Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Danes smo odprli sezono obiranja borovnic.Za začetek smo nabrali 94 kg! Laughing
Če bi se kdo sladkal,naj sporoči!_________________Narava vse povrne!
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Moje pritlikavke v loncih

Northblue, verjetno najdebelejši plodovi me nizkimi sortami. Ravno smo ju obrali, s pomočjo tolpe kosov, ki se je pred dnevi pritepla od "bogvekje" Cool
Okus dober, ni pa čisto prva liga. Odtehta, da je zelo zgodnja sorta. Ampak pri meni, lončki so bili dolgo časa v zavetju stene zaprte terase.

Hortblue Petite, plodovi so pri nas drobnejši kot pri pošteni evropski borovnici. Ravno jih obiramo, okus pa povprečen, manjka kisline, vzrok bi lahko bila letošnja vročina.
Če kaj, bo ostala doma zaradi dveh rodov, ravno nastavlja lepe nove cvetove cvetove. Samo še dozoreti morajo .... Wink

Sunshine Blue, zimzelena sorta, ravno je začela zoreti. Plodovi ne najdebelejši, ampak v spominu jo imam kot eno najbolj okusnih, in aromatičnih

_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 02 Jul 2017 12:11; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lepo si jih "ujel".

Mfranc, me pa zanima - v koliko litrskih loncih jih imas?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Mravlja, imaš prav, slike ne dajo pravega razmerja med sortami.

Northblue je res mala, neto višina (precej točno) obeh je 40 cm, lonec 5 L

Hortblue Petite je pravi dolgin Wink , višina 70 cm, lonec 7,5 L

Sunshine Blue, višina obeh je 60 cm, lonec 12 L ; je najlepše "ogrmana" Wink , tudi končna oblika je lep, kompakten grm.

Lani jeseni sem dobil še precej uboge rastlince, upam, da drugo leto napravijo bolj konkretne, grmaste oblike. Predvsem Hortblue Petite mi je preveč šlank Cool ._________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc,

si se zelo potrudil, fotografije so vredne fotomojstra.
Ce pa so vse rastline z isto "emso" stevilko, bi si razlagal tudi razliko v velikosti rasti (mogoce niti ne narobe).

Sam si izbiram lonce (velikost) za drugo leto, pa bom tole tvojo izkusnjo "dal" k juglansovim zs nasvetom.
Pa prav lepa hvala za odgovor.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Mravlje so mi pojedle že dozoreje jagode in to z včeraj na danes. Lepo prosim za nasvet, kako jih ustavim.
Robertino

Kaj res nihče drug nima te težave?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mogoče boš kaj uporabnega našel tule.
Robertino

Hvala, cimet sem trosil že včeraj, danes so mi v vrtnariji dali še lepljiv trak, na katerega naj bi se lepile mravlje in še kaj. Predlagali so tudi naj z biokilom napršim zemljo nekoliko stran od debelc borovnice. S tem bom še nekoliko počakal.

Starejša trgovka je dejala tudi, da toliko listnih uši, kot jih je letos, ne pomni. Kjer pa so uši, so tudi mravlje. In obojega imam na solati v neizmernih količinah.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Da bi mravlje jedle borovnice, to mi je pa malo čudno. No, saj verjetno kakšno načnejo, ampak da bi s tem naredile omembe redno škodo pa še nisem zasledil.
Večinoma nam jih kosi odnašajo, če pravočasno ne zaščitimo z mrežo.

Kar se pa uši tiče, pa tudi meni kar slabo postane, če pomislim. Katastrofa letos. Cimet je moje pojme blažev žegen.
Škropljenje z asimininim čajem ali neem tonicom momentalno pomaga in pobije večino, ampak je to treba delat konstantno na nekaj dni, ker mravlje pridno naseljujejo njihova jajčeca na mlade poganjke.
Grmičke oblepit s tistim trakom je v večini primerov skoraj nemogoče, razen so mladi in imajo le 2 ali tri poganjke.
Odgovori