Uh, tu se bo pa našel kak večji poznavalec. Jaz prej v zemljo zmešam zraven kompost, potem pa čez poletje po potrebi v vodo za zalivanje dodam malo tekočega gnojila (prvega, ki ga najdem v trgovini, za plodovke seveda). Če jim res vidno manjka hrane kasneje, lahko kupiš tudi foliarno gnojilo, ki ga zmešanega z vodo poškropiš po listih, se hitreje vsrka, kot preko korenin.
Pa perlit laho dodaš po občutku, da se z zalivanjem prst v loncu ne zbije preveč, ker potem korenine ne dobijo toliko kisika.
Torej lahko za paradižnik (za končno domovanje) izberem kar navadno vrtno zemljo, ki jo presejem, morda dodam kompost (koliko?) in nato kasneje dognojujem? Morda mešam vrtno zemljo s katero kupljeno zemljo, in katero?
Sem to prav razumel?
Ker prvotno sem nameraval presaditi paradižnike v Neuhaus n8, ampak se mi zdi to rahlo drag špas. Ali pa naj pač vseeno raje vržem vse v N8?
Se opravičujem, da postavljam neumna vprašanja...ampak lani so se paradižniki sfižili, ker sem jih posadil v navadno vrtno zemljo (pomanjkanje kalcija), na koncu se mi je vse skupaj zdelo zamalo, ker bi lahko za ta denar kupil paradižnik v trgovini brez nekega mučenja. Letos pa ne bi rad začel sezone slabo.
Ikar, gnitje paradižnika pri muhi zaradi pomanjkanja kalcija odpraviš z listnim gnojenjem; domači pripravek iz jajčnih lupin je prav učinkovit._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lahko narediš mešanico, same vrtne jaz ne bi, ker se zbije kot kamen in potem korenine ne morejo črpati hranil, tudi zalivati je težo, ker vsepo robu steče ven, pridelka je posledično malo ... Lahko pa ji dodaš n8 ali kako drugo za plodovke, pa malo komposta, perlita za rahlost, vermikulita za vlago, pa jajčnih lupin za kalcij ... Preberi si temo Priprava substrata, tam so pisali tisti, ki bolj obvladajo.
lpmami, kako pripraviš foliarno iz jajčnih lupin? Jaz sem do zdaj samo jajčne lupine v zemljo dodajala, za pelate pa kar s kupljenim kalcijevim foliarnim. Aja, pa v sod z deževnico za zalivanje sem med letom metala lupine, če je imelo učinek, ne vem.
Torej lahko za paradižnik (za končno domovanje) izberem kar navadno vrtno zemljo, ki jo presejem, morda dodam kompost (koliko?) in nato kasneje dognojujem? Morda mešam vrtno zemljo s katero kupljeno zemljo, in katero?
Sem to prav razumel?
Ker prvotno sem nameraval presaditi paradižnike v Neuhaus n8, ampak se mi zdi to rahlo drag špas. Ali pa naj pač vseeno raje vržem vse v N8?
Se opravičujem, da postavljam neumna vprašanja...ampak lani so se paradižniki sfižili, ker sem jih posadil v navadno vrtno zemljo (pomanjkanje kalcija), na koncu se mi je vse skupaj zdelo zamalo, ker bi lahko za ta denar kupil paradižnik v trgovini brez nekega mučenja. Letos pa ne bi rad začel sezone slabo.
Ikar: imela sem enake izkušnje z vrtno zemljo v loncih. Od takrat mešam: cca 70 % kupljenega substrata (Klassman Potgrond ali Neuhaus N, 10 % perlit, 20 % krtinovka. Včasih del kupljenega (10 %) substrata zamenjam z domačim kompostom, če je pri roki.
Za gnojenje dodam na 15 litrov pest briketiranega kurjega gnoja, pest Biogrene in nekaj dolgotrajnega gnojila za plodovke (v razmerju, napisanem na embalaži). Kasneje dognojujem samo še z razredčeno tekočino iz Organka. Paradižniki tudi v tem substratu ne dajo toliko od sebe, kot oni na vrtu, paprike in jajčevci so pa zelo zadovoljni.
Lahko narediš mešanico, same vrtne jaz ne bi, ker se zbije kot kamen in potem korenine ne morejo črpati hranil, tudi zalivati je težo, ker vsepo robu steče ven, pridelka je posledično malo ... Lahko pa ji dodaš n8 ali kako drugo za plodovke, pa malo komposta, perlita za rahlost, vermikulita za vlago, pa jajčnih lupin za kalcij ...
Ja res je, vrtna zemlja se zbije. Kaj pa narediš z jajčnimi lupinami? Kako se to pripravi?
http://forum.gartlc.si/gartlc-about3005.html Tule so podrobna navodila. Meni se zelo obnese. Naredila sem zalogo za več let, tako da sem imela delo samo enkrat. Pripravek mi vsako leto reši češnjevec Black Moor, ki mi je zelo všeč, pa je pri muhi začel gniti in zgnil skoraj do polovice plodov. Odkar uporabljam ta pripravek, so vsi plodovi lepi. Preventivno poškropim tudi druge češnjevce dvakrat v sezoni, ostale paradižnike pa tudi, po navdihu.
P.S. A me lahko kdo razsvetli, kako naj prilepim povezavo, ne da bi se videl celoten zapis?_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje