Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Imam problem z jablano. Zadnja 3 leta so se začeli po njej pasti lišaji, veje se počasi sušijo, zadnje leto tudi ni obrodila(zanimivo pa, da ozelenele veje zgledajo popolnoma ok, če ne štejem lišajev).
Se komu sanja, kaj bi to lahko bilo?
Pustiti in upati na najbolje? (dvomim)
Marca odžagati na mestu ceplenja in nacepiti gor isto/drugo sorto?
Fliknt vse skupaj ven in zraven posaditi novo drevo?
http://shrani.si/f/30/jn/3SZaPdrz/1/dsc0606.jpg (Že odžagan posušen vrh)
http://shrani.si/f/1a/IO/1MgDqnX1/dsc0609x.jpg (Nove suhe veje)
Vsa okoliška drevesa so brez težav.
Se komu sanja, kaj bi to lahko bilo?
Pustiti in upati na najbolje? (dvomim)
Marca odžagati na mestu ceplenja in nacepiti gor isto/drugo sorto?
Fliknt vse skupaj ven in zraven posaditi novo drevo?
http://shrani.si/f/30/jn/3SZaPdrz/1/dsc0606.jpg (Že odžagan posušen vrh)
http://shrani.si/f/1a/IO/1MgDqnX1/dsc0609x.jpg (Nove suhe veje)
Vsa okoliška drevesa so brez težav.
krnekdo:
Jaz bi se v tem primeru lotil močne rezi.
Jasno, najprej poreži posušene veje, ampak to zelo v živo.
Predlagal bi, da vse veje odrežeš kakšen meter stran od debla.
Na ta način boš krošnjo zelo pomladil in bo bolj vitalna. Če se pa to čez kakšno leto ali dve ne bi izkazalo učinkovito, je pa s celim drevesom
nekaj narobe v osnovi, takrat bi ga pa raje zamenjal z novim.
Jaz bi se v tem primeru lotil močne rezi.
Jasno, najprej poreži posušene veje, ampak to zelo v živo.
Predlagal bi, da vse veje odrežeš kakšen meter stran od debla.
Na ta način boš krošnjo zelo pomladil in bo bolj vitalna. Če se pa to čez kakšno leto ali dve ne bi izkazalo učinkovito, je pa s celim drevesom
nekaj narobe v osnovi, takrat bi ga pa raje zamenjal z novim.
Meni pa ta jablana zgleda totalno fuč. Nekaj jo je do konca zahodilo in praktično nima več prirasta. Saj, če pogledaš drevo kot celoto, imaš le deblo in nekaj konkretnejših vej. Ni pa tankih vejic, torej mlade rasti.
Po mojem mnenju mora biti nekaj zelo narobe in dvomim, da bi s pomladitveno rezjo uspel kaj prebuditi.
Pa tudi sicer je v praksi pogosto tako, da močno prizadete primerke zelo težko spraviš v takšno kondicijo, da je potem rastlina dolgoročno vitalna in rodna.
Jaz bi zadevo požagal, poleg pa posadil nekaj iz drugega rodu. (hruška, češnja, ...)
Seveda pa, če te je volja se lahko igraš in opazuješ razpletanje.
Po mojem mnenju mora biti nekaj zelo narobe in dvomim, da bi s pomladitveno rezjo uspel kaj prebuditi.
Pa tudi sicer je v praksi pogosto tako, da močno prizadete primerke zelo težko spraviš v takšno kondicijo, da je potem rastlina dolgoročno vitalna in rodna.
Jaz bi zadevo požagal, poleg pa posadil nekaj iz drugega rodu. (hruška, češnja, ...)
Seveda pa, če te je volja se lahko igraš in opazuješ razpletanje.
Priporocam drevo ven in novo sadiko. Pa dodati v jamo svezo zemljo. Pri nas smo se tri leta z drevescem skorosa trudili. Spomladi je lepo odgnal, tudi nekaj cvetov je bilo, potem pa odpadanje listov, nekaj suhih vej, plodov seveda nic. In tako tri leta. Potem pa je bilo nasega potrpljenja konec. Zanimivo je, kaj smo ugotovili, ko smo skopali drevo. Verjetno voluhar je pogrickal srednjo korenino. Stranske korenine so bile neposkodovane, vendar to ni bilo zadosti za normalno rast._________________CARPE DIEM
Srne ali neke podobne zverine so imele športni dan v zunanjem, manj zaščitenem delu sadovnjaka - verjetno je veter odprl vrata.
Tam so jablane na sejancih, imajo 2 do 4 cm premera debla.
Lubje je poškodovano na eni za cirka tretjino obsega x 5 cm višine, pa še na štirih za recimo 1 cm x 10 cm.
Te druge, ozke in visoke rane bodo po moje OK, tisto prvo pa me kar skrbi. Kaj menite?
Fotke pridejo, čim bodo lahko (iščem baterije).
Tam so jablane na sejancih, imajo 2 do 4 cm premera debla.
Lubje je poškodovano na eni za cirka tretjino obsega x 5 cm višine, pa še na štirih za recimo 1 cm x 10 cm.
Te druge, ozke in visoke rane bodo po moje OK, tisto prvo pa me kar skrbi. Kaj menite?
Fotke pridejo, čim bodo lahko (iščem baterije).
To se je pri meni redno dogajalo! Razlika v tem da je moja deblca srnak z rogovi olupil..... Trenutna rešitev pri meni je bila da sem čeznje postavil drenažne cevi. Pol je bil mir pred vso divjado. Kasneje sem vsako jablano in hruško zaščitil s plastično mrežo. Trenutno je mir!
Ukolikor lubje ni prekinjeno (požrto okol naokol) pol ni panike in se bo zaraslo! Sam grdo zgleda! Počisti in zamaži..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Ukolikor lubje ni prekinjeno (požrto okol naokol) pol ni panike in se bo zaraslo! Sam grdo zgleda! Počisti in zamaži..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Tukaj so fotke.
https://www.dropbox.com/sh/20lpcmhcbdvxcy6/AAD83oG02EE4wRn-9vGcLXYna?dl=0
Prvi dve sta od topaza, ki ga je že lani nekaj obžrlo in sem zaradi zelo nizke ranjene točke to dobro opazil šele jeseni, potem, ko sem se celo leto čudil, kako nikamor gre gre (vegetira pa vseeno). So tu še kakšne šanse? V bistvu je ostalo samo nekaj mest, kjer sploh še je stik.
Ostale pa so od tokratnega juriša živali. Računam, da bi se povečini lahko drevesa naprej razvijala?
Hvala!
https://www.dropbox.com/sh/20lpcmhcbdvxcy6/AAD83oG02EE4wRn-9vGcLXYna?dl=0
Prvi dve sta od topaza, ki ga je že lani nekaj obžrlo in sem zaradi zelo nizke ranjene točke to dobro opazil šele jeseni, potem, ko sem se celo leto čudil, kako nikamor gre gre (vegetira pa vseeno). So tu še kakšne šanse? V bistvu je ostalo samo nekaj mest, kjer sploh še je stik.
Ostale pa so od tokratnega juriša živali. Računam, da bi se povečini lahko drevesa naprej razvijala?
Hvala!