Jagodnjak - Fragaria

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Jp, slednje drži, a zato zdaj dela odlično, sploh v rastlinjaku, pa tudi zunaj zna uspet.
Vročina pa sploh ne moti katalonskega radiča >> priporočam...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Jagodnjak - Fragaria

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ima kdo jagode Mara Des Bois in lahko kaj več pove o tej sorti iz lastnih izkušenj ?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Kdaj in s čim dognojujete večkrat rodne jagode?
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moja kolegica ima večkrat rodne ogromne jagode, sorte ne ve. Kurjake daje v ogromno posodo z vodo in s tisto vodo zaliva, lepo rodijo. Ti imaš tudi dostop do njih, kajne? Jaz malo starega konjskega gnoja vržem spomladi.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

O, Živa, fino, krasen nasvet!
Kurji gnoj sem si prislužila, ko sem posodila punkelj s kleklji za eno punčko, ki bi jo soseda učila klekljanja. Ker pri otrocih ne veš, če se bodo nekega hobija oprijeli ali je samo muha enodnevnica, niso želeli kar takoj kupiti pribora. Pa sem posodila, saj imam kar tri punkeljne.
Ko je mamica nato ponujala njihova domača jajca, sem povedala, da bi veliko raje kot kurja jajca imela kurji gnoj. Pa sem ga dobila :) Ko ji je Miklavž prinesel punkelj in ostale pripomočke, sem s svojim punkeljnom dobila tudi kurji gnoj.
eta

Odgovor Napisal/-a eta »

Imam jagode Elsanta tretje leto. Opažam, da izgubljajo na sladkobi. Ali lahko kaj naredim za boljši okus, ki je bil prvo leto najboljši?
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Lpmami, tudi jaz sem lani dobila eno jupol vedro gnoja, letos dva. Lanskega sem poparila z vrelo vodo, da izgine, kar nima tam ničesar delati, varčno zalivala. Letos sem nekaj kurjakov suhih dala kar okoli paprik in paradižnikov, recimo eno žlico suhih na vrh zemlje. Lanskega, ki je bil namočen, pa sem ta poc dala pod letos zoran del nepognojenega zevnika v jamico pod zgodnje zelje.
Ena mi je predlagala nakup kurjakov Jate, pa se tega ne grem. V iztrebkih je vse, kar so te kure/piščanci dobili. Sestrin gnoj je pa samo iz koruze in proste paše po celem bregu, jaz prinesem suh kruh, radič, solato, nekaj hrane ukradejo psu. Tem kuram se odlično godi. Ta, ki je imela Jatine brikete, pa je imela rekordne pridelke zelenjave. Seveda, to je najmočnejše gnojilo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Prebrala sem vse, kar imamo tu zapisanega v temi Jagodnjak - Fragaria. Ogromno najrazličnejših izkušenj!
Sama imam okrog deset sadik: dve tretje leto, ostalo dve leti in eno leto. Začele so na polno zoreti. Ker so prvi plodovi, so večinoma zelo veliki, pa tudi zelo okusni. Najstarejši imata že precej manjše plodove in bosta šli poleti ven, prav tako ena večkrat rodna z lepimi okrasnimi roza cvetovi. Tista v lončku je že stara, sem jo kupila kot okrasno rastlino za na balkon, potem pa ugotovila, da so plodovi užitni :o
Dala sem jim malo uležanega kurjega gnoja in skrbim, da nimajo suše.
O sortah mojih jagod ne vem nič.
Od vsake lepe po eno vitico speljem v podstavljen lonček z zemljo, da nasad pomladim.
Pobiram jih malo pred polno zrelostjo, ker takrat že navalijo mali polžki.
Jem jih pa skupaj z gozdnimi, ki so se mi razrasle okrog hruškovega štora in pod josto, vmes pa trava.
Božanska aroma in okus :)
Odgovori