Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes mi je končno uspelo posaditi beli čebulček. Pred sajenjem sem ga namočil v kamilični čaj, kateremu sem primešal nekaj Algoplasmina.
Tretiranje s pripravkom iz alg se je v tej sezoni izkazalo kot zelo učinkovito ( ali pa jebila le sreča Razz ).
Skratka, letošnje čebule so bile res lepe, zdrave, debele in z izjemno močnimi koreninami.

Nekaj malega ( okoli 50 čebulčkov ) sadilnega materiala mi je še ostalo, če koga zanima. Lahko primesem na novembersko srečanje, če ni takrat že prepozno ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lani sem posadila tri lepe čebule za pridelavo semena. Lepo so obrodile in se posušile. Ker niso bile v napoto, sem jih pustila na gredi. Sem si mislila, kar naj tu počasi razpadejo, kaj jih bom jaz prenašala na kompost in potem ponovno na gredo. A glej ga zlomka - v jeseni so začele iz zemlje na novo odganjati in trenutno izgledajo takole.
Torej izgleda, da je čebula trajnica (?), ali vsaj ne samo dvoletnica. Shocked Me prav zanima, kaj se bo izcimilo...

Ali kdo kaj ve o tem?

_________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr navadna čebula ni ne trajnica ne dvoletnica. ker zima ni mrzla ni popolnoma zmrznila in zgnila (razlika med semensko čebulico in "odraslo" čebulo). tako je jedro čebule pri koreninah imelo dovolj hranil in je pognalo nove liste kateri kasneje oblikujejo manjša bela stebla z listi v šopu. ta pri nas uporabljamo kot mlado čebulo z listi vred (surovo ali liste zrezane na cca 2cm malo prepražene na olivcu in gor jajce-priporočam). vso čebulo katera je že mehka in "raste" v shrambi tako porinem do pola v zemljo kadarkoli in me razveseljuje zgodaj na pomlad ali kasneje. cvetove ne bo naredila. pravzaprav cvetenje nisem mogla ugotoviti, ker smo je prej pojedli. lpvoda

PS: tvojo sliko sem gledala ležeče v levo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 30 Jan 2018 11:09; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Voda in vsi ostali, se opravičujem zaradi ležeče fotografije (sem iskala način, kako naj jo obrnem, a nisem našla Embarassed ).
No, jaz sem bila prepričana, da čebula, ko enkrat naredi cvet, zaključi svoje življenje in propade..._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

tvoja ugotovitev je zanimiva. očitno če je pri muhi nekaj čebulnega ostanka plodu se zgodi nova rast. če rastlina ne moti jo pusti, mogoče odkriješ kaj novega. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Voda in vsi ostali, se opravičujem zaradi ležeče fotografije (sem iskala način, kako naj jo obrnem, a nisem našla Embarassed ).

Na Shrani.si imaš tudi opcijo obračanja fotografije, preden jo shraniš.
brbr

Ehm saj sem gledala, pa nisem našla. Bom drugič bolj pozorna. Hvala._________________naredimo svet lepši
brbr

Ali ste že sejali seme za vzgojo čebulčka? Eh, sem zdajle ppgledala malo v lansko pogovarjanje in ugotovila, da je še prekmalu. Torej počakam do konca maja, a ne?_________________naredimo svet lepši
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Ali že pobirate čebulo? Moja še ni zrela, sem pa našla dve ali tri gnile. Glede na vreme, kar ne vem kaj naj....
Lani se je lepo polegla in posušila. In letos nič ne kaže na to.
brbr

Moja je že precej poležana. Te bom pobrala skupaj s česnom drug teden. Ostale bom še pustila._________________naredimo svet lepši
Odgovori