Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
O sortah fižola ne vem dosti, še manj o sortah z nizkim izpuhom.
Sem pa brala o začimbni rastlini Pipiche = Porophyllum tagetoides, ki naj bi jo v državah, kjer pojedo veliko te surovine, na veliko uporabljali prav za lažjo prebavo le-te. Pri čemer se doseže manjše napenjanje in manjši pogon.
Meni je vzklilo nekaj drobcenih sadikic. Če se bodo okrepile in če boš kaj po LJ hodil, ti poklonim primerek ali dva za probo .
Kdaj jih je najbolje prenesti na plano, mislim pri kaki velikosti ima optimalni koreninski sistem, da se zemlja ne razsuje oziroma da lončki že niso premajhni?
Fižol se bo prijel, tudi če gruda razpade, po mojih izkušnjah ni občutljiv na presajanje. Bolj pazi na to, da bo na temperature ali sonce vajen, če si ga imel do zdaj notri.
Daš iz skrinje, iz vrečke, počakaš, da se odtali in osuši in ga daš v papirnato vrečko (ali posadiš). če je bil zadosti suh, ko si ga zamrznila, bo normalno kalil.
Jaz sem danes posejal 2 x dve prekli fižola, Snow Cap in Flagg. Enega sem dobil od cinije, drugega pa od brbr, oba bolj za test, ker sta lepa. Upam, da bosta tudi rodna in okusna, da bom lahko naslednje leto posadil več. Sem se kar potrudil s pripravo površine, da je bila zemlja okoli prekel mehka in rahla ter brez večjih kamenčkov. Dobro sem zalil, nato pa še zaščitil površino z več plastmi koprene, da ne bi slučajno kakšna firbčna žival kaj brskala tam okoli. Pač semen nisem imel v izobilju, zato mi je precej pomembno, da vzklije v čim višjem odstotku. Sadil sem na rob grede 4 x 3 metre, kjer bodo rasle buče in melone, dve prekli na severni in dve na južni strani.
Malo stran imam pripravljenih še šest prekel, kjer bom sejal fižol verjetno šele naslednji teden. K dvema preklama gre Barjanec za stročje, k ostalim pa bi posejal enega, ki bi bil pretežno za zrnje. Imam enega domačega od tete, ki mi je kar okusen. Mislim, da je Borlotto, mika me tudi Sivček. Morda še kakšen predlog preizkušene in zanesljive sorte ?
Soncnica, ker noben drug nič ne reče, bom jaz poskusila odgovoriti. Če bi bil fižol nizek, bi bil lahko moj "Samo", ali Koruzar, kot mu pravijo v Samoboru, kjer sem ga kupila. Prodajali so ga za zrnje. Če je visok, pa ne vem. Je težko določit, ker zrnje nima kakšne izrazite posebnosti značilnosti.
Če ne boš uspela izvedeti ničesar bolj otipljivega, pradlagam, da ga posadiš ob preklo in potem spremljaš njegov razvoj. Ko bo naredil stročje, ga nekaj skuhaj in boš hitro ugotovila ali je primeren za stročje ali ne._________________naredimo svet lepši