Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Torej: jalova stoklasa, v vrtu lahko nadležen plevel, sicer pa (zame) lepa, elegantna, nežna travica na poti na Šmarjetno Smile

Čisto najnovejše uradno ime je jalovi glistnik (preverjeno pri poznavalcu), sicer je tudi jalova stoklasa pravo ime. Ja, po vsej Sloveniji po nižinah pogosta vrsta.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
Čisto najnovejše uradno ime je jalovi glistnik (preverjeno pri poznavalcu), sicer je tudi jalova stoklasa pravo ime. Ja, po vsej Sloveniji po nižinah pogosta vrsta.

Če je stoklasa tudi "dovoljena", bom raje uporabljala to ime, glistnik mi nekako ne sede.
In tale moja ni zrastla čisto spodaj v nižini, ampak malo čez 600 metrov nad morjem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Dobila sem rastlinico, na loncku pise Dioscorea Japonica. Sestra mi je rekla, da je uzitna, samo ne ve kako se uporablja. A mi lahko kdo kaj vec pove o tej rastlini._________________CARPE DIEM
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tajana, zelo je podoben Dioscorei batati , le da naj bi bil manj zdravilen, morda okusnejši in ne toliko prezimno trden. Lahko poslikaš listke, ker je tudi tu zelo veliko različnih sort in včasih pride do zmešnjav. užitna tako korenina kot mladi listki.
Smile
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Je užitna,za prehrano je užiten koren.Koren zraste v dolžino do 75 cm in širino do 20 cm,raste od maja do oktobra,pridelek pobiramo od konca septembra do začetka decembra,oziromado prve zmrzali,ker ni odporen na mraz.V prvem letu je na korenino pridelka okoli 2 kg,naslednje letopa tudi do 20 kg.
Uživa se lahko nariban kot dodatek zelenim solatam ali enolončnicam,lahko dodatek h kruhu in tudi posušen.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Robert, se mi zdi da si opisal discoreo batato, ali pa sta si ti dve tako zelo podobni. A kot razumem, japonica - pri nas v Evropi še ni prav razširjena, večina jo zamenjuje z batato - svetlobni koren.

Tajana prepoznala jo boš po listkih, ki so pri japonici ožji in bolj špičasti.

Zanimivo pa je, kako prepoznaš stupene
Citiram:
Edible species of Dioscorea have opposite leaves whilst poisonous species have alternate leaves
tajana

Listi na moji rastlinici so bolj okrogle oblike, srcki. Vidi se da je vzpenjalka.
Zal mi preko telefona ne uspe dodati slike. Drugega dostopa pa trenutno nimam._________________CARPE DIEM
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

tajana je napisal/a:
Dobila sem rastlinico, na loncku pise Dioscorea Japonica. Sestra mi je rekla, da je uzitna, samo ne ve kako se uporablja. A mi lahko kdo kaj vec pove o tej rastlini.

Če pogledam še skozi drugo perspektivo.
Si mislim, da je kar svetlobni koren. Vse drugo je precejšnja redkost. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tajana: ima takele liste?
tajana

Ja Muha, listi so si zelo podobni, lahko recem, da kar enaki._________________CARPE DIEM
Odgovori