Stran 34 od 36

Objavljeno: Po Sep 16, 2024 9:16 pm
Napisal/-a juglans
Ja, kot pravi muha.
Ko sem imel paradižnike v večjih loncih v rastlinjaku mi jih praktično nikoli ni uspelo ravno prav malo zaliti v takšnem vremenu. To je vse popokalo in v parih dneh tudi pričelo plesneti.

Objavljeno: Po Sep 16, 2024 10:22 pm
Napisal/-a lpmami
brbr je napisal/a:
Chutney iz zelenih paradižnikov ...

Copatka je napisal/a:
Jaz sem pa vsega lanskega zelenega, ki sem ga narezala in dala v skrinjo, letos porabila za čatni, recept od Brbr. Krasen je in ga imam enih 17 kozarčkov.

Kako pa uživate čatni - mislim, s čim ga jeste, s kakšnimi jedmi ga kombinirate?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Po Sep 16, 2024 10:45 pm
Napisal/-a copatka
Hvala za odgovore. Bova jutri malo pljunila v korita, ker niso samo povešeni, ampak se listje že suši. Očitno sva bila malo preveč kruta z njimi Laughing .

Lpmami, jeva ga z rižem, lahko brez mesa ali pa s popraženimi koščki piščanca ali purana. Vsekakor z mesom, ki nima preveč močnega okusa, da ne ubije okusa čatnija Wink . Na oljčnem olju prepražim meso in dodam čatni, da se segreje. Riž skuham pa posebej in ga vmešam na koncu. Zraven pa seveda solata._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Po Sep 16, 2024 11:17 pm
Napisal/-a lpmami
Hvala, Copatka.
Aha, s piščancem, ki ga imam rada, pa še našla sem vir piščancev proste reje. Le riža pojem bolj malo ... Bo treba ugotoviti, s čim gre še dobro skupaj.
Je čatni po tem receptu zelo kisel?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Sep 17, 2024 12:14 am
Napisal/-a copatka
Moj ne, ker ne maram preveč kislih stvari. Jaz se držim recepta zlasti pri začimbah, medtem ko sladkor in kis dodajam ob sprotnem okušanju. Saj vidiš, da tudi sadje in zelenjavo dam tisto, ki jo imam pri roki. Če pogledaš tuje recepte, jih je en ta mal milijon Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: To Sep 17, 2024 12:59 am
Napisal/-a lpmami
Saj to je - en milijon, pa sanja se mi ne, kakšni so. Kar sem jih preskusila, so bili hudo prekisli in moj želodec protestira._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Sep 17, 2024 1:41 am
Napisal/-a copatka
Pač daj manj kisa Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: To Sep 17, 2024 1:57 am
Napisal/-a lpmami
copatka je napisal/a:
Pač daj manj kisa Wink
He-he, saj to mi je jasno, stvar je v tem, da po napisani količini nimam predstave o kislosti in ne vem, če bo po kuhanju in nekaj časa v kozarčkih bolj kislo ali manj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Sep 17, 2024 7:46 am
Napisal/-a metuljc
Lpmami, čatni se dobro druži, katerikoli, s krompirjem. V tem primeru daš ločeno na krožnik meso, krompir in čatni, ta je lahko mrzel.

Objavljeno: To Sep 17, 2024 9:25 am
Napisal/-a muha
lpmami je napisal/a:
copatka je napisal/a:
Pač daj manj kisa Wink
He-he, saj to mi je jasno, stvar je v tem, da po napisani količini nimam predstave o kislosti in ne vem, če bo po kuhanju in nekaj časa v kozarčkih bolj kislo ali manj.


Za začetek zmanjšaj predpisano količino kisa na polovico. Ali pa namesto alkoholnega daš jabolčnega, vinskega. Pri nas tudi ne maramo preveč kislih vložnin, zato sem zbrala zase recepte z minimalno kisa. Ko gledam razne recepte za ajvar, rdečo peso ... se samo držim za glavo. Morda so včasih morali dajati več kisa, da se vložnine niso pokvarile. Ob sedanjih tehnikah in pripomočkih, lahko prilagodimo svojemu okusu.

Če v redu zdržijo Paradižnik koščki , ki vsebujejo 0 % kisa, potem lahko predvidevaš, kako bodo zdržali drugi shranki iz paradižnika.
Paradižnik in večino sadja že sami vsebujejo kar nekaj kisline, zato smo tu lahko bolj brezskrbni.
Čatni gre verjetno lepo tudi k testenimam - špageti, njoki ... ?