Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cepljenje sadnih dreves
Takole mi je odgnal lanski cepič (najvišji poganjek). Cepil sem Wangenhiemsko na Kraljico Viktorijo (po slikah plodov sodeč, ker kupil sem Čačansko najboljo).
Cepljeno je na višini več kot 2m. Cepil sem 2 cepiča. Na sliki se vidi, da se spodnji ni prijel.
Postavlja se tudi vprašanje, če gre za Kraljico Viktorijo, saj so pri moji plodovi zreli (lani) v prvi dekadi julija, po literaturi pa naj bi kak mesec in pol kasneje.
_________________lp
Cepljeno je na višini več kot 2m. Cepil sem 2 cepiča. Na sliki se vidi, da se spodnji ni prijel.
Postavlja se tudi vprašanje, če gre za Kraljico Viktorijo, saj so pri moji plodovi zreli (lani) v prvi dekadi julija, po literaturi pa naj bi kak mesec in pol kasneje.
_________________lp
juglans je napisal/a: |
Sprašujem. Želel bi precepiti večjo češnjo po posameznih vejah debelih približno 3cm +/-. Nekako bi hotel cepiti v za-lub vendar ni in ni muževno. Ima kdo izkušnje kdaj nastopi muževnost pri češnjah. Preverjam že cel marec in situacija se ne spremeni. Naj še počakam ali pa naj raje cepim v razkol, česar sicer nisem nameraval? |
Danes (22.4.15) sem končno precepil omenjeno češnjo, pravzaprav sejanec češnje. Muževnost sem testiral tolikokrat, da mi je na spodnjih vejah počasi zmanjkovalo prostora.
Sem bil že kar prepričan, da je vse zamujeno, saj je drevo v polnem cvetenju in s povsem razvitim prvim listjem.
Nacepil sem tri različne sorte po "etažah". Spodaj, v sredini in vrh. Najvišje bodo verjetno bolj za ptiče, a v tem primeru se mi gre predvsem za raznolikost sort in posledično boljše opraševanje.
Morda pa bo kaj iz te moke.
K sreči so mi tudi cepiči lepo ostali v hladilniku.
Po navadi mi koščičarji (cepiči) hitro propadejo - zgnijejo in splesnijo - , a tokrat so se dobro obdržali. Če pomislim, je bila razlika od preostalih shranjevanj cepičev v tem, da so bili sedaj bolj kot ne v suhem ali pa skromno vlažnem papirju, vrečka pa je bila ovita le do polovice cepičev. Torej bi rekel, da jih nisem utapljal v namočenem papirju in pustil sem jim dihati. Morebiti je to odgovor na ponavljajoče propadanje cepičev v hladilniku.
Sami cepiči so med tem, ko so bili v hladilniku spodaj že kalusirali.
Cepljenje je do poletja zaključeno.
priden, juglans naj ti lepo uspeva
Sem kot totalni neznalec čisto fascinirana nad možnostmi, ki jih nudi en mali cepič - tri sortne plodov etažno na enem drevesu .
Kar mi buri domišljijo in mi nalaga delo za zimsko zatišje. Vsaj malo naštudirat zakladnico znanja o cepljenjih. Imam dva lepa (mislim da 3 letna ) mandlja, ki sta zrasla iz semena in imam dve mali leski - kupljeni. Ena naj bi bila rdeče sorte, pa so mi podtaknili zeleno .... hmmm .... s cepljenjem bi morda končno prišla do tako želenih rdečih lešnikov? Ker čisto res nimam več prostora, da bi še eno (tokrat res rdečo) lesko kam posadila.
Načrti, načrti ...
Sem kot totalni neznalec čisto fascinirana nad možnostmi, ki jih nudi en mali cepič - tri sortne plodov etažno na enem drevesu .
Kar mi buri domišljijo in mi nalaga delo za zimsko zatišje. Vsaj malo naštudirat zakladnico znanja o cepljenjih. Imam dva lepa (mislim da 3 letna ) mandlja, ki sta zrasla iz semena in imam dve mali leski - kupljeni. Ena naj bi bila rdeče sorte, pa so mi podtaknili zeleno .... hmmm .... s cepljenjem bi morda končno prišla do tako želenih rdečih lešnikov? Ker čisto res nimam več prostora, da bi še eno (tokrat res rdečo) lesko kam posadila.
Načrti, načrti ...
Da pokažem rezultate pomladanskega cepljenja:
1. Vilijamovka na neki drugi hruški :
2. Kanzi Nicoter na Idaredu (je šla kar v cvetenje)
3. Kanzi Nicoter na neki drugi jablani
4. Asimina Sunflower na Mango
Nikita's Gift na Vainiglio pa se ni prijel. Imam občutek, da cepiče nisem dovolj dobro shranil. Že ko sem cepil bil notranji del stebelca nekam nezdrave rjave barve. Morda so cepiči bili preveč navlaženi, morda premalo ...
1. Vilijamovka na neki drugi hruški :
2. Kanzi Nicoter na Idaredu (je šla kar v cvetenje)
3. Kanzi Nicoter na neki drugi jablani
4. Asimina Sunflower na Mango
Nikita's Gift na Vainiglio pa se ni prijel. Imam občutek, da cepiče nisem dovolj dobro shranil. Že ko sem cepil bil notranji del stebelca nekam nezdrave rjave barve. Morda so cepiči bili preveč navlaženi, morda premalo ...