Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Breskev, nektarina - Prunus persica
Ima morda kdo izkušnje s sorto breskve NORMAN?
Zanima me, koliko je v praksi odporna proti kodravosti oziroma, v kolikšni meri jo bolezen prizadane .... Sorta naj bi bila tolerantna na kodravost, torej ne odporna, pa vendar je priporočljiva za ekološko pridelavo, morda z zaščito z naravnimi pripravki ....
Odločam se namreč za nabavo nove sadike breskve, ker je stara breskev sorte suncrest zelo zbolela in mora ven .... odločam se pa med sorto Benedicte in Norman. Sorta Benedicte naj bi bila dokaj odporna proti kodravosti, je pa menda precej manj okusna (belo meso) od sorte Norman (rumeno meso), namen uporabe pa je kot konzumna, za vlaganje in predelavo v sok ....
Ima kdo kakšne izkušnje morda z eno in drugo sorto, tako v zvezi z kodravostjo kot tudi z uporabo?
Zanima me, koliko je v praksi odporna proti kodravosti oziroma, v kolikšni meri jo bolezen prizadane .... Sorta naj bi bila tolerantna na kodravost, torej ne odporna, pa vendar je priporočljiva za ekološko pridelavo, morda z zaščito z naravnimi pripravki ....
Odločam se namreč za nabavo nove sadike breskve, ker je stara breskev sorte suncrest zelo zbolela in mora ven .... odločam se pa med sorto Benedicte in Norman. Sorta Benedicte naj bi bila dokaj odporna proti kodravosti, je pa menda precej manj okusna (belo meso) od sorte Norman (rumeno meso), namen uporabe pa je kot konzumna, za vlaganje in predelavo v sok ....
Ima kdo kakšne izkušnje morda z eno in drugo sorto, tako v zvezi z kodravostjo kot tudi z uporabo?
brane je napisal/a: |
Ima morda kdo izkušnje s sorto breskve NORMAN? Zanima me, koliko je v praksi odporna proti kodravosti oziroma, v kolikšni meri jo bolezen prizadane .... Sorta naj bi bila tolerantna na kodravost, torej ne odporna, pa vendar je priporočljiva za ekološko pridelavo, morda z zaščito z naravnimi pripravki .... Odločam se namreč za nabavo nove sadike breskve, ker je stara breskev sorte suncrest zelo zbolela in mora ven .... odločam se pa med sorto Benedicte in Norman. Sorta Benedicte naj bi bila dokaj odporna proti kodravosti, je pa menda precej manj okusna (belo meso) od sorte Norman (rumeno meso), namen uporabe pa je kot konzumna, za vlaganje in predelavo v sok .... Ima kdo kakšne izkušnje morda z eno in drugo sorto, tako v zvezi z kodravostjo kot tudi z uporabo? |
imam Norman, odpornost proti kodravosti je skoraj 100%, mogoce deformiran del parih listov. Sadež tudi odličen, zelo priporočam.
Mam tudi Maria Marto, tukaj je bila obratna situacija kodravost skoraj 100%.
LP
Pri meni je bila sorta Norman enako kodrava, kot ostale sorte,
pa jih imam kar nekaj.
Manj kodravosti je bilo na sorti Kernechter, ampak tudi plodov ni bilo kaj dosti.
Skozi vsa leta se mi najbolj obnese Redhaven. Dokaj odporen na kodravost (popolnoma seveda ne), ter redno in obilno rodi, tudi v letih pozebe je dal nekaj plodov, ki so okusni in vsestransko uporabni.
Že kar nekaj let breskve (kot tudi ostalo sadje) gojim brez vsakega škropljenja.
pa jih imam kar nekaj.
Manj kodravosti je bilo na sorti Kernechter, ampak tudi plodov ni bilo kaj dosti.
Skozi vsa leta se mi najbolj obnese Redhaven. Dokaj odporen na kodravost (popolnoma seveda ne), ter redno in obilno rodi, tudi v letih pozebe je dal nekaj plodov, ki so okusni in vsestransko uporabni.
Že kar nekaj let breskve (kot tudi ostalo sadje) gojim brez vsakega škropljenja.
Normaj ni popolnoma odporen proti kodravosti. Pri meni je bil malo manj kodrav kot redhaven.
Je pa to breskev, ki je zelo primerna za predelavo v kompote in marmelado.
Je bolje obarvan kot redhaven, malce manj okusen a še vedno odličen.
Zori kakšen teden za redhavnom in zapolni vrzel do veterana.
Priporočam.
Priporočam tudi ogled ponudbe drevesnice Bilje. Ponujajo nekaj na kodravost odpornih sort._________________lp
Je pa to breskev, ki je zelo primerna za predelavo v kompote in marmelado.
Je bolje obarvan kot redhaven, malce manj okusen a še vedno odličen.
Zori kakšen teden za redhavnom in zapolni vrzel do veterana.
Priporočam.
Priporočam tudi ogled ponudbe drevesnice Bilje. Ponujajo nekaj na kodravost odpornih sort._________________lp
Tudi pri nas Maria Marta popolnoma kodrasta, prav tako medena breskev - razočara tudi okus. Redhaven resnično daleč najboljša opcija glede resnično malega napada kodravosti, dobrega okusa samega sadeža, kakor predelanega v marmelado in kompot. Prve redhaven smo posadili pred 22. leti, nadaljujemo z novimi sadikami._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Tule boste našli obilo dobrih informacij.
https://sadjarstvo.javnesluzbe.si/sadni-izbor/
PS: Sadni izbor je v pdf._________________lp
https://sadjarstvo.javnesluzbe.si/sadni-izbor/
PS: Sadni izbor je v pdf._________________lp
Presajam breskve, ki so pognale iz pečk, ena je dvoletna višine slab m, druge so letos pognale in so visoke cca pol m. Presajam jih, ker so vse na kupu in se bojim, da bo drugo leto že vse zrašeno.
Obrezati jih verjetno moram, samo kako, kot piše tule http://www.sadikanadom.si/sajenje-breskve.html
Če kdo rabi kako sadiko, se lahko oglasi. Koščice so od sosedove samorasle in ne cepljdne breskve, debele rumdne s temno kožo.
Obrezati jih verjetno moram, samo kako, kot piše tule http://www.sadikanadom.si/sajenje-breskve.html
Če kdo rabi kako sadiko, se lahko oglasi. Koščice so od sosedove samorasle in ne cepljdne breskve, debele rumdne s temno kožo.