Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cepljenje sadnih dreves
-
Zdravo. Na vsak način nima smisla, da bi podlago obrezoval zdaj, v jesenskem času, ker bo drevo tako ali tako do pomladi v mirovanju, rana pa bo nekaj mesecev izpostavljena mrazu in se ne bo celila. Sem zasledil tudi navodilo, da se pusti štrcelj za privezovanje poganjka, ki odžene iz očesa, ampak iz prakse se mi to ne zdi potrebno, razen če so tam kjer raste kakšne posebne okoliščine, ki bi lahko tak poganjek odlomile sicer pa škode ne bi bilo tudi, če štrcelj pustiš. Pri meni, pri vlončenih sadikah te bojazni ni, gre pa v vsakem primeru ta štrcelj kasneje stran tik nad mestom cepljenja. Poganjek pa se sam od sebe sčasoma usmeri navzgor. Oko bo v marcu že kazalo, če je živo in takrat gre lahko ostalo stran, ker bo dobrodošlo, da oko dobi vso razpoložljivo energijo za rast. Če oko marca ne bo več zeleno pa pusti tudi krošnjo, ker bo drevesu prišla prav, da si opomore do naslednjega cepljenja. Če je oko spomladi zeleno včasih sploh ne požene dokler ne odrežemo preostanka rastline.
-
Zdravo. Ni potrebe po tem, ker v kolikor nameravaš oblikovat naprej krošnjo, ti ne bo prišel prav, tudi če se drugi cepič prime. Lepše boš oblikoval krošnjo iz poganjka, ki bo izrastel iz očesa. Razen, če nameravaš cepit še kakšno drugo vrsto citrusa, potem se lahko greš tudi to, ampak potem po mojem mnenju še vedno bolje pustiti več debla Poncirusa nad prvim cepljenim očesom in cepiti še enkrat na okulacijo in boš imel do jeseni že dve solidni ogrodni veji vsako svoje vrste.
-
Hvala za vse napotke.
VINKOZ:
Na strani 16 sem prebral o zakonitostih pri cepljenju agrumov, bi lahko povedal kaj vec o tem? Vem da se pri ploscicni ocesa z vej ki niso okrogle slabo primejo, da ne sme zraven bit prevec lesa, da ocesa s trnom tudi niso najboljsa. Se kaksna finta?
Mimogrede, danes sem iz dveh plodov poncirusa nabral pecke, ce kdo rabi, jih lahko nekaj dobi.
VINKOZ:
Na strani 16 sem prebral o zakonitostih pri cepljenju agrumov, bi lahko povedal kaj vec o tem? Vem da se pri ploscicni ocesa z vej ki niso okrogle slabo primejo, da ne sme zraven bit prevec lesa, da ocesa s trnom tudi niso najboljsa. Se kaksna finta?
Mimogrede, danes sem iz dveh plodov poncirusa nabral pecke, ce kdo rabi, jih lahko nekaj dobi.
Parangalus je napisal/a: |
Hvala za vse napotke. VINKOZ: Na strani 16 sem prebral o zakonitostih pri cepljenju agrumov, bi lahko povedal kaj vec o tem? Vem da se pri ploscicni ocesa z vej ki niso okrogle slabo primejo, da ne sme zraven bit prevec lesa, da ocesa s trnom tudi niso najboljsa. Se kaksna finta? Mimogrede, danes sem iz dveh plodov poncirusa nabral pecke, ce kdo rabi, jih lahko nekaj dobi. |
Seveda so za vsako cepljenje zakonitosti. Lepo, da si prebral moj prispevek in da tudi upoštevaš te zakonitosti.
Ne pa ponovi moji napaki, katere sem jaz naredil letos.Cepljene mandarine sem odvil po caa.18 dneh, na malo kasneje cepljene pomarančevce pa sem pozabil. V kolikor ne odstraniš parafilma , kljub uspešnemu kalusiranju postane brst črn in gre v večna lovišča,ker ne "DIHA".Odvil sem po dobrem mesecu dni.Teh dveh mi je resnično žal, saj matično drevo raste zunaj poleg mandarinovca že 30 let. Oboje je cepljeno na? pri tleh sta obe podlagi debeli caa.10 cm.
lp.
