Stran 36 od 44

Objavljeno: To Feb 28, 2017 12:58 pm
Napisal/-a juglans
... ja, kot alternativo je omenjal ravno kalcit, ki je cenejši, vendar nekoliko manj učinkovit, a vseeno dober.

(hvala pika)

Razmišljam sledeče. Naš predel je nasplošno poznan po slabše razpoložljivem apnencu v tleh in ga je potrebno občutljivim kulturam (npr. lucerna) dodajati. Morda je tudi v temu razlog, za mehka jajca. Niso bila ravno vsa, se mi pa zdi, da so največ mehkih znesle dve kokoši. Torej, malo okolica, nekaj pa "kri".

Objavljeno: To Feb 28, 2017 1:22 pm
Napisal/-a pika
Je možno ja, da je določena kokoš bolj nagnjena k temu. Pri nas načeloma ni problemov s pomanjkanjem apnenca, tudi mehkih jajčk niso imele nikoli, razen ene, pri kateri je lupina vedno malo mehkejša.

Je pa zanimivo, da imata pritlikavi kokoški, katerim kalcita ne dodajamo, vedno najtrša jajčka.

Objavljeno: To Feb 28, 2017 9:01 pm
Napisal/-a Lad20
juglans je napisal/a:
Lad, vseeno mislim, da bo znaten delež koruze v zimski prehrani zelo koristen ravno za primer mraza, oz. zagotavljanja energije.
Če ni koruze, je ječmen verjetno kar dobro nadomestilo, tudi pozimi, s tem da ima več beljakovin(ki jih kokoš po potrebi pretvori v energijo, če se ne motim?)... Za primerjavo: Koruza naj bi imela 365kcal/100g, ječmen pa 354kcal/100g
"..."
Predvsem me v zimski prehrani skrbi pomanjkanje (mojim predstavam) sprejemljivejših beljakovin, maščob, nekoliko manj pa zelenega materiala.
Jaz sem grah dodal, ker ima veliko beljakovin, čeprav verjamem, da bi šlo tudi brez njega... Pozimi so maščobo dobile, tako da sem jim občasno čez namočeno žito zlil malo konopljinega olja(potekel rok), ali so maščobe dobile od domačih ostankov solate(bučno olje), ali preko občasnih priboljškov kot so laneno seme, bučna semena, ter ostali priboljški, ki se jih trenutno ne spomnem Smile
Zeleni material je meni pomemben, ker tako dobijo vitamine in minerale, pa tudi temno oranžno barvo rumenjaka... Rumenjak barvo dobi zaradi rastlinskih "barvil", raznih maščob....In razlika ko je na voljo trava, ter ko je ni, se zagotovo opazi v barvi rumenjaka...


"..."

Lad, kdaj konkretno si nabavljal grah? V resnici sploh ne vem kdaj se ga žanje. Cena okvirno je ...?
Je bilo seme kaj moljavo? "..."
Seme sem nabavljal enkrat v jeseni... Cena je bila 0,5e/kg(ekološka pridelava).Bilo je v 50kg žakljih, nič moljavo, zelo zadovoljen z njim...

Čili!!! Rokenrol. A so imele kaj solšne oči?? Smile
Nisem opazil solz Smile Česen, čili ter podobne stvari dobijo predvsem zaradi zajedalcev... Čilijeve "vročine" itak naj nebi čutile, saj nimajo receptorjev za pekoč okus...Jo pa čutijo morebitni zajedalci Smile Proti zajedalcem se jim lahko da v gnezda tudi posušeno meto...V kokošnjak obesi narezano sivko, ki jih pomirja, sprosti, da lažje nesejo Smile ...
".."

Objavljeno: To Feb 28, 2017 9:18 pm
Napisal/-a metuljc
ptiči nimajo čutnic za zaznavo capsaicina, torej jih ni nič peklo, ko so jedle čili.

Objavljeno: To Feb 28, 2017 10:12 pm
Napisal/-a juglans
... kljub vsemu nadaljujem. Škoda je edino to, da ne bom mogel postreči z oprijemljivimi podatki.

Na temo koruze je bilo "rečeno" sledeče.

V zimskem času bi bilo potrebno zvečer krmiti celo koruzo, katera živali tekom noči greje.

Obratno je poleti, ko bi jih moral zjutraj in zvečer krmiti s celim ovsom. Ta organizem hladi.

