Stran 33 od 33
Objavljeno: Pe Feb 02, 2024 12:55 pm
Napisal/-a GrGr
Kot sem že napisal, so bile moje 4 gajbice nezrelega letos izjemno zdrave, domnevno zato, ker niso bile objedene od gosenic. Če ni odprtega vhoda v "sistem", nimajo bakterije in glivice nobenega dela.
Sem kemik, a sta mi varekina in peroksid v tem primeru povsem mimo...
Objavljeno: Pe Feb 02, 2024 1:41 pm
Napisal/-a Bicikel
GrGr, mogoče je to tudi malo mimo,da ni vstopne točke. Mislim, da so sicer bolj problem gljive in manj bakterije ali, bognedaj, virusi.
Vhod v plod poteka čez pecelj in, če je rastlina že okužena pred pobiranjem plodov, pa ni nujno, da se to vidi, potem se seveda razbohoti kasneje na relativno toplem. Pranje s čemerkoli ne more pomagati.
Če pa plod še ni okužen (a tega z na pogled ne moremo trditi), potem pranje lahko malo zavre kakšne procese. Spet, pecelj je še vedno odkrit in dovzeten za prenos okužb, le malo manj, ker se posuši. Mogoče tukaj res pomaga zavijanje.....
Objavljeno: Pe Feb 02, 2024 2:40 pm
Napisal/-a muha
Glede shranjevanja sem preizkusila tudi nek recept iz interneta, iz naših domačih logov, naj bi se paradižnik tedne dolgo lepo ohranil v lesnem pepelu. Ha, ha, ha! Shranila sem izključno povsem zdrave paradižnike. Po 2 mesecih je bilo vse skupaj en sam poc.
Je pa en član pred leti na našem forumu opisal, da je našel spomladi v shrambi povsem zdrav pozabljen paradižnik, kupljen dolgo nazaj. Sorta? Shramba? ???
Objavljeno: Pe Feb 02, 2024 3:33 pm
Napisal/-a GrGr
Da le ne pridemo do tega, kar je s kumarami po trgovinah: bio kumare v PE foliji :))
Objavljeno: Po Feb 12, 2024 11:30 am
Napisal/-a platar
GrGr kot kemik tudi veš na kaj razpade peroxid zato je za mene povsem OK.Z njim tudi razkužim rastlinjak na spomlad seveda le z 3% raztopino.
Varekina pa pri meni res ne pride v poštev.
Ampak kot je že opisano, pore oz. plesen vdre v plod tudi skozi pecelj, pa je lahko na zunaj na oko tipi topi tu pa na žalost ne pomaga nič, pač tako je.
Objavljeno: Po Feb 12, 2024 12:27 pm
Napisal/-a Bicikel
Bravo. Tudi umetna inteligenca (ChatGPT) ve to:
Vodikov peroksid (H2O2) se razpada na vodo (H2O) in kisik (O2) po naslednji kemijski reakciji:
2 H2O2 (vodikov peroksid) -> 2 H2O (voda) + O2 (kisik)
Ta reakcija je spontana in se lahko pospeši s toploto, svetlobo, katalizatorji ali s kemijskimi reakcijami z drugimi snovmi. Na primer, nekateri katalizatorji, kot je kalijev permanganat ali železov(III) klorid, lahko povečajo hitrost razpada vodikovega peroksida.
in:
Zaradi teh dejavnikov ni enotnega odgovora na vprašanje, koliko časa traja, da se vodikov peroksid popolnoma razgradi. Čas razpada lahko variira od nekaj ur do nekaj dni, odvisno od pogojev in koncentracije peroksida.
Objavljeno: Po Feb 12, 2024 4:37 pm
Napisal/-a Danilo
Beseda kemija se sliši odbijajoče, čeprav je povsod okrog nas in tudi v naravi. Prav Vodikov peroksid nastaja celo v našem telesu in pomaga telesu uničevati sovražnike. Je močan oksidant. Ob nizki koncentraciji je odlično razkužilo, ob močni koncentraciji in malo vzpodbude pa je sposoben eksotremno razpasti in z ogromno energije povzročiti hude eksplozije, če je prostorsko omejen.
Objavljeno: Po Feb 12, 2024 4:48 pm
Napisal/-a platar
Hja tako je, v primerjavi z Varekino je povsem benigen v majhnih koncentracijah, samo zato sem bil nekoliko začuden, ob uporabi Varekine na nečem, kar nato poješ oziroma daš vase.
Objavljeno: Pe Feb 16, 2024 7:06 pm
Napisal/-a mfranc
paradižnik Ida Gold Moram zaključiti zgodbo iz lanskega leta.
Moram priznati, da mu pri meni ni bilo z rožicami poslano. Dobil je sončen prostor, zaščiten pred dežjem. Ampak ko sem se pripravljal da kak plod izoliram,
zaščitim pred insekti, ga je dosegla poletna vročina in je nehal cveteti.
Vzel sem seme iz nezaščitenih plodov, spomladi malo pozabil na seme, te dni pa sem seme testiral na kaljivost. Pri sušenju, fermentiranju, delam napake
(če je pozabljivost napaka ) in na koncu me vedno skrbi, če je seme sploh že živo . Ampak vsako leto je kaljivost skoraj 100%; eno redkih pozitivnih presenečenj .
Seme bom dostavil na forum, če pa koga zanima, lahko dobi male sadikice, trenutno visoke približno 5 cm. Je pa res zgoden, tudi kali med 3 do 5 dni._________________mfranc