Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ivčk, vesela sem tele tvoje razlage. Sama o vzgajanju krompirja iz semen prej nisem vedela praktično nič.
Torej, te sejančke imam v dveh serijah. Eno sem presadila vsakega v svoj lonček in so bili ves čas precej krepkejši od tehle, ki so imeli plitvo zemljo in preveliko gostoto. V pomanjkanju prostora sem jih presadila s škatlo od jajc vred v precej več zemlje. Za posamezne lončke na balkonu ni več prostora Sad Od jutri dalje sadim druge sadike (paradižnik...) na vrt in se bo balkon vsaj malo sprostil. Tako bom verjetno nekaj teh krompirjevih sejančkov presadila v posamezne lončke. Ne vem pa, ali je dobro saditi takoj v velike lonce ali najprej v manjše pa kasneje v večje ali celo vrt. In do kdaj - do katere starosti ali velikosti - jih je še smiselno/koristno presajati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ne trudi se z večimi presajanji, najbolje jih je imeti v enem lončku dokler ne odmrejo. Lonček naj bo približno literski (lahko tudi malo manj), bo čisto dovolj za oceno pridelka in kak gomoljček viška za probat.
Presadiš lahko kadarkoli v času rasti, najbolje je seveda, če ti uspe že pred tvorbo gomoljev._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem moje rastlinice presadila v gajbico za krompir, približno 10cm narazen. Rastejo počasi in so dosti manjše od tvojih, Lpmami. Nekaj so jih obgrizli tudi ploži.... Tako zaenkrat poizkus pri meni izgleda bolj klaverno, a do konca rastne sezone je še daleč Wink_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Meni se zdi rast tehle krompirčkov iz semena v glavnem bolj klavrna. Precej jih visi na nekakšni tanki nitki, naprej so pa močnejši (to so tisti lepi listki, ki jih vidiš na slikah). In tako rastejo, čeprav sem jih presadila, in to malo globlje. Nekateri se na tisti nitki kar obračajo in sploh ni govora, da bi samostojno stali.
Te iz ta velike plastenke bom pa presadila v večje posamezne, samo dobiti jih še moram Rolling Eyes Joj, koliko posodic letos rabim ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje rastlinice - tudi nitkaste ležijo na tleh. Sem pa opazila, da iz vsakega zalistka poganjajo novi vršički. Trenutno me najbolj spominjajo (po rasti) na kurja črevca Confused_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Tocno tako! Samo da imajo moji malo prevelike liste za crevca_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Tocno tako! Samo da imajo moji malo prevelike liste za crevca

Potem so bolj kurja čreva? da premislim (ne mi zamerit, imam tako delo, da malo razvedrila prav pride)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Danes tretja gajbica z dvema krompirjema, tokrat rekordnih 90dkg. Te tri gajbe so bile ves pomladni čas ob južni fasadi in je mnogokrat ovenel. Ostale gajbice smo kmalu dali ob vzhodno fasado, kjer niso bile deležne opoldanske pripeke. Bomo kmalu videli razliko.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ivčk je zapisala:
"Lpmami, če le imaš prostor, potem sejančke prepikiraj vsakega v svoj lonček. "
No, in tu je problem. PROSTORA NIMAM. Lahko naprej vzgajam kakšnih deset krompirčkov, še ta bo težka, ostale pa bi oddala drugemu gojitelju. Kdo se javi? Lahko dva, trije, vsak po pet. Saj sploh ne vem točno, koliko jih imam Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Še enkrat sprašujem, kdo bi lahko naprej gojil tele krompirčke iz semena. Pri meni nimajo prihodnosti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori