko grozi slana, fižole poberem in jih do konca zorim v zavetju, razprostrte v gajbicah. Tako lepo dozorijo vsi stroki, ki so ob pobiranju sicer še sveži, a že nekako mehki. Enkrat, ko se je mudilo, sem v zavetje spravila, kar cele prekle, na katerih so se potem stroki počasi sušili._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 10:04 pm
Napisal/-a metuljc
brbr je napisal/a: |
Enkrat, ko se je mudilo, sem v zavetje spravila, kar cele prekle, na katerih so se potem stroki počasi sušili. |
Seveda, včasih so populili fižol, ga sneli s prekel in obesili v late kozolca, da se je posušil, proti zimi enkrat so ga obtrgali in luščili. Ampak, večina strokov je bila vsaj taka, kot opisuješ, brbr, že mehkih, kar pomeni, da so se začeli sušiti že na rastlini.
Objavljeno: Če Sep 01, 2016 10:55 pm
Napisal/-a copatka
Najlepša hvala za oba odgovora! Urbana sem sicer na žalost že precej ogulila (po nasvetu gospe, ki mi je dala seme), drugega pa še nič in ga tudi ne bom . Bom poročala o rezultatu pri Urbanu, upam, da ne bo prevelike škode ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Ne Sep 18, 2016 4:51 pm
Napisal/-a Oldi
Letos smo ujeli pravi čas za jesensko trgatev, še stročji preklar, ki naj bi se ga sadilo samo spomladi in smo ga kupili in odprli vrečko pomotoma, ter zato posejali, dobro dela. Se ne spomnim kdaj bi ga bilo toliko, da ga ob vsaki rundi ne bi tudi jedli, ampak samo blanširali.
Objavljeno: So Sep 24, 2016 4:21 pm
Napisal/-a copatka
Tale fižol sem dobila od sosede, ona od ene druge sosede ... mi ga pomagate identificirati, prosim? Ker je zelo lep, poln, zdrav, in očitno dozori tudi pri meni .
Je visok, cveti lila (najbrž se na fotki ne vidi dobro), v strokih ima v glavnem po 7 zrn.
Danes sem ga pobrala ene pol, drugo naj se še malo suši.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: So Sep 24, 2016 4:43 pm
Napisal/-a tajana
To je meni letos najboljsi fizol za strocje. Ze fizolcke imajo rozine pa je se vedno zelo dober. Dobila ga sem spomladi na menjavi na srecanje v Litiji. Imena pa mu ne vem._________________CARPE DIEM
Objavljeno: So Sep 24, 2016 5:05 pm
Napisal/-a Melona
Objavljeno: So Sep 24, 2016 5:39 pm
Napisal/-a metuljc
Opis sorte na strani semenarne, se ne sklada z videnim tukaj.
Spomladi je semena delil Slavc.
In še mimogrede najdena stran, morda pride komu prav. O verodostojnosti ne vem nič.