Objavljeno: Ne Jun 19, 2022 8:25 pm
Naša pomladna proizvodnja bo kot kaže okoli 8-10 kg luščenega.
To je dovolj, da se v hladnem delu leta vsak teden grah nekam doda, ni pa toliko, da bi vsak teden nastopal kot samostojna jed (juha recimo). Vendar nisem prepričan, da želim luščiti toliko graha, kot bi ga bilo potrebno za to drugo.
Sorta je bila American wonder, sejano prav sredi marca in potem še en teden kasneje, pobrano v prvem in drugem tednu junija. Bilo je nekje 35 dolžinskih metrov. Ni velik pridelek, je pa OK glede na vloženi čas in posledično preraščenost s konkurenco
Naslednje leto bi želel preizkusiti Maestro, če bom dobro načrtoval prostor in če se mi bo dalo postavljati oporo, sicer pa ponovimo.
Mogoče ena posebnost lokacije je v tem, da je bilo prejšnjo sezono zaorano čuda suhega kurjega gnoja, kar je močno spremenilo prej precej lončarsko sestavo zemlje.
AB, kar se tiče poletja, našel sem en članek, ki je zanimiv zato, ker
- je iz 1977 (po moje je fajn, da se čim bolj oddaljimo od današnjega časa, da bi našli stvari, ki niso samo stvar trenutne mode)
- pravi, da grah načeloma mirno uspeva in rodi tudi skozi poletje, če le ima dovolj vode; da je torej enostavno zelo žejen, ne pa da bi ga mučila recimo osončenost ali temperatura sama po sebi (članek govori o zvezni državi New Mexico, ki je res močno nad našim stanjem glede vročine).
https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/how-to-grow-peas-zmaz77mjzbon/
Sicer se mi nekaj sanja na pol glave, da nad 30 C (tam nekje) pri mnogih rastlinah ne teče več fotosinteza (ali je okrnjena), česa pa z vodo ne moremo rešiti in je lahko problem, razen če smo rastlina s fotosinteznim procesom C4 ... Gotovo to temo pozna Metuljc bolj natančno.
Berem tudi, da je dobra za poletje sorta Wando ki se po hitrem pregledu dobi tudi pri nas. Vendar ima baje strok okrogel vrh namesto zašiljenega in ga je težje odpreti pri luščenju.
Načeloma nameravam avgusta znova poskusiti z grahom (dotlej bom že malo pozabil na izkušnjo luščenja , da bi morda uspeli pobrati pridelek v oktobru - če bo uspela setev v še vedno poletnih razmerah in če poskusa ne prekine zgodnje-oktobrska nula, ki se občasno zgodi.
To spodaj sta dve kili, zdaj gresta na blanširanje in v skrinjo.
To je dovolj, da se v hladnem delu leta vsak teden grah nekam doda, ni pa toliko, da bi vsak teden nastopal kot samostojna jed (juha recimo). Vendar nisem prepričan, da želim luščiti toliko graha, kot bi ga bilo potrebno za to drugo.
Sorta je bila American wonder, sejano prav sredi marca in potem še en teden kasneje, pobrano v prvem in drugem tednu junija. Bilo je nekje 35 dolžinskih metrov. Ni velik pridelek, je pa OK glede na vloženi čas in posledično preraščenost s konkurenco
Naslednje leto bi želel preizkusiti Maestro, če bom dobro načrtoval prostor in če se mi bo dalo postavljati oporo, sicer pa ponovimo.
Mogoče ena posebnost lokacije je v tem, da je bilo prejšnjo sezono zaorano čuda suhega kurjega gnoja, kar je močno spremenilo prej precej lončarsko sestavo zemlje.
AB, kar se tiče poletja, našel sem en članek, ki je zanimiv zato, ker
- je iz 1977 (po moje je fajn, da se čim bolj oddaljimo od današnjega časa, da bi našli stvari, ki niso samo stvar trenutne mode)
- pravi, da grah načeloma mirno uspeva in rodi tudi skozi poletje, če le ima dovolj vode; da je torej enostavno zelo žejen, ne pa da bi ga mučila recimo osončenost ali temperatura sama po sebi (članek govori o zvezni državi New Mexico, ki je res močno nad našim stanjem glede vročine).
https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/how-to-grow-peas-zmaz77mjzbon/
Sicer se mi nekaj sanja na pol glave, da nad 30 C (tam nekje) pri mnogih rastlinah ne teče več fotosinteza (ali je okrnjena), česa pa z vodo ne moremo rešiti in je lahko problem, razen če smo rastlina s fotosinteznim procesom C4 ... Gotovo to temo pozna Metuljc bolj natančno.
Berem tudi, da je dobra za poletje sorta Wando ki se po hitrem pregledu dobi tudi pri nas. Vendar ima baje strok okrogel vrh namesto zašiljenega in ga je težje odpreti pri luščenju.
Načeloma nameravam avgusta znova poskusiti z grahom (dotlej bom že malo pozabil na izkušnjo luščenja , da bi morda uspeli pobrati pridelek v oktobru - če bo uspela setev v še vedno poletnih razmerah in če poskusa ne prekine zgodnje-oktobrska nula, ki se občasno zgodi.
To spodaj sta dve kili, zdaj gresta na blanširanje in v skrinjo.