Stran 36 od 84

Objavljeno: Če Okt 06, 2016 10:54 am
Napisal/-a brbr
Včeraj sem pobrala še dobre pol kg stročjega fižola (visok Barjanec in Anellino Giallo). Oba imata še kar nekaj majcenih strokov in tu pa tam kakšen cvet. Ker pri nas ni bilo slane, da bi jih stisnila, upam, da jih bom lahko pobrala še kasneje za dodatek kakšni zelenjavni župici. Bom pa morala počasi pobrati suhe stroke, saj so nekatere visoke sorte že povsem dozorele. Nekatere so pa še lepo zelene in stroki še niso v celoti dozoreli._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Okt 10, 2016 7:55 pm
Napisal/-a Plamenka
Brbr, kako ti je všeč Barjanec oz. Barianec, kot sem videla v Kalii. To naj bi bila nova sorta, a ti ga že imaš. Wink

Objavljeno: Po Okt 10, 2016 8:39 pm
Napisal/-a lpmami
Pri meni sicer ni bilo slane, a nočni hlad je malo osmodil listje nizkega fižola, sajenega okrog Velikega šmarna. Tako sem v soboto obrala vse stroke na dveh gredah, tudi vse male "špičke". Krepko sem se ga najedla, nato pa še zamrznila nekaj vrečk.
Letos se mi je tole poletno sajenje nizkega fižola res izplačalo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Po Okt 10, 2016 9:13 pm
Napisal/-a brbr
Plamenka, spomladi sem kupila vrečko Barianca. Zelo dober fižol. z dolgimi, širokimi, ploščatimi, rumenimi stroki tipa maslenca, ki pa se relativno hitro polnijo, zato ga je potrebno sproti pobirati. Rodil je v dveh etapah, prvo zgodaj poleti in še jeseni (še zdaj nastavlja cvetke in ima majhne strokce). V poletni vročini pa ne nastavlja strokov. Zraste visoko. Tako ga obiram z lestvijo._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Dec 18, 2016 8:36 pm
Napisal/-a ciklama
Zelo fajn fižol, meni ga je uspelo pridelati za seme.

Objavljeno: So Jan 14, 2017 6:04 pm
Napisal/-a Venusta
Morda kdo ve, kako se imenuje ta fižol?
Dobila sem ga od prijateljice. Vem to, da je visok. V naših krajih mu pravijo Šurkovec Smile
Canadian wonder sem dodala samo za primerjavo velikosti zrna.






[img[/img]

Objavljeno: So Jan 14, 2017 6:08 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz bi rekel, da je tole laški ( turški ) fižol. Podobnega - vijoličnega, kot na zgorni sliki, sem tudi jaz lansko leto nekaj pridelal.

Objavljeno: So Jan 14, 2017 6:32 pm
Napisal/-a metuljc
Turški fižol, ki ima pri nas veliko lokalnih imen. Tema o njem je tukaj.

Objavljeno: So Jan 14, 2017 6:36 pm
Napisal/-a Venusta
Pa res! Malo sem brskala po forumu, pa očitno še premalo. Smile
Najlepša hvala za informacije.

Objavljeno: So Jan 14, 2017 7:48 pm
Napisal/-a brbr
Vijolično - črnemu rečejo v Prekmurju Kebri. odličen je v solati: samo soljen, prelit z bučnim oljem in prekrit z obilo kolobarji čebule. Uh, se mi cedijo sline._________________naredimo svet lepši