Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@Živa, jaz bi zgodaj spomladi vse očrnele veje pokrajšal. Tudi oreh lahko obrezuješ in uspostaviš željeno obliko. Še hvaležen ti bo..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Kaj vi nimate nobenih težav z orehovo muho? Letos sem imela vse orehe črne. Moj je rekel, da bo naslednje leto posekal oreh, ker ne vidi druge rešitve. Pa kaj se tole res ne da preprečiti?
Life is like a game ... play it ...

Slika
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pač najbolj učinkovit ukrep je škropljenje z insekticidom. Jaz sem imel tudi 3 leta več kot 90% plodov jabolk črvivih; odkar ob pravem času ( po navodilih pristojnih služb ) uporabim zaščito, so začrvičeni le posamezni plodovi.

So tudi drugi načini ... takole pravijo na službi za varstvo rastlin:

http://agromet.mkgp.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=13287

--------
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Optimist, sem prikrajšala, premazala s cepilno smolo. Letos sem to naredila jeseni z novincem.

Nimam težav z orehovo muho, do letos tudi z jabolčnim zavijačem ne, ker je pozeba zmeraj naredila svoje. za muho potrebujem plodove, ki jih še ni. Wink_________________Lp, Živa
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Mi v pozni jeseni izpod orehov odstranimo listje in tudi ostanke zunanjih lupin poskusimo čimbolj odstraniti. V času vegetacije pa pod njimi spustimo kokoši. Travo kosimo redno na teden do dva. Orehova muha pride iz zemlje pod orehom. Letos smo obesili tudi tri insekticidne pasti, ker jih več v trgovinah v bližini niso niti imeli. Škropim jih ne, ker niti nimam ustrezne naprave, da bi poneslo insekticid dovolj visoko v krošnjo. Nek delež orehove muhe je, ampak je recimo znosen in ostane veliko lepih. Nujno je tudi sprotno pobiranje in dobro sušenje, sploh v deževni jeseni. To je lahko kar problem, letos je nekaj pobranih naknadno splesnilo, ker smo slabo sušili.
Imam pet orehov, stari so kakih 30 let, pridelka je bilo za 50 majhnih krompirjevih vreč. Sort ne vem, odganjajo pozno, v cca 20 letih, kar sem lastnik parcele, še ni bilo leta, da ne bi bil vsaj kak oreh gor. Je pa že kako leto spomladanska pozeba pridelek hudo zmanjšala na samo nekaj kg.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@Pepi, Jaz letos muhe nisem opazil, je pa res da orehi šele prehajajo v rodnost- Me pa vseeno zanima kakšne pasti si uporabljal, ker namreč v naših trgovinah so vajeni, da nabavjo zadeve za katere se zanimaš zaloge pa nimajo...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

https://www.agroavant.eu/izdelki/decis-trap-orehova-muha/
Uporabljal sem tudi rumene lepljive plošče.
To je bilo navedeno v obvestilu za varstvo pred orehovo muho na kmetijskem zavodu Maribor.
https://www.kmetijski-zavod.si/Portals/0/Novosti_Nasveti/orehova%20muha%201%202022.pdf?ver=2022-07-11-052630-170
https://www.kmetijski-zavod.si/Portals/0/Novosti_Nasveti/orehova%20muha%202%202022.pdf?ver=2022-07-18-115006-100
Škropil nisem, ker nimam niti primerne škropilnice, ki bi sredstvo spravila v spodnjo tretjino krošnje, niti orehi niso dovolj na samem, da ne bi prišlo do zanašanja v vrt. Sredstvi Laser 240 SC in Laser Plus sta sicer dokaj "naravni". Vsebujeta aktivno snov spinosad, ki nastaja biološko pri fermentaciji bakterije Sacharopolyspora spinosa.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Je pa zanimivo, kako pride to teh počrnelih vrhov pri Živi - ker te naštete sorte so vendarle res zelo pozne, verjetno takrat, ko se pojavi mlada rast, na lokacji vendarle ni več pozebe - tako da je primerno imeti kot osumljenca nekaj biološkega?
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Hvala za odgovore. Bomo probali pokriti tla s kopreno, ko opazimo, da so se začeli razvijati plodovi in plošče bomo dali na krošnjo in nastavili bomo še insekticidne pasti. Škropili pa ne bi, ker imamo blizu vrt. Problem je, ker imajo pri sosedih oreh čist blizu naše ograje in bo lahko muha šla iz njihovega oreha na našega in tega mi ne moremo preprečiti. Sicer, pa bomo videli, če bo naslednje leto, kaj bolje. Letos je bilo precej orehov, a vsi so bili črni notri.Nazadnje urejal/a Seasmoon 26 Nov 2022 00:16; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Odgovori