Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2017
Jaz sem letos nad sadikami cilijev zelo razocaran, ne veme kje sem zafrknil a pomoje sem jih prehitro prestavil v gredo a zal se mi ni dalo vec poslusati, da to ne spada v stanovanje hahah 3 Kakrkoli, ce to, da sadike zaostajajo ni dovolj, sem jih zadnjic kot izgleda nekaj skuhal, zvecer sem jih zalil, drugi dan ni bilo doma nobenega, da bi rastlinjak odpru in... V smeti je slo okoli 20 rastlin, ostale se pobirajo. Ker seveda, to se ni dovolj... so se mi napisi na dobri polovici od ostalih izbrisali.... Zdaj imam cca 30 chilijev presenecenja ... No, v soboto, me je vsaj nekoliko razvedrilo srecanje v LJ in izmenjava rastlin ( seveda jaz chilijev skorajj nisem imel, sem pa ostalo potalal od spargljev, do paradiznika, brokolija itd. ..) ker sem dobil kar nekaj lepih in zdravih rastlin, hkrati pa sorte, ki se nisem imel :
Kupljeni od fracnika
- 7Pod apocalypse
- Royal black,
- Devil's tounge white
- Purpule UFO
- Rocotto red Giant
Menjani/ podarjeni
- Bhut jolokia caramel
- Scot Bonnet
- Carolina reaper
- Scorpion butch
- Nigro
- Red dominica habanero
- Monkey face ( yellow, red )
- Lemon drop
- Peter penis ( yellow, red )
- Sepia serpent chocolate
dobil sem se ene kajence ter tri "chili presenecenja" so se mu pomesali, pa ne ve kaj bo ven prislo
Kupljeni od fracnika
- 7Pod apocalypse
- Royal black,
- Devil's tounge white
- Purpule UFO
- Rocotto red Giant
Menjani/ podarjeni
- Bhut jolokia caramel
- Scot Bonnet
- Carolina reaper
- Scorpion butch
- Nigro
- Red dominica habanero
- Monkey face ( yellow, red )
- Lemon drop
- Peter penis ( yellow, red )
- Sepia serpent chocolate
dobil sem se ene kajence ter tri "chili presenecenja" so se mu pomesali, pa ne ve kaj bo ven prislo
Ne razumem v čem je štos, da nekateri tako hitite s prestavljanjem rastlin ven? A boste kaj zamudili?
2-3 mesece jih imate v stanovanju in se matrate z njimi, potem pa si pokvarite letino samo zato, ker ne zmorete potrpeti še 10dni.
Jaz bom tudi počakal še kak teden ali dva. Kakor gledam bodo jutranje temperature še nekaj časa med 9-10 stopinj pri nas (Kranj) kar je premalo za čilije in paradižnike ne? Do katere temperature približno naj počakam? Ker mi ni problem počakati še malo, prostora imam dovolj.
2-3 mesece jih imate v stanovanju in se matrate z njimi, potem pa si pokvarite letino samo zato, ker ne zmorete potrpeti še 10dni.
Jaz bom tudi počakal še kak teden ali dva. Kakor gledam bodo jutranje temperature še nekaj časa med 9-10 stopinj pri nas (Kranj) kar je premalo za čilije in paradižnike ne? Do katere temperature približno naj počakam? Ker mi ni problem počakati še malo, prostora imam dovolj.
ikar je napisal/a: |
Ne razumem v čem je štos, da nekateri tako hitite s prestavljanjem rastlin ven? A boste kaj zamudili? 2-3 mesece jih imate v stanovanju in se matrate z njimi, potem pa si pokvarite letino samo zato, ker ne zmorete potrpeti še 10dni. Jaz bom tudi počakal še kak teden ali dva. Kakor gledam bodo jutranje temperature še nekaj časa med 9-10 stopinj pri nas (Kranj) kar je premalo za čilije in paradižnike ne? Do katere temperature približno naj počakam? Ker mi ni problem počakati še malo, prostora imam dovolj. |
Ko boš imel 1000 sadik ali več kov rastlinjaku ne moreš več normalno hoditi takrat pa, da te vidim kako boš vse skupaj rešil! _________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
ikar je napisal/a: |
Do katere temperature približno naj počakam? Ker mi ni problem počakati še malo, prostora imam dovolj. |
Za sajenje čilijev naj bi bila temperatura tal minimalno 17 stopinj, vsaj tako sem nekje prebrala. Tudi jaz bom počakala, niti v rastlinjak se jih še ne upam saditi.
Nekaj let nazaj so se čiliji v lončkih zelo lepo razvijali, paradižniki pa malo manj. Ko sem oboje posadila v zemljo, so se paradižniki naenkrat razbohotili, čiliji pa so za lep čas obstali. Očitno je bilo še premrzlo zanje.
Ikar, to pa res ni tako hud štos, da človeku počasi zmanjkuje prostora v hiši .....
Sadike vendarle rastejo, in če sem pred dvemi meseci imel na oknu 30 sadik, jih sedaj ne spravim gor več kot 3.
Pa še ena "malenkost", če so zaradi stiske pretegnjene mlade sadike, ni tako hud problem, še vedno se lahko razrasjejo, če dobijo prostor, seveda. "Zgužvane", velike, cvetoče - odrasle - sadike pa imajo že probleme, da se spremenijo v lepe košate grme.
Moja pobožna želja je bila, da sadike paradižnika gojim na toplem do konca maja, čilije in paprike pa nekje do polovice junija. Ta želja je bazirala na tem, da sem precej povečal površine za vzgojo sadik na terasi.
Vendar letos gojim tudi več sadik plodovk, kot katero koli leto doslej.
In je na vseh vidna tendenca pretegnjenosti, tako da gredo vrtni paradižniki ven že danes, najkasneje pa jutri!
Pridobljeni prostor bom izkoristil, da raztegnem razdalje med paprikami in jajčevci, za vsaj še kak teden, do deset dni razvajanja ._________________mfranc
Sadike vendarle rastejo, in če sem pred dvemi meseci imel na oknu 30 sadik, jih sedaj ne spravim gor več kot 3.
Pa še ena "malenkost", če so zaradi stiske pretegnjene mlade sadike, ni tako hud problem, še vedno se lahko razrasjejo, če dobijo prostor, seveda. "Zgužvane", velike, cvetoče - odrasle - sadike pa imajo že probleme, da se spremenijo v lepe košate grme.
Moja pobožna želja je bila, da sadike paradižnika gojim na toplem do konca maja, čilije in paprike pa nekje do polovice junija. Ta želja je bazirala na tem, da sem precej povečal površine za vzgojo sadik na terasi.
Vendar letos gojim tudi več sadik plodovk, kot katero koli leto doslej.
In je na vseh vidna tendenca pretegnjenosti, tako da gredo vrtni paradižniki ven že danes, najkasneje pa jutri!
Pridobljeni prostor bom izkoristil, da raztegnem razdalje med paprikami in jajčevci, za vsaj še kak teden, do deset dni razvajanja ._________________mfranc