Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena solata - Lactuca sativa

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Laibacher Eis, originalno sortno ime. Ljubljanska ledenka pač.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

13 Jul 2014
mfranc je napisal/a:
Letos spomladi smo stradali solato po lastni krivdi; če jo ne seješ ali posadiš, je pač ni.

Sedaj je skoraj vsa pobegnila v cvet, in Ledenka in Gentile . Z ženo jo konzumirava, da nama že poganja iz ušes Cool .

Torej, letošnja runda ledenke in gentile ki smo jo ravnokar pojedli je tudi kazala željo, da gre v cvet. Zato smo se malo pomatrali z njo Very Happy .

Trenutno pospešeno rastejo poletne sorte. Zaenkrat so še daleč od cvetenja, vendar se bojim teh napovedanih temperatur 35 °C, plus/minus. Mogoče bo zdržala;
vseskozi je pod senčilno mrežo, mislim da 50%.

Vsakoletni problem, ki se "klimatsko" zaostruje ... Cool

Ostalo mi je še pol grede (2.0 m x 1,2 m), kjer bi posadil še solato. Odločam se med Canasto in kakšno romansko; zeleno ali rdečo. Slednje še nisem sadil,
pa prosim kakšnega ki jo že goji, če lahko napiše glavno razliko do kanaste? Hvala lepa Wink .

Jutri posejem na majhno gredico tudi tržaški solatnik, solata za prvo pomoč Razz ._________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mfranc, jaz sejem tržaški solatnik zgodaj spomladi. Tako je na voljo vse leto. Ko ne gre v promet in je prevelik, ga porežem in uporabim kot zastirko, on pa ponovno požene lepo zelenje.

Pridelovanje zelene solate čez poletje mi ne gre najbolje. No, letos sem se odločila in sadila Canasto v več etapah. Tako imamo trenutno eno, ki je že odrasla in se spogleduje z dvigovanjem proti nebu in mlajšo generacijo, ki bi bila že godna za obtrgavanje. Posebno ta me zanima, kako se bo obnašala...

Pred leti sem imela enkrat romansko, pa mi ni bila posebno všeč. Mislim, da je imela bolj trde liste. ne spomni se pa več prav natančno._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

mfranc je napisal/a:

Ostalo mi je še pol grede (2.0 m x 1,2 m), kjer bi posadil še solato. Odločam se med Canasto in kakšno romansko; zeleno ali rdečo. Slednje še nisem sadil,
pa prosim kakšnega ki jo že goji, če lahko napiše glavno razliko do kanaste?

Canasta je vsekakor najbolj vsestranska, imamo pa tudi zeleno in rdečo romansko. Vsega skupaj sicer bolj malo. Glavna razlika glede pridelave se mi vidi v tem, da gre romanska prej v cvet, lahko že ko še ni godna za uporabo. Na drugi strani pa naredi lepe ozke pokončne glavice, listi so hrustljavi, tudi kocen, če gre v cvet, je uporaben.
Torej, če imaš pogoje, bi priporočal Canasto IN Romansko, ne ALI. Vem pa da si na tesnem s prostorom. Glede tega je romanska manj zahtevna, ker ima bolj pokončno rast.
Sem ti naredil še večjo dilemo, kaj?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mfranc, v tolažbo jn ukrepanje, če noš upošteval Bicikol IN, canasto lahko sadiš relativno blizu če jo potem redno obtrguješ in ji ne dovoliš uiti v razrast.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Bicikel, ali ni za Romansko solato že prevroče? Pri meni odlično dela spomladi, nato pa v vročini vsa zacveti.
mfranc

Bicikel je napisal/a:
Canasta je vsekakor najbolj vsestranska, imamo pa tudi zeleno in rdečo romansko. Vsega skupaj sicer bolj malo. Glavna razlika glede pridelave se mi vidi v tem, da gre romanska prej v cvet ... Confused , lahko že ko še ni godna za uporabo. Na drugi strani pa naredi lepe ozke pokončne glavice, listi so hrustljavi, tudi kocen, če gre v cvet, je uporaben.
Torej, če imaš pogoje, bi priporočal Canasto IN Romansko, ne ALI. Vem pa da si na tesnem s prostorom. Glede tega je romanska manj zahtevna, ker ima bolj pokončno rast.
Sem ti naredil še večjo dilemo, kaj?

Hvala vsem za odgovore, sploh tebi za konkreten odgovor. Ja, tudi sam sem razmišljal o varianti IN Wink .

Mimogrede, po sliki mi je solata Corsika podobna kitajskemu zelju, verjetno pa nima zeljnat okus?

- sem se pa prvo informiral o stanju, trenutni ponudbi sadik. V Kaliji mi je prijazna gospa povedala, da trenutno nimajo romanske solate, canasta pa je baje bolj revna.
Zato sem skočil v Vito na Ižanki; vzel sem tri platojčke canaste, romansko solato pa ne poznajo. Za en platojček bo še prostora, ampak res bo solata posajena zelo na gosto.
Romansko bom iskal še jutri (ali četrtek), rad bi izkoristil teh nekaj deževnih dni ...

Upam, da dobimo vodo v pravem agregatnem stanju Wink ._________________mfranc
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Danilo je napisal/a:
Bicikel, ali ni za Romansko solato že prevroče? Pri meni odlično dela spomladi, nato pa v vročini vsa zacveti.

Ja mogoče res. Sicer, če bo sedaj sejal zna biti že hladneje ali pa tudi ne. No, saj sem pripomnil, da gre romanska raje v cvet kot canasta.
Je pa mFranc en tak mag, ki mu zna uspeti tisto kar nam ponavadi ne Wink Rolling Eyes Embarassed
mfranc

Evo, danes sem še poskušal dobiri sadike romanske solate v Kaliji. Zvedel sem, da jih res ne prodajajo, seveda pa imajo semena. Na splošno pa so imeli zelo skromno izbiro sadik, samo ostanke, izbirke, včeraj so kupci čisto izropali sadike. Izgleda, da iz istega razloga kot jaz - izkoristiti napovedane padavine za flancanje ... Rolling Eyes

Bil sem prezgoden, da bi v Kaliji dočakal novo pošiljko solatnih sadik, zato sem vzel plato radiča Lusia, sem ga že sadil in bil zadovoljen z njim.

Romanskih solat pa verjetno ne bom več iskal; če, bi bil za probo zadovoljen samo s sadiko ali dvema. Probat ni greh Very Happy_________________mfranc
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Že najmanj tretjo rundo svojih sadik romanske ima GG Nm. Tokrat so vremenu primerne = lepe. Meni daleč najboljša solata...
Odgovori