Stran 36 od 95
Objavljeno: So Feb 04, 2017 2:18 pm
Napisal/-a muha
Ana: kar veselo v zemljo z njo. Moje so v loncih že od srede januarja, bolj na hladnem sicer in še ne poganjajo. Če bo "znorela", boš pač poganjke po potrebi krajšala. Važno je, da bo v tem času naredila čimveč korenin in po presaditvi takoj rasla naprej.
Ne bo na odmet, če boš lonček znotraj oblekla v staro sprano bombažno krpo, ker potem lahko presadiš s krpo vred na stalno mesto in tako očuvaš vse korenine in koreninice.Nazadnje urejal/a muha 04 Feb 2017 13:23; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: So Feb 04, 2017 2:18 pm
Napisal/-a Peter
Letos imamo kar mrzlo tudi na obali. Sumim, da 3 leta stara čajota ne bo preživela. Temperature so bile več noči pod ničlo, tudi -7°C. Zato sem si pripravil dve čajoti, ki sem ju v začetku januarja, postavil na zemljo. Posode so 10L. Ravnokar sem tudi porezal vršičke.
Tudi rezervnim od rezervnih sem porezal vršičke.
Objavljeno: So Feb 04, 2017 4:23 pm
Napisal/-a muha
Lani sem jih položila na zemljo tako kot Peter - glej gornje fotografije. Zrasli so že skoraj meter dolgi poganjki, o koreninah pa niti sledu.
Letos sem jih postavila malo bolj "na nos" ,
Danes sem jih, v strahu, da morda pa to le ni bilo prav, hotela poravnati, saj še nobena ni kazala niti najmanjšega vršička. Primem prvo, dvignem in ... jo izpulim z lepim šopom koreninic . Tudi stebelce se je že nakazovalo. Upam, da nisem naredila prevelike škode, saj sem jo takoj spet postavila v prvotno lego in zalila. Preostali dve sem raje pustila pri miru.
Objavljeno: Sr Feb 08, 2017 3:23 pm
Napisal/-a Ivčk
Muha, levo je bela čajota? Z bodicami ali brez? Leta nazaj sem tudi sama imela bele, ki so mi bile bolj všeč od zelenih, ker imajo bodice zelo na gosto in zato dejansko bodejo manj kot zelene, ki imajo malo bodic (a so te kot igle,ki zlahka prebodejo kožo).
Letos bom prvič po nekaj letih pavze spet gojila čajote, saj sem v dar dobila tri lepe plodove. le en od njih že odganja, vendar bom z vlončenjem še malo počakala (lonci so namreč zametani nekje globoko v drvarnici, kamor smo dali vso vsebino bivše garaže, ki smo jo spremenili v otroško sobo...)_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Sr Feb 08, 2017 3:28 pm
Napisal/-a muha
ivčk, ja, je bela čajota in to brez bodic. Dobila sem jo čisto po sreči od enega naših forumašev .
Objavljeno: Če Feb 09, 2017 11:58 am
Napisal/-a Kravzlj
To se pravi je že čas da se jih posadi?
Zakaj se reže vršičke? da se bolj prime?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Če Feb 09, 2017 1:14 pm
Napisal/-a muha
kravzlj: eni prisegajo na sajenje januarja, drugi tja do marca. Meni se je lani januarsko bolje obneslo.
Poganjke pa režeš le zato, da jih krotiš do takrat, ko gredo na prosto. Če niso predolgi, jih ni treba rezat. Če bi imela še kakšen plod v rezervi, bi ga posadila šele proti koncu marca, a tokrat po sistemu, kot je na moji gornji fotografiji. Dozdeva se mi, da tak položaj pri sajenju najprej spodbudi rast korenin, šele nato rast poganjka. Če imaš dovolj plodov, probaj obe varianti: ležeče in poševno oz. pokončno.
Objavljeno: Pe Feb 10, 2017 12:23 pm
Napisal/-a Ivčk
Oooo, super, le glej, da ti uspe, tudi meso je namreč kremasto belo in se lepo kombinira z zelenkastim zato je res super, če imaš obe._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Če Mar 30, 2017 11:46 am
Napisal/-a pajo
Če bi še kdo rabill čajoto brez bodic je ne voljo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Če Mar 30, 2017 12:36 pm
Napisal/-a NadaP
Zelo rada bi dobila nebodečo čajoto, ker je lažje z njo rokovati in jo pripravljati.
Upam, da se najde kdo, ki jo ima in mi jo lahko odstopi.
Lep dan, NadaP_________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!