Sledeče si razlagam nekako v stilu ajurvedskih znanj, ko recimo opredeljujejo vse bučevke, kumare ipd kot hladilna živila, recimo ingver pa telo ogreje.

No, vse to bolj kot dopolnitev razprave. V izoblikovanje mnenja.



Grah mi vseeno ne da miru. Je bil ta vir nekdo, ki ga je imel slučajno ali pa ga ima vsako leto?
Če to slučajno poznaš, potem bi bil v drugem primeru vesel kontakta. (če nisem vsiljiv)

Objavljeno: To Feb 28, 2017 10:42 pm
Napisal/-a pika
Lad20 je napisal/a:
Česen, čili ter podobne stvari dobijo predvsem zaradi zajedalcev... Čilijeve "vročine" itak naj nebi čutile, saj nimajo receptorjev za pekoč okus...Jo pa čutijo morebitni zajedalci Smile Proti zajedalcem se jim lahko da v gnezda tudi posušeno meto...V kokošnjak obesi narezano sivko, ki jih pomirja, sprosti, da lažje nesejo Smile


Imam še jaz par vprašanj Smile

Čili in česen v kaki obliki, ker imam obojega dovolj vsako leto, da lahko delim z njimi. Sklepam, da ne redno ampak tu in tam, če je to za notranje zajedalce? Nisem vedela, da nimajo receptorjev za pekoče.

Posušeno meto lahko verjetno vmešam med seno v gnezdu neomejeno. Proti pršicam?

Tole s sivko je šala ali misliš resno? Ker vse omenjeno imam, pa če je učinkovito, je najmanjši problem dodat.

Glede graha pa tudi mene zanima, kje ga dobiš, če ni skrivnost. To pomeni en žakelj 25eur, kot dodatek preostali hrani bi imela po moje enega dovolj za zimo, kar je minimalen strošek, glede na to, kaj dobim v zameno.
Ali ga namočiš, da malo nakali, kot npr. pri pšenici?

Objavljeno: To Feb 28, 2017 10:51 pm
Napisal/-a Lad20
juglans je napisal/a:
... kljub vsemu nadaljujem. Škoda je edino to, da ne bom mogel postreči z oprijemljivimi podatki.

Na temo koruze je bilo "rečeno" sledeče.

V zimskem času bi bilo potrebno zvečer krmiti celo koruzo, katera živali tekom noči greje.

Obratno je poleti, ko bi jih moral zjutraj in zvečer krmiti s celim ovsom. Ta organizem hladi.

Sledeče si razlagam nekako v stilu ajurvedskih znanj, ko recimo opredeljujejo vse bučevke, kumare ipd kot hladilna živila, recimo ingver pa telo ogreje.

No, vse to bolj kot dopolnitev razprave. V izoblikovanje mnenja.



Grah mi vseeno ne da miru. Je bil ta vir nekdo, ki ga je imel slučajno ali pa ga ima vsako leto?
Če to slučajno poznaš, potem bi bil v drugem primeru vesel kontakta. (če nisem vsiljiv)


Nasplošno s koruzo ni nič narobe, ter se strinjam da je vredu za čez zimo, da kokoši ogreje... Vendar glede na to, da so moje preživele, je za alternativo ok tudi ječmen Very Happy Vprašanje je tudi kako je današnja koruza pridelana... Semena so večinoma hibridna(nič narobe), prevlečena z raznimi polimeri, fungicidi, insekticidi+še ostala konvencionalna pridelava... ki je jaz s svojimi evri ne podpiram Smile

Grah sem slučajno našel na bolhi, mislim da so bili samo 2,3 ponudniki... Poklical, ter šel iskat.... Kontakta si žal nisem shranil...Letos bom verjetno spet nabavil preko bolhe, če bo kak ponudnik...

Objavljeno: To Feb 28, 2017 11:27 pm
Napisal/-a Lad20
pika je napisal/a:
Lad20 je napisal/a:
Česen, čili ter podobne stvari dobijo predvsem zaradi zajedalcev... Čilijeve "vročine" itak naj nebi čutile, saj nimajo receptorjev za pekoč okus...Jo pa čutijo morebitni zajedalci Smile Proti zajedalcem se jim lahko da v gnezda tudi posušeno meto...V kokošnjak obesi narezano sivko, ki jih pomirja, sprosti, da lažje nesejo Smile


Imam še jaz par vprašanj Smile

Čili in česen v kaki obliki, ker imam obojega dovolj vsako leto, da lahko delim z njimi. Sklepam, da ne redno ampak tu in tam, če je to za notranje zajedalce? Nisem vedela, da nimajo receptorjev za pekoče.