-
Lepo drevo.
Te agrumi so muhasti ja. Predlani sem cepil 10 poncirusov pa 0, ker so bili v loncih s premalo vode, mene pa ni bilo. Ko sem letos delal novi vrt je poleg petih limon, treh mandarin, ene klementine in ene pomarance svoje stalno mesto dobil tudi eden od tistih poncirusov, ki bo prej ali slej postal pomaranca. Kolega ima namrec eno zelo staro pomaranco ki dela noro dobre, pol kilske plodove, pa sem si jo zazelel. No, upam da je tokrat uspelo. Odvil pa sem po 6 tednih. Cepil sem na 4 mestih, 3 so se posusili dokaj hitro, eden pa je ostal.
Je pa res najbolje direkt z drevesa odrezat ocesa. Tezko je namrec najt enoletno vejo ki je ze okrogla pri drevesu, ki ima veliko plodov, pa da bi jo lahko kar odrezal.
Ima kdo dobre rezultate s cepljenjem agrumov junija?
Te agrumi so muhasti ja. Predlani sem cepil 10 poncirusov pa 0, ker so bili v loncih s premalo vode, mene pa ni bilo. Ko sem letos delal novi vrt je poleg petih limon, treh mandarin, ene klementine in ene pomarance svoje stalno mesto dobil tudi eden od tistih poncirusov, ki bo prej ali slej postal pomaranca. Kolega ima namrec eno zelo staro pomaranco ki dela noro dobre, pol kilske plodove, pa sem si jo zazelel. No, upam da je tokrat uspelo. Odvil pa sem po 6 tednih. Cepil sem na 4 mestih, 3 so se posusili dokaj hitro, eden pa je ostal.
Je pa res najbolje direkt z drevesa odrezat ocesa. Tezko je namrec najt enoletno vejo ki je ze okrogla pri drevesu, ki ima veliko plodov, pa da bi jo lahko kar odrezal.
Ima kdo dobre rezultate s cepljenjem agrumov junija?
Jaz sem nekaj cepil, letos poleti. Kar tako, za štos.
Podlaga so bili sejanci limone, nanjih pa sem cepil limono in mandarino. 4 očesa, 4 uspehi. Ploščična okulacija.
Sicer nisem bil tako "priden" kot ti, da bi predhodno prebiral zapise, sem pa kljub vsemu izbral očesa iz okroglih vejic. Iz matične rastline sem rezal le očesa, ker mi je bilo škoda poganjkov. Kolikor se spomnim je bilo nekaj cepičev - oči - resnično z zelo malo lesa, morda le nekaj vlaken, če se lahko tako izrazim, zagotovo pa je bil eden kar konkreten, torej z lesom.
Nisem pa utrefil dejstva s trni. (kiks)
Razvijal sem dokaj hitro zaradi firbca. (sreča torej)
Sledi še druga faza cepljenja, in to je prezimitev v notranjem prostoru ter nato spomladi odganjanje iz očes. Bomo videli kakšen bo končni uspeh.
Podlaga so bili sejanci limone, nanjih pa sem cepil limono in mandarino. 4 očesa, 4 uspehi. Ploščična okulacija.
Sicer nisem bil tako "priden" kot ti, da bi predhodno prebiral zapise, sem pa kljub vsemu izbral očesa iz okroglih vejic. Iz matične rastline sem rezal le očesa, ker mi je bilo škoda poganjkov. Kolikor se spomnim je bilo nekaj cepičev - oči - resnično z zelo malo lesa, morda le nekaj vlaken, če se lahko tako izrazim, zagotovo pa je bil eden kar konkreten, torej z lesom.
Nisem pa utrefil dejstva s trni. (kiks)
Razvijal sem dokaj hitro zaradi firbca. (sreča torej)
Sledi še druga faza cepljenja, in to je prezimitev v notranjem prostoru ter nato spomladi odganjanje iz očes. Bomo videli kakšen bo končni uspeh.
-