Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cepljenje sadnih dreves
Najlepša hvala. Ravno sem pogledal tale video https://youtu.be/GZBzftA08MU
Pri kiviju, ki ga bom danes cepil, gredo liste malo težje stran, včasih celo poškoduje oko, zato sem jih rezal, kolikor se da blizu očesa.
Sicer sem pa tudi na videu videl nekaj takega, kar omenjaš, narezana folija za zamrzovanje.
Glede kompliciranja je pa tako, da dokler ne znaš, je lahko vsaka (zate) banalnost ključna, zato "kompliciram", ko bnom imel uspeh nad 80%, bom tudi jaz nehal komplicirat ☺
Ena od komplikacij pri kiviju je, kako močno povitikjer je oko. Večidel cepičev se ne odreže ravno in ga je treba kar močno poviti, da stisne. Kje je meja, da ne poškoduješ oko in da je dovolj stika, je pa umetnost, ki loči mojstre od pocarjev.
Pri kiviju, ki ga bom danes cepil, gredo liste malo težje stran, včasih celo poškoduje oko, zato sem jih rezal, kolikor se da blizu očesa.
Sicer sem pa tudi na videu videl nekaj takega, kar omenjaš, narezana folija za zamrzovanje.
Glede kompliciranja je pa tako, da dokler ne znaš, je lahko vsaka (zate) banalnost ključna, zato "kompliciram", ko bnom imel uspeh nad 80%, bom tudi jaz nehal komplicirat ☺
Ena od komplikacij pri kiviju je, kako močno povitikjer je oko. Večidel cepičev se ne odreže ravno in ga je treba kar močno poviti, da stisne. Kje je meja, da ne poškoduješ oko in da je dovolj stika, je pa umetnost, ki loči mojstre od pocarjev.
Glede uspešnosti in izkušenj ti svetujem, da se "primeš" prvega sadnega drevesa in nato na vejice pričneš "štepati" očesa iste ali pa druge sorte. Naslenjo spomlad, ko odženejo in dobiš potrditev pa odganjajoči poganjek odstraniš. (ali pa pustiš, če bi ti ravno odgovarjalo)
Izbiraš kar mesta na koncu vej in se ne oziraš na razpoložljiv prostor v krošnji, saj se šele učiš, na potencialni uspeh pa ne gledaš skozi daljnoročno vrednost.
Enako je s kivijem.
Na misel pa mi je prišla se ena malenkost. Nož.
Kakšnega imaš? S kakšnim tipom rezila?
Klasični cepilni noži (namenski) imajo rezilo brušeno na V ali na "kajlo", telo noža pa je od roba brušenja naprej precej debelo. (recimo)
Drugi tip brušenja rezil pa je na ostro konico, takšni so ponavadi kuhinjski noži. (razlagam po domače, ker ne poznam strokovnih izrazov) Takšen tip rezila ima tudi telo noža razmeroma tanko in ta detajl lahko igra pomembno vlogo pri okuliranju.
Kako? Ko režeš cepič (oko) je ta zelo majhen z zelo tankim lesom ali pa sploh ne. Če ob tem uporabljaš debel nož (beri opis zgoraj) potem to debelo telo rezila odriva tanek les precej grobo navzgor, ali pa vstran. Lahko bi se zgodilo, da bi bilo tudi to usodno za neuspehe, ker bi bilo tkivo preveč poškodovano.
Za bolj plastično predstavo napisanega o rezilih poglej tole (tanko rezilo - C, debelo rezilo - D)
Seveda pa je pogoj zelo oster nož (kot britev), ... pa zelo umirjen in pozoren mojster. Sicer ga nastradajo prsti, in to zelo.
Kupi si brusni kamen granulacije 1000/3000.
Jaz uporabljam sledeč nož, ki mi zelo odgovarja po uporabnosti kot tudi kvaliteti.
Pa pazi na prste.
Izbiraš kar mesta na koncu vej in se ne oziraš na razpoložljiv prostor v krošnji, saj se šele učiš, na potencialni uspeh pa ne gledaš skozi daljnoročno vrednost.
Enako je s kivijem.
Na misel pa mi je prišla se ena malenkost. Nož.
Kakšnega imaš? S kakšnim tipom rezila?
Klasični cepilni noži (namenski) imajo rezilo brušeno na V ali na "kajlo", telo noža pa je od roba brušenja naprej precej debelo. (recimo)
Drugi tip brušenja rezil pa je na ostro konico, takšni so ponavadi kuhinjski noži. (razlagam po domače, ker ne poznam strokovnih izrazov) Takšen tip rezila ima tudi telo noža razmeroma tanko in ta detajl lahko igra pomembno vlogo pri okuliranju.
Kako? Ko režeš cepič (oko) je ta zelo majhen z zelo tankim lesom ali pa sploh ne. Če ob tem uporabljaš debel nož (beri opis zgoraj) potem to debelo telo rezila odriva tanek les precej grobo navzgor, ali pa vstran. Lahko bi se zgodilo, da bi bilo tudi to usodno za neuspehe, ker bi bilo tkivo preveč poškodovano.
Za bolj plastično predstavo napisanega o rezilih poglej tole (tanko rezilo - C, debelo rezilo - D)
Seveda pa je pogoj zelo oster nož (kot britev), ... pa zelo umirjen in pozoren mojster. Sicer ga nastradajo prsti, in to zelo.
Kupi si brusni kamen granulacije 1000/3000.
Jaz uporabljam sledeč nož, ki mi zelo odgovarja po uporabnosti kot tudi kvaliteti.
Pa pazi na prste.
Nisem teme prebrala (preobsežna za trenutno nepotrebo ), zato ste morda že kje govorili o drevesnih sestavljankah.
Tukaj je predstavljena ideja narediti drevo "40 sadežev".
Ali se igrati s kreativnostjo sestavljanja krošenj z različnimi barvami cvetenja .....
http://growyourowngroceries.org/video-the-tree-of-40-fruits-harmless-hybrid-or-frankenstein-fruit/
Odzivi/mnenja ljudi so plus in minus.
(opomba: ne podajam svojega mnenja, samo posredujem informacijo kot zanimivost v vednost ali v uporabo)
Tukaj je predstavljena ideja narediti drevo "40 sadežev".
Ali se igrati s kreativnostjo sestavljanja krošenj z različnimi barvami cvetenja .....
http://growyourowngroceries.org/video-the-tree-of-40-fruits-harmless-hybrid-or-frankenstein-fruit/
Odzivi/mnenja ljudi so plus in minus.
(opomba: ne podajam svojega mnenja, samo posredujem informacijo kot zanimivost v vednost ali v uporabo)
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Tole je moj prvi uspeli poskus (vsaj tako mi izgleda) cepljenja pomaranče na poncirus trifoliato. Prosil pa bi koga z več izkušnjami, če mi pove ali je to to in bi morala spomladi odgnati ali lahko še vedno gre kaj narobe. Takole izgleda po 2 mescih...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Zdravo. Mislim, da ni nobene bojazni, da se ne bi prijelo, ker izgleda zelo dobro. Glede obrezovanja svetujem, da počakaš do februarja oz. marca, če bo takrat oko še zeleno si lahko 100% prepričan v uspešno cepljenje. Do takrat bo rastlina mirovala in z rezjo v tem (jesenskem) času ne boš pridobil praktično nič, kvečjemu tvegaš okužbo rane zaradi mirovanja. Zgodaj spomladi pa kar pogumno kot se stvari streže, poševen rez pod 45° tik nad cepljenim mestom.