Posušeno meto lahko verjetno vmešam med seno v gnezdu neomejeno. Proti pršicam?

Tole s sivko je šala ali misliš resno? Ker vse omenjeno imam, pa če je učinkovito, je najmanjši problem dodat.

Glede graha pa tudi mene zanima, kje ga dobiš, če ni skrivnost. To pomeni en žakelj 25eur, kot dodatek preostali hrani bi imela po moje enega dovolj za zimo, kar je minimalen strošek, glede na to, kaj dobim v zameno.
Ali ga namočiš, da malo nakali, kot npr. pri pšenici?


Čili, česen, vseeno v kaki obliki... Če je v prahu, se ga lahko vmeša med zmleto žito...Dam pa tudi koščke česna, olupke od čebule..-vse pojedo...Dam tudi cel čili, ki jih trgam iz rastline, ki je bila čez zimo obešena pod streho. Pojedo vse tudi semena.

Razne začimbnice se lahko uporabljajo pri kokoših v različne namene...
Opis v angleščini: https://goo.gl/wdLenl
Na tej strani omenjajo tudi svežo meto, tako da izgleda da je ok tudi sveža...Piše da meta odganja pršice, ter druge škodljivce, ter pomirja kokoši. Če jo kokoš zaužije, naj ne bi škodovalo, ima hladilni učinek, zato je koristna predvsem poleti... Sivka naj bi imela podobne lastnosti-odganja insekte, ter sprošča kokoši...

Grah sem dobil na bolhi...Žal kontakta nimam... Izgleda da bo letos še težje dobiti grah, če nas bo toliko Laughing Če najdem kak kontakt, bom delil tukaj...

Grah in ostala žita namočim tako, da jih zmešam v vedru, ter zalijem z vodo, tako da voda prekrije žito. Začne se postopek fermentacije. Ker voda prekriva žito, poteka anaerobna fermentacija(brez prisotnosti kisika-podobno kot pri kisanju zelja). Namočim takšno količino, da imam za par dni...Žito jemljem ven z cedilom...

Voda razgradi naravno zaščito semena proti kaljenju(fitinska kislina, razni rastni inhibitorji), kar je tudi ena od prednosti, če namakamo cela žita. Ne vem kako je s tem pri kokoših, vendar za prehrano človeka moramo semena namakati(kuhati..), da razbijemo to zaščito, saj lahko ovirajo absorpcijo hranil... Možno, da je pri kokoših podobno, saj večinoma jedo semena, ki so padla na tla(so bila izpostavljena vremenskim pojavom, ki so oslabili zaščito) ?

Objavljeno: To Feb 28, 2017 11:43 pm
Napisal/-a pika
Tale članek je pa super, hvala!
Ogromno idej za poletne koktejle za moje dame Very Happy

Objavljeno: Sr Apr 19, 2017 2:19 am
Napisal/-a zuf
Lad20, jaz delam isto, včasih je samo namočeno, včasih nakaljeno, včasih pa fermenirano.
Pri meni je mešanica graha, koruze, tritikale, pšenice, ovsa, pšenice - vse v celem zrnju.
Suhega graha ne jejo, namočenega pa.
Pozimi malo več koruze, poleti manj, vedno pa celo.
Je pa vse ekološko.
Lad, če boš rabil kakšen vir za grah in ostalo, sporoči.

Na voljo imajo tudi zeolit in jajčne lupine.
Vsake tolko jim po mokrem žitu posujem diatomejsko zemljo (prehrambene kvalitet).
Super proti zajedalcem in za dodatne minerale.

Skoraj vsak dan imajo 2 uri proste paše, sicer jim pa v izpust prinesem svežo travo.
Včasih so tudi cele dneve zunaj, odvisno kje in kaj delamo.
Na paši najraje brskajo za živalsko bioto.

Sveža voda je pa itak osnova.

Piščeti pa dobijo nakaljeno s paličnim mešalnikom zmleto koruzo, sojo in grah + proso, ovsene kosmiče, lan + svežo zelenje.
Spet vse eko, včasih jejo boljše kot jaz!!!

Evo nadzornika. Very Happy






... in mladina. Tile so zgodnji iz inkubatorja, koklja je pa bila letos malo pozna in zelo komično naravnana, vsedla se je ravno za velikonočne praznike! Very Happy