Stran 34 od 95

Objavljeno: Ne Okt 16, 2016 1:03 am
Napisal/-a juglans
Mal slane plodovi tudi prenesejo.

Pri nas smo jo (slano) imeli že parkrat, vendar ne premočno in še pred prvo sem vse tudi pobral. A glej ga zlomka, eno sem spregledal. Na prvi pogled je s plodom vse vredu, čeprav ne vem ali se bodo morebitne posledice šele pokazale. Zelenje je seveda že močno popaljeno, tako da nepoškodovanih listov ni več.

Objavljeno: Ne Okt 16, 2016 1:46 am
Napisal/-a Igy
Kolikor vem čajota, ki jo "popari" slana splesni in zgnije.
Drugače se vse rane zacelijo, kot pri krompirju._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Objavljeno: Po Nov 14, 2016 5:45 pm
Napisal/-a muha
Skupinski nakup čajot za sajenje

Glede pomrznjenih čajot: par mladih mi je ostalo skritih med zeleno maso. Našla sem jih danes, ko sem dol s češpe potegnila vse poganjke. Videlo se je, da so bile zmrznjene skoraj do sredine. Na okusu popečenih se to skoraj ni poznalo. Shranjevanja pa gotovo ne bi zdržale.

Objavljeno: Po Nov 14, 2016 8:08 pm
Napisal/-a jan24
Letošnja sezona se bliža koncu.
Ena od najslabših do sedaj - previsoke temperatura in poletna suša v Kopru so zakasnile vse tja v oktober.
Čajot je sicer dovolj še za seme in za sproti, je pa najmanjša moja letina v zadnjih 10 letih.
Upam, da bo zima dovolj mila, da se čimveč jih obdrži za naslednje leto.

Objavljeno: To Nov 22, 2016 8:16 pm
Napisal/-a Danilo
Opazil sem, da so shranjene čajote v podzemni kleti začele kar množično kliti. Najbrž so krive previsoke zunanje temperature. Ker bi jih vseeno rad nekaj prihranil za zimo in pomladno sajenje, ne vem, kaj bi bilo najbolje?
Hladilnik mogoče?
Prosim za nasvet , kako ostali rešite situacijo.

Lep pozdrav

Danilo

Objavljeno: To Nov 22, 2016 8:40 pm
Napisal/-a muha
Danilo, podzemna klet bi znala biti preveč vlažna.
Jaz svoje hranim na neogrevanem podstrešju, zavite v papir in naložene v kartonsko škatlo. Do danes so vse še brez sprememb.

Objavljeno: To Nov 22, 2016 9:36 pm
Napisal/-a juglans
Eno leto sem jih celo zimo hranil v hladilniku in sicer v predalu za zelenjavo. (ni tako zelo hlajeno) Nisem jih imel v vreči, bile so kar tako po tleh, čez pa pač drug zelenjavno sadni sprotni potrošni material. Do spomladi (cca mar.) so skoraj povsem mirovale.

Drugo zimo sem jih imel v shrambi, nekakšni špajzi, kjer temperatura veselo niha med 0 in 10, morda kdaj tudi več. Te so veselo odganjale, a se nisem pretirano sekiral. Ko so bili le predolgi poganjki, sem jih enostavno le prikrajšal.
Mislim, da sem tekom zime nekatere prikrajšal dvakrat, ostale pa le enkrat in na koncu nisem opazil kakšne bistvene razlike med enimi in drugimi, po spominu pa tudi ne med onimi iz prve zime iz hladilnika. No, malo so že bile uvele, vendar nič drastičnega.

Letošnji čajoto-zabojček je tretja prezimovalska izkušnja in trenutno še čisto mirujejo. Sploh pozorno opazujem tisto, ki jo je oplazilo nekaj slan (cca -3 st) in tudi ta je videti še OK.

Objavljeno: Ne Nov 27, 2016 5:09 pm
Napisal/-a Danilo
Hvala za odgovore. Ko sem porezal kalčke in jih odvrgel, sem šele pomislil, da bi znali biti okusni. Je že kdo poskusil?

Lep pozdrav

Danilo

Objavljeno: Ne Nov 27, 2016 7:13 pm
Napisal/-a lpmami
So užitni, so! Uporabni podobno kot šparglji. Malo poglej nazaj v temo, smo o tem kar precej pisali._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Dec 17, 2016 12:01 am
Napisal/-a Peter
Kakšen mesec nazaj je temperatura padla pod 10 stopinj, malo je povlekla burja in čajota je povesila liste. Pobral sem zadnje plodove, porezal ves nadzemni del in tla prekril s slamo.
Kakšen teden kasneje iz slame sramežljivo pokuka nov poganjek, ki pa še vedno vztraja, čeprav so jutranje temperature blizu ničle.