Stran 35 od 132

Objavljeno: Sr Avg 26, 2015 4:18 pm
Napisal/-a Oldi
Najlepša hvala. Ravno sem pogledal tale video https://youtu.be/GZBzftA08MU
Pri kiviju, ki ga bom danes cepil, gredo liste malo težje stran, včasih celo poškoduje oko, zato sem jih rezal, kolikor se da blizu očesa.
Sicer sem pa tudi na videu videl nekaj takega, kar omenjaš, narezana folija za zamrzovanje.
Glede kompliciranja je pa tako, da dokler ne znaš, je lahko vsaka (zate) banalnost ključna, zato "kompliciram", ko bnom imel uspeh nad 80%, bom tudi jaz nehal komplicirat ☺

Ena od komplikacij pri kiviju je, kako močno povitikjer je oko. Večidel cepičev se ne odreže ravno in ga je treba kar močno poviti, da stisne. Kje je meja, da ne poškoduješ oko in da je dovolj stika, je pa umetnost, ki loči mojstre od pocarjev. Smile

Objavljeno: Če Avg 27, 2015 12:06 am
Napisal/-a juglans
Glede uspešnosti in izkušenj ti svetujem, da se "primeš" prvega sadnega drevesa in nato na vejice pričneš "štepati" očesa iste ali pa druge sorte. Naslenjo spomlad, ko odženejo in dobiš potrditev pa odganjajoči poganjek odstraniš. (ali pa pustiš, če bi ti ravno odgovarjalo)
Izbiraš kar mesta na koncu vej in se ne oziraš na razpoložljiv prostor v krošnji, saj se šele učiš, na potencialni uspeh pa ne gledaš skozi daljnoročno vrednost.

Enako je s kivijem.

Na misel pa mi je prišla se ena malenkost. Nož.

Kakšnega imaš? S kakšnim tipom rezila?

Klasični cepilni noži (namenski) imajo rezilo brušeno na V ali na "kajlo", telo noža pa je od roba brušenja naprej precej debelo. (recimo)
Drugi tip brušenja rezil pa je na ostro konico, takšni so ponavadi kuhinjski noži. (razlagam po domače, ker ne poznam strokovnih izrazov) Takšen tip rezila ima tudi telo noža razmeroma tanko in ta detajl lahko igra pomembno vlogo pri okuliranju.

Kako? Ko režeš cepič (oko) je ta zelo majhen z zelo tankim lesom ali pa sploh ne. Če ob tem uporabljaš debel nož (beri opis zgoraj) potem to debelo telo rezila odriva tanek les precej grobo navzgor, ali pa vstran. Lahko bi se zgodilo, da bi bilo tudi to usodno za neuspehe, ker bi bilo tkivo preveč poškodovano.

Za bolj plastično predstavo napisanega o rezilih poglej tole (tanko rezilo - C, debelo rezilo - D)

Seveda pa je pogoj zelo oster nož (kot britev), ... pa zelo umirjen in pozoren mojster. Sicer ga nastradajo prsti, in to zelo.
Kupi si brusni kamen granulacije 1000/3000.

Jaz uporabljam sledeč nož, ki mi zelo odgovarja po uporabnosti kot tudi kvaliteti.

Pa pazi na prste.

Objavljeno: Ne Avg 30, 2015 12:09 am
Napisal/-a Oldi
Uporabljam kratek kuhinjski nož, nabrušen nekje med C in D. Na fino ga zbrusim s počasi vrtečim brusnim kamnom na brusilni mašini.
Če sem te prav razumel, je D lahko problem. Zakaj se potem pri cepilnih nožih ne uporablja C

Objavljeno: Sr Sep 02, 2015 4:39 am
Napisal/-a figula
Nisem teme prebrala (preobsežna za trenutno nepotrebo Wink ), zato ste morda že kje govorili o drevesnih sestavljankah.

Tukaj je predstavljena ideja narediti drevo "40 sadežev".
Ali se igrati s kreativnostjo sestavljanja krošenj z različnimi barvami cvetenja .....

http://growyourowngroceries.org/video-the-tree-of-40-fruits-harmless-hybrid-or-frankenstein-fruit/

Odzivi/mnenja ljudi so plus in minus.
(opomba: ne podajam svojega mnenja, samo posredujem informacijo kot zanimivost v vednost ali v uporabo)

Objavljeno: Po Okt 26, 2015 3:18 pm
Napisal/-a Parangalus
Tole je moj prvi uspeli poskus (vsaj tako mi izgleda) cepljenja pomaranče na poncirus trifoliato. Prosil pa bi koga z več izkušnjami, če mi pove ali je to to in bi morala spomladi odgnati ali lahko še vedno gre kaj narobe. Takole izgleda po 2 mescih...

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Objavljeno: Po Okt 26, 2015 6:35 pm
Napisal/-a forest727
Zelo zelo lepo. Smile

Morala bi odgnati, lahko edino še slikaš zgornji del (nad mestom cepljenja)?

Objavljeno: To Okt 27, 2015 5:30 pm
Napisal/-a Parangalus
Evo še zgornji del. Rdeča črta označuje višino cepljenja, cca 15 cm nad tlemi


Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Objavljeno: To Okt 27, 2015 7:44 pm
Napisal/-a forest727
Uf... Dost nizko si jo cepil. Drevo bi, ko odvrže vse listje, močno porezal in pustil do pomladi. Če ne bo pognala pomaranča, bi jo začetek poletja še enkrat cepil.

Objavljeno: Sr Okt 28, 2015 12:57 am
Napisal/-a Parangalus
Zgledoval sem se po ostalih ki sem jih pred leti presvercal z Neretve. Verjetno zato ker zelo radi izrascajo divjaki in jih je treba rezat. Vec ali manj 10-15 cm nad tlemi.
Torej tam kjer se steblo razveja bi pustil teh vej ene 10 cm? Ostalo pa stran?

Objavljeno: Sr Okt 28, 2015 1:10 am
Napisal/-a dafo
Zdravo. Mislim, da ni nobene bojazni, da se ne bi prijelo, ker izgleda zelo dobro. Glede obrezovanja svetujem, da počakaš do februarja oz. marca, če bo takrat oko še zeleno si lahko 100% prepričan v uspešno cepljenje. Do takrat bo rastlina mirovala in z rezjo v tem (jesenskem) času ne boš pridobil praktično nič, kvečjemu tvegaš okužbo rane zaradi mirovanja. Zgodaj spomladi pa kar pogumno kot se stvari streže, poševen rez pod 45° tik nad cepljenim mestom.