Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ooo hrana za race Smile
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pripelji jih v Ljubljano!

Very Happy_________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

V spominu imam, da naj bi na dno kompostnika šel bolj grob material, različne veje in vejice. Ampak moj kompostnik ima spodaj vrata za odvzem, kar mi zelo ustreza. Predvidevam, da ne bom blazno hitro polnila in bo spodaj že zrel ali skoraj zrel, zgoraj bom pa še dodajala. Vmes bi pri vratih zrelega jemala ven. Samo, če bodo tam vej(ic)e, bo to zoprno, ker bodo delale napoto.
A bi bilo hudo narobe, če te plasti ne bi bilo? Če bi začela material dajati kar na golo zemljo?
Kompostnik ima dve stranici do tal, zadaj je reža v višini pravokotne stranice in sem tja dala odžagan del starega trama, da se material ne bo posuval ven, plevel pa silil noter, spredaj nisem dodala ničesar.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dobro je, če spodaj je tisto "nekaj", da ima kompost stik z raščenim terenom. V okviru kompostnika bi izkopal za pol ali celo lopato globoko materiala in tako napravil prostor za tisto, "neko" podlago - kar pač je na razpolago.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bolj grob materijal na dnu zagotavlja, da je spodaj dovolj zračno in ne prevlažno (voda ne sme zastajati). Ni potrebno, da je plast vejic zelo debela. Ena plat vej zadošča (vsaj jaz vedno naredim tako).

Vsekakor začni z nalaganjem bolj velikih/robustnih delov rastlin. Recimo stebla malin, odcvetelih potonik, stebla sončnic, koromača, odcvetene solate, radiča... Skratka materiajal, ki se ne sesede takoj, vseeno pa bo razpadel in ne bo oviral odvzema zrelega komposta._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, drenaža je mujna. In kompost se po potrebi preseje ali de pa kar na roke večje delce pobere. Če ni drenaže, se spodaj material zbije voda zastaja, začne se gnitje....
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pred leti sem imel še en kompostnik - za recimo kisli kompost, kamor sem dajal samo material iglavcev, pa kavin zoc je tudi kisel. Imel je spodaj tudi vratca, ki pa jih nisem nikoli koristil. Ne vem, če so res hudo potrebna, odvisno od sistema, pogostosti jemanja zrelega komposta, itd.

Pa preveč debelega materiala spodaj ne bi dajal, če boš imela "spodnji odjem", se ti lahko zoprno zataknejo in ne boš dobila ven komposta Wink .

Vsekakor pa bi jaz za začetek le izkopal, poglobil dno, da se tam naselijo rdeči, mali deževniki, ki so največji garač v kompostniku. Tako bi bila to baza za deževnike. Jaz sem šele pred kratkim začel polniti kompostnik na novi lokaciji, dober mesec nazaj; poglabljal ga sicer nisem, ker bo tu začasno. Imel pa sem shranjeno ogromno napol preperelega materiala iz starega, v njem pa cele kolonije rdečih glist. Če imaš možnost da si jih kje nabaviš, jih daj v tisto poglobljeno "gnezdo" Wink . Skozi čas se bodo same naselile pod tvoj kompostnik, če bo dno vedno vlažno.

Sam kompost odvzemam od zgoraj, s tem da nestrohnjeni, zgornji sloj preložim na stran in ga kasneje vrnem v kompostnik. Saj ni veliko dela._________________mfranc
Odgovori