Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
-
- Kraj: Domžale
forest727 je napisal/a: |
Najboljša rešitev so mačke, ki lovijo.. |
Pa tudi vse vrste kač so koristne in učinkovite, če pred njimi nimate predsodkov in strahu. Ustvarite tudi pogoje za ptice ujede, n. pr. visok drog s prečko na vrhu, od koder lahko tako podnevi kot ponoči ujede opazujejo premikanje glodalcev na površini pod seboj. Precej sem jih polovil tudi s plastično kanto, zakopano do roba v zemljo in preluknjano cca 8 cm pod robom ter napolnjeno z vodo do lukenj. Treba je kombinirati in biti vztrajen, kajti običajno je tako, da ko preženeš enega napraviš prostor drugemu. _________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Imam kar nekaj ježkov na vikendu, a doslej se še nobeden ni ujel v nastavljeno kanto, menim pa, da ima sposobnost, da se izvleče, če slučajno pade vanjo._________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
lpmami je napisal/a: |
Tole o visokem drogu za ujede sem že večkrat brala. Kako visok pa mora biti? |
Toliko pač, da omogoča pregled po površini pod njim. Lahko ga pritrdite na najvišje sadno drevo na vrtu, bo zadostovalo.
P.S. - neke noči, ko žena ni mogla spati, je skozi okno sobe opazila na balkonski ograji lesno sovo, ki je opazovala sadovnjak pod hišo. Torej, vse kar omogoča razgled je dobrodošlo._________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
Hehe, sadim eno jabolko (Sirius) na M7 podlagi na precej strmem klancu, vrzem peletno gnojilo na dno luknje, zacnem mal zemlje ces dajat, kar naenkrat pa sshhhhh, se obrnem 2-3kg pelet se razstrese po luknji in vecinoma ob luknji.
sem pobral in postrgal kokr se je dalo upam, da ni kej hud problem, ce je malce prevec peletiranega gnoijla okoli novo posajenega drevesa.
ima kdo izkusnje kaksna je razlika med dvema jablanama na isti podlagi, ki imata recimo ena, sibko rast druga pa izjemno bujno?
P.S. ce sadite sadna drevesa na lokacije kjer je veliko 0,5m-2m visokega grmicevja, kaksen kolobar okoli drevesa bi povsem pocistili? ne govorim samo o travi okoli drevesa. Hocem se izognit zapletanju vej dreves v kaksno naravno rastoce rastline in tudi raznim boleznim zaradi preblizu rastocih rastlin in podobno.
LP
Dejan
sem pobral in postrgal kokr se je dalo upam, da ni kej hud problem, ce je malce prevec peletiranega gnoijla okoli novo posajenega drevesa.
ima kdo izkusnje kaksna je razlika med dvema jablanama na isti podlagi, ki imata recimo ena, sibko rast druga pa izjemno bujno?
P.S. ce sadite sadna drevesa na lokacije kjer je veliko 0,5m-2m visokega grmicevja, kaksen kolobar okoli drevesa bi povsem pocistili? ne govorim samo o travi okoli drevesa. Hocem se izognit zapletanju vej dreves v kaksno naravno rastoce rastline in tudi raznim boleznim zaradi preblizu rastocih rastlin in podobno.
LP
Dejan
Dejan,
različne sorte imajo različno bujnost rasti - tudi na isti podlagi.
Kar se tiče prostora okrog posajenega sadnega drevja, več kot ga boš
napravil, boljša bo rast le tega. Bližina drugih rastlin je moteča, ker odžirajo
hranila. Za orientacijo, kolikor predvidevaš, da bo obsežna krošnja ob polni
velikosti, toliko napravi čistega prostora, namenjenega sadnemu drevesu.
različne sorte imajo različno bujnost rasti - tudi na isti podlagi.
Kar se tiče prostora okrog posajenega sadnega drevja, več kot ga boš
napravil, boljša bo rast le tega. Bližina drugih rastlin je moteča, ker odžirajo
hranila. Za orientacijo, kolikor predvidevaš, da bo obsežna krošnja ob polni
velikosti, toliko napravi čistega prostora, namenjenega sadnemu drevesu.
Namen imam zasaditi par jablan-okoli 15-20. Kolikor sem gledal, se nekako najbolj izplača podlaga M7 ? M9 se mi ne dopade, ker je prešibka, MM106 je občutljiva na bolezni, MM111 je bujnejša, vendar tega ne opravičuje s količino pridelka...Večje pa že ne bi šel... Zanima me če se da kje v Sloveniji kupiti podlage, cepil bi potem sam. Podlage bi verjetno posadil spomladi, jih pustil eno leto rasti, ter potem cepil...