Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Tole je ostalo od prejšnji dan zrelih jagod. Kaj bi bilo lahko drugega razen mravelj, ne vem. Te sem videl povsod po grmovju. Če bi se z borovnicami gostili priči, bi verjetno jagode odtrgali, ne pa "pocuzali" samo vsebino. Mogoče se motim?

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas je bil takega napada delezen (roza) ribez. Storilke - cebele. Cudno.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ose. Letos so vsaj pri nas zelo agresivne in čjo požret prav vse kar je okroglega.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Na ose sem se spomnil tudi jaz. Vendar samo kot na možnega storica (zaradi njih sem zmetal ven trte Cool ); izgleda, da na splošno borovničarji nimamo teh težav ..... Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Na temo prekmurskega običaja "vzameš ameriško borovnico in jo direkt posadiš"...

... Danes smo šli par vasi stran po seme inkarnatke in po poti v Tišini srečali mlad nasad. Grmi pod 50 cm, po moje max 2 leti stari. Sajeni na gosto, kot da bi maline - tudi pod 50 cm. Kvadrat na oko nekje 25 x 25 rastlin, vse zatravljeno tako med vrstami kot v vrstah, torej v bistvu travnik z ameriškimi borovnicami. Tole si moram prav zapomniti za kontrolo naslednje leto.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Po začetnem navdušenju ugotoviš, da nasad zahteva delo in nego.Ker borovnica ni borec proti plevelom,je tak nasad v nekaj letih obsojen na propad.Potem pa meni nosijo vzorce,zakaj nasad propada!!!_________________Narava vse povrne!
tgmtgm

Odgovor Napisal/-a tgmtgm »

Tudi meni nekdo "napada" borovnice. Sumim na ose ali čebele.

http://shrani.si/f/c/11C/2wVLzocH/img1066.jpg
http://shrani.si/f/1M/Zo/3UOfhUD2/img1059.jpg

Nazadnje urejal/a tgmtgm 31 Jul 2017 10:08; skupaj popravljeno 2 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Čebele zagotovo ne !
Ose so bolj verjetna opcija, še bolj ptiči, prevsem kosi.
tgmtgm

Odgovor Napisal/-a tgmtgm »

Ptiči odnašaja celotne borovnice. Tu pa borovnice ostanejo na steblu, so samo malo obgrizene. Lahko bi bile mravlje, mogoče tudi sršeni?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Cele borovnice odnašajo kosi,škorci,srake,šoje ....Črnoglavka pa samo rani
sadež,ki se zasuši ali pa zgnije.Je pa zelo neopazna,ker ne leti ampak se spreletava z grma na grm.En par lahko načne kar lepo število jagod.
Rešitev je res tesna mreža,brez luknjic večjih kot 1 cm.Seveda pa take sadeže
potem napadajo mravlje,ose itd._________________Narava vse povrne!
Odgovori